Пљачкашки план Владе Републике Српске и “Павгорда”

Премијер Владе Републике Српске Радован Вишковић вратио се с мора, али се још излежава. Обилази села и прела, али се својим послом не бави нити се оглашава поводом одлуке његове Владе да ‘Алумину’ препусти фочанском ‘Павгорду’. Ћуте и Милорад Додик и Жељка Цвијановић, иако гигант вриједан преко пола милијарде КМ пада у руке ‘Павгорду’ за свега 42,4 милиона КМ.

Република Српска 03.08.2022 | 12:21
Пљачкашки план Владе Републике Српске и “Павгорда”

А сад неколико захтјева за новопечене ћутологе:

  1. Позивам премијера Вишковића да објави аудио запис са 180. сједнице Владе РС и то дио који се односи на продају потраживања ‘Павгорду’. Чисто да видимо да ли је било расправе и да ли је заиста усвојен закључак. Интерес јавности се мора испоштовати. Ако је све законито, нема шта да крију, зар не!?

  2. Позивам премијера Вишковића и министарку финансија Зору Видовић да објаве гаранцију ‘Нове банке’ коју је наводно добио ‘Павгорд’. Ето им прилике да отклоне сумње да ‘гаранција’ није безвриједно писмо намјере од којег је корист толика да слободно могу од њега направити авиончиће и бацати их са зграде Владе. Да видимо да ли је та ‘гаранција’ наплатива и шта је колатерал, с обзиром да је ‘Павгорд’ већ презадужен. Чисто да ријешимо дилему да ли је све како кажу или им је план да, како се шушка, ‘Павгорд’ уђе у ‘Алумину’, па од залиха које износе 50-60 милиона КМ и исто толико потраживања купи ово стратешки значајно предузеће.

  3. Позивам министра Драгана Лукача да кажи шта је урадио по кривичним пријавама и да ли испитује поријекло новца за куповину потраживања? Могао би испитати и гаранцију и своје колеге министре.

Што се тиче тврдњи пречасног правобраниоца Милимира Говедарице да су спекулације да је ово приватизација ‘Алумине’, питам се шта се то десило од времена када је био члан УО ‘Алумине’ и када је сасвим другачије говорио о ‘Павгордовим’ аспирацијама, тврдећи да је ту да не дозволи да ‘Алумина’ падне у руке овог фочанског тајкуна. (Било би лијепо да УО ‘Алумине’ објави записнике из времена Говерадичиног чланства) Да ли Говедарица заиста мисли да се не зна шта је изјавио на састанку са министрима Антоном Касиповићем и Сребренком Голић? Којом чаролијом је за 10 дана промијенио мишљење? Има ли то везе са једним састанком у Зворнику у 1.30 иза поноћи?

Говедарица је тај који треба да се сагласи са уговорима којима држава уступа порезе и доприносе што је до сада незабиљежено у свијету. Порези су примарни буџетски приход и Пореска управа је овлашћена да за рачун државног буџета врши наплату ових потраживања. Но, ПУ нема овлашћења да наплату пренесе на неког ‘Павгорда’, посебно јер он није ималац јавних овлашћења. Закон о облигационим односима, његов члан 436. забрањује пренос потраживања ‘које се по својој природи противи преношењу на другог ‘, а то су порези, доприноси и друга давања. Такав пренос потраживања не може одобрити ни правобранилац, нити уговр смију потписати директори предузећа. Такав пренос потраживања, евентуално, може једино одобрити Народна скупштина РС као законодавац.

О томе како ово није приватизација ‘Алумине’, објаснићу онима који нису упућени. ФГ ‘Бирач’ која је у стечају 100 % је власник ‘Алумине’ која вриједи преко 500 милиона КМ, а ове године ће имати извоз од преко 200 милиона евра. Купујући потраживања од ‘Бирача’ за 42 милиона КМ, ‘Павгорд’ постаје и већински власник ‘Алумине’  која вриједи преко 500 милиона КМ. Правобраниоче, кога и зашто лажете?

Држава која води рачуна о интересу народа и регије, један од најзначајнијих привредних ресурса не би поклањала на сумњив и незаконит начин, предузећу које иза себе има похарану Семберију. И док то раде, премијер је на годишњем одмору, као и српски члан Предсједништва, али и њихови шефови кабинета који су чланови УО ‘Алумине’. Ето, нису криви, часна ријеч, били су на мору!

И на крају, питање за Вишковића и ‘ненадлежног’ Додика:

Зашто нисте наложили да се потраживања конвертују у капитал и потом изврши продаја на берзи? Добили би 200 милиона више него на незаконит начин како радите и не би било кривичне одговорности. Истина, тада не би могли наставити као Литванци и у наредну деценију извући милијарду КМ. Знате ли господо шта радите Зворнику и читавој регији? Зар сте толико гладни и када вам је доста? Је ли то ваш патриотизам? Треба ли и други да живе од свог рада или баш све мора бити ваше?

П.С. Тражили су од мене многи ових дана да не помињем  ‘Павгорд’. Господо, погријешили сте адресу. Знам све. Можда неке можете купити, али мене не можете. Можда неки гутају ваше лажи, ја не гутам. Мој народ и моја Република Српска за мене немају цијену и ја нисам Јуда који се продаје за шаку прљавих сребрењака. Мени новац ништа не значи, ја желим да имам комшије које ви желите да отјерате; желим да се Бирач развија, напредује, да људи остају и живе од свог рада. Вама је новац све а људи ништа, мени је новац ништа а људи све, пише на свом фејсбук профилу Александра Пандуревић.

(Исток)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Критичар

03.08.2022 10:37

Ништа ново, наставља се пљачка по старом. Што је најгоре опет ће глупи народ гласати за ове на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

секта..

03.08.2022 12:21

Секта се потпуно отела контроли,хоће народ да доводе на просјачки штап а миле побрко појам шта је државно а шта друштвено тј дионичарско власништво а државу одавно сматра својим газдинством.што је народ толерантнији, све су гори

Name

Нерадник

03.08.2022 12:49

Управа од 2 милијарде приказала добит око 80 милиона или 4(%) .Филиповиц ,Матиц Обреновиц и велики синдикалац Смиљањиц добили пинку за профају по тони призвода висе од добити Алумине .Ста креце радници .

Name

Ре

03.08.2022 13:32

Е па господо сад разумете зашто им смета СИПА,ТузиластвоБиХ,СУД БиХ,итд. Зато сто ту не могу уцуткати све кадрове. Мени ево не смета никакав тузилац ни суд кад сам цист?

Name

Приједорцанин М.

03.08.2022 10:54

Ово треба сасјеци у корену и похапсити и јавно гонити улицом са лисицама на рукама.ово је народни сљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиши пропало....

03.08.2022 11:09

Сасјећи у корјену???? Дубоко су ти корјени отишли....пуно дубоко..

Name

Олала

03.08.2022 10:56

Свака цаст на овом зексту. То је тако када писе пимена особа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

03.08.2022 11:12

Па то знају и птице на грани... Павгорд све стекао пљачком и преваром од рата до данас.. Зашто да не раде велике преваре кад влада стоји иза њих...Ту свак има свој дио колача новчаног

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

03.08.2022 11:19

Срамота, јад и цемр, као да це им главе одлетети ако је не приватизују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

03.08.2022 11:33

То су те кризе кад сам 1950 радио у фабрици, а ови се свадјају ... Због цега ... Јер су гласни нерадни и лопине ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нннн

03.08.2022 12:19

Док се недигне кука и мотика неце се власт лако смијенути

Name

Даринка

03.08.2022 12:13

Биро' народ себи, сад нек уживају гледајући како се лоле уграђују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранко

03.08.2022 12:14

Ако имају стратешки план, оправдано је, а ако је пљачка у питању, требају их дјеца повјешат и на дневнику показати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубинко Шкорић

03.08.2022 12:14

Па обично се ћути кад се краде!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.08.2022 12:15

Зато ће они из СНСД-а бити добри који милионћић а ви радници не дајте да вас мафија СНСД-а остави без посла и да вам уму фирму и продају тој другој фирми која је уништила неколико фирми које су купили буде пошто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

03.08.2022 12:15

Шта они друго знају већ да пљачкају и отомају од народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.08.2022 12:17

Ово представља злоупотребу положаја и овлаштења владе РС, продати Алумину која је стратешки важан ресурс привреде РС једном предузећу, без било каквога јавнога оглашавања, или лицитирања, представља коруптивну манипулацију и није у складу са законом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јј

03.08.2022 12:18

Назовите павгорд па питајте коние купио.купљен је на 3 дијела нека вам казу ко је узео

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

03.08.2022 12:18

Пљачкаски бандит прима астромску плату, а неради ништа у корист градјана, већ наставља Пљацкати градјане. Затвор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево Кнежевић

03.08.2022 12:19

Нормално,да утопе прије избора и да се обезбиједе по 2 мил јер знају да губе изборе...па веле још овај пут да мазну лову..ко ј.бе народ кад је глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чајниче

03.08.2022 12:23

А знате ли колико су опљачкали шуме РС а поготово Ш.Ģ. Вучевицу у Чајничу. Бирач је мали за шуме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нерадник

03.08.2022 12:24

Позови надлезне институције :привредни суд и стецајног судију тузиластво да удју у контролу рада фабрике од 2013 до 2023 да утврде засто од 2 милијарде прихода нису исплатили нити једну марку дуга.Где је добит од 500 милиона Закон о стецају је имплицитан прво плацање по платним разредима Засто они плацају Проинтеру 12 милиона а дуг нити марку Питајте то :Матиц,Филиповиц,Обреновиц,Смиљањиц Сад је то на пијаци мозе купити ко има паре невазно је ко је.Засто није процењена права вредност фабрике (око 900 милиона).Куповином 43 милиона добија се само место у управном одбору Ста је то толика дрека

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.08.2022 12:33

Павгорд је утаио и избјегао плацање пореза на добит у износи од 16 милона КМ , на куповину потразивања УКИО банке.Са каматама је то на данасњи дан 29 милипна марака. Ради се о послу кони је јавно објављен, а Пореска управа и Министарсво финансија су омогуциле да то оде у застару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

03.08.2022 12:35

Криминалци ,они ништа друго и не знају него пљачкати сопствени народ ,пардон ниси они срби ,!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

03.08.2022 12:39

Обавезно објавити слике на средтствима информисања и на порталима свих који учествују у пљачки !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.08.2022 14:29

Па шта се има оглашавати Радован Вишковић када је он 1 од 17 чланова Владе Републике Српске. Влада Републике Српске је о томе донијела одлуку и молим лијепо. Ко мисли да одлука није у складу са законом нека покрене спор пред судом а све остало је запрђивање од приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

03.08.2022 18:51

Какав Гоци и Предраг, све је то Бурлино.

ОДГОВОРИТЕ