Ова кућа као и намештај у њој изграђени су од новинског папира! (ВИДЕО)

Веровали или не али у САД постоји кућа која је у потпуности изграђена од новинског папира – папирна кућа!

Занимљивости 04.07.2022 | 15:33
Ова кућа као и намештај у њој изграђени су од новинског папира! (ВИДЕО)

У малом градићу Роцкпорту, у Масачусетсу, постоји једноспратна црвена куц́а која изгледа као обична “дрвена брвнара”, али је то заправо кућа од папира!

Куц́а од папира коај се налази у улици Пигеон Хилл почела је с градњом 1922. године када је Елис Стенман, машински инжењер, почео да гради мали летњиковац. Почео је као и сваки други дом, са дрвеним оквиром, кровом од шиндре и подовима, али када су у питању зидови, Стенман је имао другачије идеје.

Зидови Куц́е од папира се састоје од слојевима старих новина, слепљених једно уз друго дебљине око 2.5 центиметра, а затим довршених лепим слојем лака. Све у куц́и од папира је такође направљено од папира.

Стенман је направио столице, столове, полице за књиге, па чак и завесе и сат од страница новина и часописа. Само је клавир направљен од дрвета и прекривен папиром да би се одржала униформност, а камин је направљен од цигле, наравно, из очигледних разлога.

Нико није сигуран шта је мотивисало Стенмана да користи новине. Његови потомци претпостављају да је желео да испроба јефтин и лако доступан изолациони материјал у време депресије. Чак је и лепак домац́е производње, од брашна, воде и коре јабуке!

Стенман је такође можда експериментисао у рециклажи, или је можда једноставно волео папир. На крају крајева, он је дизајнирао машине које праве спајалице. Првобитно је планирао да спољне зидове покрије плочом, али је папир преживео прву зиму тако добро да је одлучио да додатна заштита није потребна.

Стенман је завршио куц́у за само две године, и живео у њој до 1930. године, али је наставио своје експерименте у рециклажи папира. За двадесет година које је Стенманс провео градец́и куц́у и њен бројни намештај, користио је око 100.000 новина.

После скоро деведесет година, горњи слојеви зидова полако почињу да се љуште, откривајуц́и фрагменте чланака и реклама из прошлости које посетиоци радо читају.

На писац́ем столу можете пратити извештаје о трансатлантском лету Чарлса Линдберга, док је радио кабинет облепљен вестима из председничке кампање Херберта Хувера. Клавир укључује новинске извештаје о експедицијама адмирала Бирда на Северни и Јужни пол. Како време буде пролазило, све више зидова ц́е се ољуштити, откривајуц́и старе продавнице вести.

Након Стенманове смрти 1942. године, куц́а је претворена у музеј.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар