Брнабић: Срамотно оно што се чуло у Хрватској

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић оцијенила је данас да је срамотно оно што се чуло у Хрватској - да су Срби деведесетих година протјерали сами себе и да је Београд крив за то.

Србија 06.08.2022 | 09:56
Брнабић: Срамотно оно што се чуло у Хрватској

Брнабићева је истакла да су многи од оних који су протјерани у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" изгубили своје најмилије у НДХ, они који нису отишли су побијени, а да за то нико није одговарао.

- Срамотно је оно што смо чули. Поново усташка обиљежја, усташке заставе - то је јасна порука Србима који су тада прогнани да за њих повратка тамо нема. Из ЕУ чујемо заглушујућу тишину, а ту су нацистички поздрави који се понављају из године у годину - рекла је Брнабићева за РТС.

Када је ријеч о положају Срба у Хрватској, Брнабићева је оцијенила да они живе неусловно, да се у те крајеве не улаже, те да је порука таквог односа да за њих тамо живота нема.

Она је примијетила да нико из ЕУ не реагује на то што се не поштује право Срба на писмо и на то да је ћирилица, практично, недозвољена у Хрватској.

- Дуже од 10 година чека се на идентификацију посмртних остатака 900 људи, од којих је између 360 и 400 Срба убијених током и након "Олује". Хрватска нема никакву жељу да се ти остаци идентификују, предају породицама и достојанствено сахране - рекла је Брнабићева.

Говорећи о Косову и Метохији, Брнабићева је истакла да није оптимистична поводом порука замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара који је рекао да се у Бриселу 18. августа мора говорити и о формирању Заједнице српских општина.

Поводом Ескобарове оцјене како све мора да буде у складу са уставом самопроглашеног Косова, Брнабићева је рекла да је Бриселски споразум, као међународни, изнад тог такозваног устава.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јоја

06.08.2022 08:32

И шта ту није истина??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дачо.6.8.2022

06.08.2022 08:55

Они фа знају за срамоту неби се тако понашали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак

06.08.2022 09:45

Обични људи платише главама у овим проклетим Балканским ратовима , ратни хушкачи су нас продали за мекиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

06.08.2022 10:53

Хрватска је миљеник и производ нацистичког дијела ЕУ,наравно и "ватикана',коме то није јасно,то је његов проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

06.08.2022 11:26

Срамоно је да стоји жељка и додик у првом реду.Они су у миру раселили толико срба из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

06.08.2022 14:24

То су твоји хрватићи зар немаш нимало утицаја на њих . Баш чудно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.08.2022 18:21

Све је истина што кажете. Ни за Јасеновац ни за остале злочине нико није одговарао. Тито није дао Србима Аутономију у Хр. Зато је оставио Проблем КИМ-а Србији. Народ голоруки су убијали 1.995 године. Све ВИЈЕКОВИМА чувано су Србима уништиИи. То су потомци НДХ чинили. Нека причају. Неће их Фратар опрати од гријеха. Пратиће и они. Њихова прича. "Пас лаје, вијетар носи". Европа и Ватикан су такође Грешници. Јасно их штите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брнаба

06.08.2022 18:38

Па ако та прича пролази код Срба, онда им стварно спаса нема. Шта ту није истина, јел садасњи предсјеник Србије ишао у Глину да их хушка против државе у којој су рођени. Да нису правили РСК и дан данас би били у свом и на свом, били би дрзављани ЕУ а и Србија им не би остала дужна дрзављанство. Овако тај народ јадан, слушајуци такве као ти данас је расут свуда по свијету а ви сте покрали да вам мозе бити и праунучадима.Када им је било најпотребније Србија их је издала, какав цинизам, то обиљежавање и тај народ који је ту присутан, вјерујем да их је најмање из РСК. Да имаш образа шутила би и одала почаст шутњом, сваку ријеч коју кажете само изазива бијес код народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распудин

07.08.2022 19:58

Свака цаст на коментару.Ово одавно нисам цуо али назалост многе истина боли јер не могу погледати истини у оци.