Јубилеј и рекорд: Влада Српске нас задужује 50. пут

Док с једне стране дијеле новац насумично и неплански шаком и капом, Влада Републике Српске са друге задужује грађане педесети пут јавном емисијом обвезница и то на износ од 30 милиона марака, по рекордној каматној стопи од 5,5 одсто.

Република Српска 08.08.2022 | 18:45
Јубилеј и рекорд: Влада Српске нас задужује 50. пут

Ово јубиларно задужење грађани Српске мораће да исплате у року од пет година са годишњом каматом од пет одсто и то тако, да се главница исплаћује једнократно по доспијећу, а камата једном годишње, по истеку сваке године од регистрације емисије.

Ова средства ће бити, како се наводи у одлуци Владе, коришћена у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске.

Намјена трошења средстава је постављена довољно широко да их Влада може трошити по својој вољи, за финансирање капиталних инвестиција, рефинансирање укупног или дијела дуга, плаћање условних обавеза по основу гаранција, као и у случају када зајмопримац не измири своје финансијске обавезе.

Такође, она се могу користити и за финансирање буџетског дефицита у случајевима када Министарство финансија процијени да ће планирани расходи бити већи од износа планираних прихода, те за ограничење дуга.

“Продајна цијена утврђује се у проценту од номиналне вриједности, у складу са ограничењима из одлуке о дурочном задуживању Републике Српске за 2022. годину, а емисија нема постављени критеријум успјешности. Упис се врши код овлашћених берзанских посредника, на Бањалучкој берзи а.д. Бањалука”, наводи се у одлуци Владе Српске.

Дуг нарастао на скоро три милијарде марака

Ово је, дакле педесето задужење јавном емисијом обвезница, а до сада смо се на овај начин оптеретили за 1.930.167.000 КМ. Пројектована каматна стопа од 5,5 одсто за нову, 50. емисију обвезница, је највећа до сада. То показује да домаћи инвеститори, банке, фондови и осигуравајућа друштва, одбијају да јефтиније од тога кредитирају Републику Српску.

Извршни директор и саоснивач Центра за истраживања и студије – ГЕА из Бањалуке Марко Мартић за портал ЦАПИТАЛ каже да није толико проблем задужење него у шта ће се та средства утрошити.

“Задужују се и друге земље, не само ми, али је највећи проблем што нема довољно информација о намјени тих средстава. Постоји правило да се дугорочне потребе финансирају из дугорочних извора, а краткорочне потребе из краткорочних извора. Уколико се ми дугорочно задужујемо да бисмо осигурали краткорочну подршку буџету (за плате, новчану помоћ и одређена социјална давања) онда је то много озбиљнији проблем од висине каматне стопе по којој се задужујемо,” каже Мартић.

Средства из задужења би требало да иду на нешто што траје колико и задужење, око пет година, каже Мартић. Тада би се новац трошио постепено и истим темпом враћао дуг. Тренутно не видимо и не знамо на шта ће бити потрошена ова срества, а то је далеко већи проблем него висина каматне стопе.

“Ви се задужејете по вишој стопи само кад морате или кад знате да ћете из тог улагања дугорочно моћи отплатити главницу и камату. У ситуацији када се задужујете без јасне идеје о намјени и ефектима улагања онда у првом плану нису економски или финансијски мотиви за доношење такве одлуке, већ можда политички или неко други“, каже Мартић.

Ситуација је данас таква, каже Мартић, дошло је до глобалног раста цијена капитала за барем један и по до два процентна поена. Шта је било раније три, сада је око пет одсто.

“Када је у питању висина каматне стопе по којој се задужујемо, она зависи и од глобалних кретања на финансијским тржиштима а чињеница је да је у протеклих неколико мјесеци дошло до пораста цијене капитала. Мислим да из те перспективе треба посматрати и пораст каматне стопе“, каже Мартић.

Задуженост по осталим емисијама преко милијарду марака

Имала је Влада и још 27 емисија других хартија од вриједности и то десет емисија за измирење обавеза по основу старе девизне штедње, двије емисије за измирење обавеза према добављачима, једну емисију за измирење обавеза по извршним судским одлукама, петнаест емисија обвезница за измирење обавеза по основу ратне штете, а све у укупном износу од 1.045.246.700 КМ.

Иначе, Републици Српској следеће године доспијева наплата дуга већег од милијарду КМ, од чега само 400 милиона марака по основу петогодишње, нетранспарентне емисије обвезница на Бечкој берзи.

Укупан дуг Српске крајем прошле године износио је 6,16 милијарди марка. У јануару је усвојена информација о новом максималном задужењу од још 611 милиона марака, а изгубљен је и спор против словеначког “Вијадукта” вриједан 90 милиона марака који ће ускоро стићи на наплату.

(Цапитал   Фото:Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Србо

08.08.2022 16:51

Морају ,јер цјене горива падају због Руса а то је та борба да би они што мање зарадили а онда пада и акцизе на гориво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зврк

08.08.2022 17:51

И свака марка је домаћински, прво утростручена паметним улагањима, и потом је таква трострука подијељена народу на равне части.

Name

Татар

08.08.2022 17:59

Не морају мој Србо што би морали.Али ајде ако они морају па народ не мора шутјети.Засто једном не преломио у себи чега се боји.Зар ће наредни век провести у оваквом или горем стању.

Name

Владимир

08.08.2022 18:09

Таман те паре морају да покрију сада изборну крадју и пјеваљку под сатором.мафија влада.

Name

Мурија

08.08.2022 17:20

Засто сене уведе закон задња година мандата недати задузивања,сад це увалити следецу владу и побеци куд који

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2022 18:35

Не треба ниста забранити него КАЗНИТи. Зато ти Баја неце Тузиластво, СУД, СИПУ итд. А овим свакако влада они га не смију ни процесуирати.

Name

коронас

08.08.2022 17:27

Нејаки ради од куце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

08.08.2022 18:30

Нејаком је забране приступ у јавност сад пред изборе јер он је као балван ваља и лазе а богуми и краде добро.

Name

Нормалан

08.08.2022 18:13

Ста би са стабилном и успјесном рс. Зељка уцини несто за бољи дио БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2022 18:47

Ово је преседан задузивања а кад се небуде могло вратити људи це доци одузимати све ето насе власти поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.08.2022 05:50

Јел ми неко мозе реци а видим да писете,како смо ми бољи ентитет а тамо веце и плате и пмзије? А сто се тице задузивања,ми вјероватно и не знамо ста су све залозили,зато и тразе власт на пољопривредном земљисту да имају ста залозит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.08.2022 05:50

Влада Републике Српске то ради у складу са усвојеном одлуком о буџету и све у дозвољеним границама и опет ће побиједити на изборима, а ви цркните од бијеса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

09.08.2022 07:03

Боли их уво, не задужују себе, они су у дебелом плусу

ОДГОВОРИТЕ