Политичари у кампањи: Лажне вијести, увреде..

Иако је, по календару Централне изборне комисије БиХ, до почетка званичне предизборне кампање остало још скоро мјесец дана, истинска кампања и предизборна галама већ је одавно почела, а како оцјењују аналитичари, до 2. октобра ћемо се наслушати свега и свачег.

Босна и Херцеговина 07.08.2022 | 10:23
Политичари у кампањи: Лажне вијести, увреде..

Аналитичарка Ивана Марић каже да ће се водећи политичари у БиХ, као и ранијих година пред изборе, немилице вријеђати и пријетити једни другима, али да ће након избора, по већ опробаном рецепту, “закопати ратне сјекире и бацити се на подјелу плијена”.

– У држави развијене демократије овај период пред изборе владајуће странке би користиле да презентују шта су све урадили за грађане у претходне четири године, хвалили би се својим резултатима и увјеравали грађане да ће имати још боље резултате ако поново гласају за њих – каже Марићева.

Додаје да би у таквој земљи опозиција критиковала власт, износила аргументе, указивала на пропусте владајућих и истовремено би представљала свој програм рада и увјеравала грађане да ће се боље бринути за њих од актуелне власти.

Али, додаје Марићева, штос је у томе што БиХ није нормална држава.

– У БиХ владајуће странке немају никакве резултате па ће изборе, и овај пут, покушати добити ширењем страха и мржње према другим народима, подизањем националних тензија, пребројавањем и звецкањем оружја. Опозиција нема програме, па се придружила подизању националних тензија и с владајућим странкама се такмичи ко ће испасти већи Хрват, Србин или Бошњак – оцјењује Марићева.

И политичка аналитичарка Тања Топић сматра да ових дана нећемо видјети и чути ништа што већ нисмо видјели и чули, а то је билдање “националних мишића” и рециклажа старих обећања.

– Видимо да се обећања рециклирају. Очито то не смета ни онима који су се њима разметали, а готово ништа нису испунили, као ни грађанима који увијек изнова падну на исте политичке трикове – каже Топићева.

Подсјећа да смо већ видјели и како су добри и послушни грађани без поговора ћутали док су их лијечили индустријским умјесто медицинским кисеоником, док су безочно пљачкана јавна добра, па потом изашли на гласање да подрже политичаре одговорне за све те неподопштине.

– Управо ти политичари су довели у стање заробљености, како институције тако и умове људи у овој земљи. А у тој заробљености видјећемо и овог пута пуно ниских удараца, прљавих покушаја дискредитације политичких противника, понижавања, пуно говора мржње и ширења страха – каже Топићева.

Као и до сада, важну улогу у закувавању предизборне кухиње одиграће вјерске заједнице, сматра она.

– Све ово дешаваће се уз здушну подршку из Србије и Хрватске својим политичким миљеницима у БИХ. Кад се све сабере, ништа добро нити смислено – закључује Тања Топић.

Уз све ове старе ујдурме, како су истакли експерти окупљени на Форуму грађана БиХ, одржаном недавно на Јахорини, у предизборној игранци у БиХ све већу улогу играју друштвене мреже и интернет комуникација.

Пред изборе, као печурке послије кише, ничу портали за једнократну употребу, који без импресума и потписа шире лажне вијести о политичким противницима.

Неке од тих “вијести” имају само једну улогу: да се пренесу на друштвене мреже и да се тамо заподјене квази расправа, који усмјеравају страначки тролови и ботови.

Тако је истраживање Удружења грађана “Зашто не” потврдило је да су страначки тролови имали велики утицај на изборе 2018. године. Данас, четири године касније може се очекивати да утицај неаутентичног и токсичног дјеловања на интернету буде још израженији.

(Српска инфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Раде Нови Град

07.08.2022 08:36

Зена у праву 100%.Само праве тензије, имају све инструменте и ресурсе, полицију иза себе, могу како хоце, наравно за себе, да отму и опљачкају, гладни никад им доста. Не дао бог никоме овакве, сотоне

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА НИЈЕ..

08.08.2022 08:19

ТУ МИСЛИЛА И НА НАШЕГ МИРОТВОРЦА МИЛЕТА

Name

Тесла Тхинкер

07.08.2022 09:00

Периферни нервни систем је заправо неограницен, и слузи зивоту, не устаљеним процесима као сто је дисање, рефлекс, реакција на физицку опасност (која је у ранијим фазама еволуције и зивота код бица која се крецу и имају уопсте мозак и нерватуру изразенија) .... Е он има свој простор и не допуњава се циповањем, то је зло ... А телепортација и телекинеза (веце брзине кретања или медјусвјетлосне, медјупросторне брзине) то је бар за 3000.у ... За 2000те није ево 2020 ... Нама је 20 година много велико вријеме ... А ко нас био да пацова ватамо рукама па нас у.једе ... Ипак медији имају принципе за постављања динамо лимова за ДДоС ... Умјесто објективности пустите да људи сасатаве објективности ... Узмете сто је за вас најбоље, тако свако, па увијек имају предност стабилни дрзавни системи ... А ови нестабили немају ... Ако се појави на врховном порталу нестабилност, лаксе се формира алтернатива, коју људи могу користити ... Принцип Перестројке (умјесто Гласноце) ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јозо

07.08.2022 09:47

Ове године требалиби се хвалити растјерали смо вас по цијеломе свијету дасе сналазите и учите друге језике а матерњи ће вам заборавити дјеца или бар унуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јока

07.08.2022 13:11

Неце ба Јозо .. Имацемо неурацуњиве политицаре, али и добро вергло њима ....

Name

Грешка у називу

07.08.2022 09:54

ТО НИСУ ПОЛИТИЧАРИ ТО СУ КРИМИНАЛЦИ И КОРУПЦИОНАРИ У НОРМАЛНУ ДРЖАВУ ДА ВИДИТЕ ЗА КАКВЕ СИТНИЦЕ ДАЈУ ОСТАВКЕ А ОВИ ОТВОРЕНО У КЕИМИНАЛУ КАО НА СИЦИЛИЈИ НАРОД ЋУТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ/РС/ФБиХ

08.08.2022 07:14

Нама је овдје у Републици Српској бар мало лакше јер циљ је један. Ријесити се Додика и његове камариле. Покушати нешто ново макар било и горе само нек је ново. А послије рушити власт ако треба сваке године док се не избистри терен.

ОДГОВОРИТЕ