Материјал нагло поскупио, а и све мање радника

Грађевински сектор се у посљедње вријеме суочава са бројним изазовима, попут цијена репроматеријала које су скочиле за невјероватних 100 посто, преко недостатка радне снаге, па све до одређених законских баријера.

Босна и Херцеговина 03.07.2022 | 20:06
Материјал нагло поскупио, а и све мање радника

Све је то био повод да привредне коморе Федерације БиХ и Републике Српске, односно представници гранских удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала, организују протекле седмице састанак.

На састанку је било говора о ситуацији у области грађевинарства и индустрије грађевинског материјала, посљедицама континуираног поскупљења енергената, репроматеријала, сировина, недостатку радне снаге и њиховом утицају на овај сектор.

-Прије свега, било је ријечи о сталном поскупљењу грађевинског материјала, што у коначници има велики утицај на сектор грађевинарства. Стога је на састанку било говора о измјени одређених дијелова Закона о јавним набавкама како би се омогућило уговорним странама да праве анексе уговора у ванредним ситуацијама.

Наиме, када репроматеријали поскупе у толиком износу да у потпуности мијењају укупну количину извођења и цијене радова, онда су потребне измјене закона да би уговорне стране у потпуности у складу са законом могле да направе анекс уговора, укључујући параметре који се тичу измјене цијена, појаснио је Јашарспахић.

Додао је да је грађевинарство оптерећено наглим промјенама цијена репроматеријала, поготово увозних, цијене су скочиле 100 посто, а проблем представљају и рокови допремања.

(Ослобођење)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Како просјецан цовјек

03.07.2022 19:45

Мозе купити стан са оваквим цјенама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

в.д. коментатор

03.07.2022 21:43

Управо то и јесте поента, преко грађевине се пере прљави новац. Домагој Маргетић је све лијепо објаснио, чак је и рат 1991-95 почео да се прикрије пљачка имовине СФРЈ.

Name

Просто речено

04.07.2022 07:49

Никако...

Name

Ре

04.07.2022 20:57

Па ко купује толике станове? Од дроге се праве дрогирани и купују и све иде у круг. Највеће прање пара на свијету.

Name

+

03.07.2022 19:53

НИСУ ТО ИЗАЗОВИ. ТО ЈЕ НЕМОГУЋНОСТ ИЗГРАДЊЕ ПОРОДИЧНЕ КУЋЕ, КУПИВИНЕ СТАНА. ТРЕЋУ ГДИНУ КОРОНА УСПИРИ РАД, А ОВА ГОДИНА ЦИЈЕНЕ. МЛАДИ НЕМА ШАНСЕ ДА РИЈЕШЕ СТАМБЕНО ПИТАЊЕ. ПОСКУПЉЕЊА, ЧАК И 100 ПОСТО У ГРАЂЕВИНАРСТВУ, ЗАТИМ СВЕМУ ПОТРЕБНОМ ЗА ЖИВОТ. ДРЖАВА НИШТА НЕ ПОМАЖЕ МЛАДИМА. А СВАКЕ ГОДИНЕ НАС ЈЕ МАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

05.07.2022 03:44

И биће нас још мање сваке године. Једна генерација мора преломити и отићи са ових несретни простора. Ево сада кажу немају радне снаге. А када је било радили су 300 сати за 300 марака без уплаћени доприноса ни дана. Стварно су ти радници нерадници. Једноставно ко жели ићи он оде ко не жели нека остане.