Ко је јачи? Однос војних снага САД и Кине око Тајвана

Пекинг од четвртка у Тајванском мореузу изводи војне вежбе са бојевом муницијом, док је Тајпеј одговорио подизањем авиона и распоређивањем ракетних система.

Свијет 06.08.2022 | 20:12
Ко је јачи? Однос војних снага САД и Кине око Тајвана

Тренутни спор подстиче тензије у Јужном кинеском мору, региону високог ризика у којем неколико острва оспорава претензије Пекинга на њихов суверенитет (укључујући Брунеј, Малезију, Филипине, Тајван и Вијетнам).

И Америка и Кина имају јако војно присутво на овој ужареној тачки, а овако изгледа однос њихових снага када се упореде.

САД: Тајван

САД имају незванично војно присуство на Тајвану, које се повећало у последње две године од како је Џо Бајден дошао на власт и поставио ривалство са Кином за свој стратешки и безбедносни приоритет.

Повећање са 20 на 39 припадника војске прошле године десило се уз мало помпе, али се поклопило са ретким јавним признањем председнице Цаи Ингвен у октобру да америчка војска одржава мало присуство на Тајвану.

Активно ангажовање сада укључује 29 маринаца, као и два припадника војске, три особља морнарице и пет из ваздухопловства, према Пентагоновом центру података.

Иако Сједињене Државе нису откриле шта војно особље тачно ради на Тајвану, оно у најмању руку шаље снажан сигнал Кини да оство остаје приоритет Вашингтону.

Верује се да су америчке трупе смештене на Тајвану ради обуке, пише "Глас Америке".

Бројна америчка војна средства такође се налазе у региону, укључујући суперносач УСС Роналд Реган за ракете на нуклеарни погон класе Нимиц.

САД: Јапан

САД имају највеће војно присуство ван земље у Јапану, са преко 55.000 војника стационираних у источноазијској држави.

Снаге Сједињених Држава Јапан (УСФЈ), са својим елементима војске, маринаца, морнарице и ваздухопловства, такође запошљавају 45.000 радника, као и 8.000 цивила запослених у Министарству одбране и 25.000 јапанских радника.

Америчке снаге су стациониране у Јапану у складу са америчко-јапанским Уговором о међусобној сарадњи и безбедности из 1960.

САД: Јужна Кореја

Сједињене Државе имају преко 25.000 војника стационираних у Јужној Кореји, што је остатак од Корејског рата из 1950-их који је окончан примирјем између Јужне и Северне Кореје.

Ове трупе — Америчке снаге Кореја (УСФК) — представљају треће највеће војно присуство Америке ван њених граница, после Јапана и Немачке.

У земљи је присутно 17.190 америчких војника, 7.941 ваздухопловац, 337 морнара, 257 маринац. Обалска стража управља са око 90 борбених авиона, 40 јуришних хеликоптера, 50 тенкова и 60 бацача ракета Патриот, према Ројтерсу.

Кина: Јужно кинеско море

Пекинг је у процесу модернизације своје војске и проширења присуства у Јужном кинеском мору, пошто је у последњих годину дана у потпуности милитаризовао најмање три од неколико вештачки изграђених острва у региону.

У процесу модернизације своје војске, што је циљ који Пекинг жели да постигне до 2035. године, Кина је последњих година значајно проширила свој војни буџет, финансирајући развој и унапређење морнарице и раст арсенала.

Са више од два милиона активног особља — укључујући преко 915.000 активних војника према најновијем извештају Пентагона о војној моћи Кине — Кина тренутно има највећу борбену снагу на свету.

Кинеска војска је својим арсеналима у последњих неколико година додала високотехнолошко оружје, укључујући интерконтиненталну балистичку ракету ДФ-41 откривену на војној паради поводом Дана државности 2019. Ове године се причало да Пекинг усешно тестира хиперсонично оружје.

Земља такође има највећу морнарицу на свету - али не и најмоћнију. Кинески војни бродови, иако бројнији од америчких, много су мањи.

САД се могу ослонити на 11 носача авиона наспрам три кинеска, а земља такође броји више подморница, крстарица и разарача на нуклеарни погон него Кина.

(Блиц)

(Илустрација: Блиц)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

И у кини

06.08.2022 18:48

И у Русији треба да се демократизира и ево мира, пријатеља и повјерења како измедју УСА и њих тако и медју другим земљама у окрузењу. Ове диктатуре су само пријетња свјетском миру, слободе и суверенитету земаља около.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре и у кини

06.08.2022 19:31

Америчка Демон кратија и Европска демон кратија је при крају. Знамо сви шта се дешава са демонима. Далеко им кућа од моје била. Зивела Русија зивела Кина.

Name

Ре демон

06.08.2022 20:02

То вам и јесте циљ, Европу и УСА дестабилизовати, Путин ради на томе, ако успије онда има одријесене руке, све це около напасти. Он је врло врло опасан и зао. То исто је Цхурцхилл за нацисте рекао и у праву је био. А ви сте сад нови нацисти, нико се на демократију не позива, Пропаганда вам је у успону.

Name

ре

06.08.2022 20:05

Ста је демократија ? Некада се запад клео у њу али сад на западу ње висе нема. Ова западна демокрација сто би рекао Тудјман свијету је донијела само сукобе. Иза свега стоје само интереси и ниста висе. Запад је потросио своје ресурсе и сада би да пљацка оне земље који их посједују. Зато су спонзори ратова сиром свијета.

Name

ГТИ

06.08.2022 18:49

Хахаха,како нагињете на страну САД, заборавили сте да су насу дјецу убијали и опет це. Заборавили сте да кинеза има 1.4милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудило

06.08.2022 18:51

Сви ратови су договор свјетских моцника пресједници министри су изводјаци договора обмањивање јавности

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

06.08.2022 19:11

У тексту нисте напоменили да су Кинези куци а Американци длеко . Ту је велика предност Кинеске војске На Кинеској страни је Сјеверна Кореја и Руси . Америкаци би просли ко бос по трњу. Никоме неби било добро али надам се да це разум превладати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

липо

07.08.2022 07:15

Јапан, Филипини, Аустралија итд. не постоје за тебе? А све коалиција УСА! Да су Кинези сигирни у себе они би то сутра одрадили, ал треба брале с Америма ратоват! Најратоборнија и најспремнија војска на свијету!

Name

ре липо

07.08.2022 09:17

Америку Талибани са працкама истјерасе из Авганистана. Морал Америцке војске је врло низак сто за Кинезе немозе се реци. Кинези це то заузети а Американци це побјеци као из Авганистана . Свијет се промијенио у сваком погледу. Доминација запада је просла. Све се то добро види у Украјини .

Name

Ма дзаба америци војна ...

06.08.2022 19:21

...индустрија кд конези могу да их поједу без орузја прса у прса. Ме тално су јаци а то је најопасније орузје

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста ако

06.08.2022 19:44

У кини избије побуна против тоталитарног резима, ста ако се тај народ опредијели да збаци јарам који му је њихов резим наметнуо и опредијели се за слободу, за демократију коју им слободни свијет нуди на целу са УСА? То це и у Русији да се догоди, у Беларус Лукса једва успио да се одрзи. У свим тим диктатурама постоји и опозиција, слободољубиви људи који презиру резим, види дјињдјиц &цо.

Name

Таиван

07.08.2022 08:00

Је мањи од Украјине, али и Новоруска федерација вец је знатно ослободјена, надан се и сасвим ... Црноморско приморје је слицно и разлицито од Хрватске ... Без обзира сто Хрвати и има тих надриславена, сами Украјиници који тразе љеба над погацом, само сто је свијет сада несто друго и немамо бескрајна благостања на западу, вец морамо опстајати као цивилизација, јер Земља је напуњена и има два путица, један је пакао и хазарди други је зивот и мука као и спас ...

Name

Ко пазљиво цита

06.08.2022 19:37

Лако схвата из овог текста да америцке војске нема где нема. Засто??? Ста тразе америцки војници сиром свијета???? Обуцавају за ратове??? Па наравно ,и онда те обуцене хускају са стране да изазову сукобе. Фуј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах, јели

06.08.2022 20:09

А Ове Васе диктатуре су све мирољубиве, постују људска права и није им стало до тудјих територија, редовно имају фер изборе и смјену власти, нема дозивотних владара, јел? Да није УСА сви би они били прегазени, као Јапан сто је газио кореје, кину, Пазифик земље, Хитлер исто тако, стаљин и он, то би ви хтјели, такво уредјење свијета, јел? УСА стити свијет од таквих, стити демократију да својим савезницима.

Name

Ре Ах, јели

07.08.2022 06:46

Ко је САД-у дао мандат да уредјује било ста изван својих граница? Каква је то небулозна идеологија коју ти сирис и у коју вјерујес? Зелис да ти ретардирани американци одредјују како цес ТИ да зивис? Покази једно једино мјесто на свијету гдје су САД интевенисале, а да нису направиле гору биједу и јад него сто су затекле? Диктатуру могу укинути само потлацени људи сами, науцили смо то из многих историјских лекција. А ти би да ти другацији облик диктатуре дивља по свијету и прописује другима како треба да зиве? У САД нема ни 10% становниства које је цивилизовано и образовано, а ти сматрас да њихов глас треба да се броји висе од свацијег другог на планети... залосно.

Name

Има један проблем

07.08.2022 20:26

Само. То и није америцка војска.

Name

То они

06.08.2022 20:10

Усисиваци кад га стави на киту да мало "усисава"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је јаци

06.08.2022 20:57

Јел то озбиљно питање па са пола снаге америка их мозе сатрат таман да их има јос једна милијарда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

07.08.2022 08:40

Јаци су Амери са савезницима могу им нанети огромну материјалну стету ,а то је нај горе.Да мене питају Кинези ево ти владај кином ја би им одговорио бриси далеко вам куца ,прво теско је управљати са много људним дрзавама.Друго сто Кина има нема ниста.Једино сто вреди у овоме тренутку за освојити је Русија зато сто све има ,а остало је све прдекана.Глупи Наполеон досо у Русију у Москву ,освојио је и повукао се .Питам се сто ју је онда нападо када це се повуци.Ја да сам био на његовом мјесту не би ме ни бог истјерао све до данас.

Name

хм, ко је јаци

07.08.2022 08:13

Увек је јаци онај ко се бори за светлост,правду,морал и цојство. Јаци је онај ко води рацуна да деца и немоцни не страдају.Јаци је онај ко не лазе и измисља које каква цуда да би оцрнио ону другу страну.Јаци је увек онај који другоме не намеце ниста своје,ма колико он био јак и тако даље и тако даље.У орузју није сва моц.Оно у рату унистава али се и унистава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

07.08.2022 16:33

Навијам за УСА

ОДГОВОРИТЕ