Економски замајац из 2021. године у БиХ успорава

Економски замајац у Босни и Херцеговини који се осјећао у 2021. и у првом кварталу 2022. године полако успорава под утицајем глобалних кретања, о чему говоре и подаци о индустријској производњи у посљедња два мјесеца.

Босна и Херцеговина 08.08.2022 | 11:14
Економски замајац из 2021. године у БиХ успорава

У мају и јуну забиљежен је пад нивоа индустријске производње, према подацима Агенције за статистику БиХ, након што је у првом кварталу ове године забиљежен раст. У мају у односу на април пад је износио -1,0 посто, а у јуну у односу на мај -2,2 посто.

Ипак, посматрано у периоду од првих шест мјесеци у односу на исто раздобље прошле године индустријска производња је у порасту за 4,6 посто.

Пад индустријске производње осјети су у готово свим ииндустријским групама, а највећи је код енергије (-7,2 посто у мају и - 6,6 посто у јуну), док је
код нетрајних производа за широку потрошњу (производи који се одмах конзумирају као на примјер храна) пад био - 2,1 посто у јуну, а -1,0 посто у мају.

Прерађивачка индустрија, која чини највећи дио индустријске производње, такође је у паду - 0,6 посто у мају и -1,0 посто у јуну.

Тренд успоравања у индустријском сектору БиХ потврђују и подаци о промету индустрије, који биљежи пад у јуну од 2,2 посто у односу на мај. Поређење показује да је пад био већи на домаћем тржишту (износио -4,2 посто) него на страном тржишту ( -0,8 посто).

Највећи узрочник пада промета индустрије је енергија, гдје је евидентиран пад од -34,5 посто у јуну, а у негативном територију је промет интермедијарних производа (сировине, репроматеријали, полупроизводи и сл. )- 2,4 посто, као и капиталних производа (стројеви, опрема и слично) -1,6 посто.

Ипак, захваљујући добрим ранијим мјесецима, укупан промет индустрије за првих шест мјесеци 2022. већи је за 34,7 посто него у истом периоду лани.

(Индикатор/ фото: Илустрација)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Шејтан

08.08.2022 10:10

Проблем је сто у БиХ недостаје пливајући и летећи замајац..Милорад има више летећих замајаца него орузане снаге БиХ

ОДГОВОРИТЕ