Влада обећала, али није испунила: Шта су набавили?

Ни након пет мјесеци од када је Влада Републике Српске закључцима 03. марта 2022. године и 07. априла 2022. године задужила Министарство трговине и туризма Републике Српске да, у координацији са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, по хитном поступку изврши набавку и обезбиједи складиштење основних животних намирница, житарица и нафте, нафта није набављена.

Република Српска 08.08.2022 | 18:30
Влада обећала, али није испунила: Шта су набавили?

Како нам је речено у Министарству трговине и туризма Републике Српске разлог томе су промјене цијена на тржишту:

 „Због промјена на тржишту нафте и нафтиних деривата, односно значајног пада цијена на свјетском тржишту у току саме процедуре набавке и високе цијене достављених понуда, поништен је покренути поступак набавке нафте. Службе министарства прате тренутна кретања на тржишту и у складу са тим разматрају могућности и начине за покретање новог поступка набавке".

Исти одговор смо добили и 29. априла, када смо поставили иста питања- шта је све набављено у склопу интервентних набавки.

Такође од 29. априла до данас, набављено је само 2 тоне пшенице више- тада је број набављене пшенице био 6 тона, а сада је 8 тона, како стоји ситуација са осталим производима погледајте у наставку:

• Јестиво уље – по реализацији процедура јавних набавки уговори су склопљени са добављачем „Бимал“ Брчко. Набављена је количина од 290.000 литара, укупне вриједности 1.133.730,00 КМ са ПДВ-ом. Роба је складиштена код добављача.

• Шећер - по реализацији процедура јавне набавке уговор је склопљен са добављачем „Студен Аграна“ Брчко. Набављена је количина од 190.000 килограма, укупне вриједности 273.429,00 КМ са ПДВ-ом. Роба је складиштена код добављача.

• Конзервирана храна (различите врсте – месне и прерађевине од рибе, поврће) - по реализацији процедура јавне набавке уговор је склопљен са три добаљача: „Сава Семберија“ Бијељина, „Тривас“ Прњавор и „НВ трејд“ Теслић. Набављена је количина од 930.080 конзерви, укупне вриједности 1.682.842,79 КМ са ПДВ-ом. Роба је складиштена код добављача. Остављен је простор за набавку додатних количина конзервиране хране.

• Пшеница - по реализацији процедура јавне набавке уговор је склопљен са два добаљача: „Кутјево“ д.о.о. – Пословна јединица „Житопромет“ Бијељина, „Пољопривредник“ д.о.о. Дервента и „Трио“ д.о.о. Зворник. Набављена је количина од 8.000 тона пшенице, укупне вриједности 6.943.338,40 КМ са ПДВ-ом. Роба је складиштена код добављача. Тренутно је у току процедура за набавку додатних количина пшенице.

• Со – по реализацији процедура јавне набавке уговор је склопљен са добављачем „НВ трејд“ Теслић. Набављена је количина од 95.000 килограма соли, укупне вриједности 81.628,56 КМ са ПДВ-ом. Роба је складиштена код добављача.

"Количине конзервиране хране, сунцокретовог уља, шећера и соли одређене су у складу са појединачним потребама ових установа достављеним службама Министарства трговине и туризма Републике Српске у претходном поступку, а намирнице ће бити дозначене за петнаест јавних кухиња и укупно 3.570 корисника", поручили су из Министарства, а исту поруку смо добили и 29. априла.

"Влада Републике Српске задужила је предметним Закључком, такође, Министарство трговине и туризма да из интервентно набављених количина меркантилне пшенице обезбиједи пшенично брашно за годишњу потребу свих регистрованих јавних кухиња у Републици Српској.

Такође, Влада Републике Српске прихватила је на сједници одржаној 09.06.2022. године Информацију о додјели помоћи корисницима права на новчану помоћ у области социјалне заштите и Црвеном крсту Републике Српске.

Влада Републике Српске задужила је Закључком Министарство трговине и туризма Републике Српске да из залиха меркантилне пшенице набављене у поступку интервентне набавке обезбиједи по 25 килограма брашна и двије литре уља за све кориснике права на новчану помоћ у области социјалне заштите у складу са евиденцијама Министарства здравља и социјалне заштите, те 500.000 килограма брашна за потребе Црвеног крста Републике Српске.“, навели су из ресорног Министарства.

(БУКА)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србо

08.08.2022 17:14

Најачи је Шпирићев Илија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

08.08.2022 18:03

Никад ништа ова влада није испунила од обећаног.Али све ће доћи на наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уље

08.08.2022 18:11

Ако израчунамо цену уља су плаћали 3,909 КМ , а ми плаћали 5,8-6,00КМ. Није некаква маржа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

08.08.2022 20:09

За уље им никад нећу опростити. Они су непријатељи Народу. Нису пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ