Проблеми воћара због слабог рода, држава не помаже

Четрдесет одсто воћара престало је да се бави овим послом због лоших услова, слабог рода, али и лошег одговора државе на проблеме са којима се ови привредници сусрећу. Тражена помоћ државе изостала је, кажу воћари те истичу да уколико се држава не умијеша и не заштити воћаре, ови произвођачи неће опстати. 

Република Српска 08.08.2022 | 20:13
Проблеми воћара због слабог рода, држава не помаже

Воћари су се у пар наврата обраћали ресорном Министарству, међутим одговор нису добили. Након тога, кажу,  помоћ су тражили и од члану Предсједништва БиХ Милорада Додика, али ни из његовог кабинета нема одговора. Остављени на милост и немилост државе, неки више нису могли да се боре, па су одустали. 

„Око 35 до 40 посто воћара је напустило, три велика произвођача су напустили своју производњу и неки су почели већ да и чупају засаде, значи ради се око неких сигурно 600 до 700 хектара воћњака да је напустено.

Ми смо на неки начин обратили се и министру, господину Пашалићу, тражили смо састанак да видимо како да превазиђемо ову ситуацију, међутим није нашао за сходно да нас позове и прими па смо упутили и један позив господину Додику да дође на састанак у канцеларију Удружења воћара Републике Српске, међутим нису се удостојили ни да одговоре да су примили наш позив.

Ми смо поновили тај позив и једном и другом, међутим нису уопште уважили нашу молбу,“ истакао је предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

Тражили су помоћ, а из Компензационог фонда добилу су, кажу, сићу недовољну за санирање штете. Сточарима је прошле године исплаћено пет милиона марака помоћи, док су воћари добили 620 хиљада, истичу ови привредници. 

„Ево и ове године смо јако мало добили, добили смо милион марака из Компензационог фонда, а кад видимо да су ови сви други произвођачи који јако добро стоје и да је самоодржива производња, они су ипак добили далеко више, а ово милион марака на три хиљаде хектара и толико произвођача не значи баш ништа“, каже Дојчиновић.

Ресорни министар Бориш Пашалић тврди да није тачно да се нису одазвали позиву воћара и да су имали састанак са њима у задњих мјесец дана. Из Удружења воћара Српске потврдили су нам да су се задњи пут са министром састали 17. марта.  

„Тачно је да у воћарству имамо проблем. Није тачно да 40 посто одустаје од производње, али ми имамо кризу у воћарству не само ове године, него смо претходне три године имали мраз у априлу, тако да је то на неки начин отежало производњу, али морам рећи да смо ми одвојили милион марака ове године додатних средстава по хектару исплатили произвођачима.

Да смо прошле године бесплатно им дали саднице да посаде хектар, свако ко је желио. Они имају редовне мјере када је у питању подршка по килограму, имају могућност да набаве механизацију, да подигну воћњак, све што један воћар на свом имању инвестира“, каже министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

Колико је значајна помоћ државе говори податак да је за хектар вочњака потребно издвојити око 12 хиљада марака, а мањи произвођачи из Компензационог фонда добили су око 2000 марака помоћи, кажу из Удружења.

Поред тога истичу да тржиште БиХ није заштићено и да и мале количине које производе, не успију пласирати због велике количине увезеног воћа. Кажу уколико се држава не умијеша и заштити ове произвођаче, воћари неће моћи опстати. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хмм

08.08.2022 19:04

Помазе само ако си воцар са презименом Додик ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

09.08.2022 04:42

Можда је воћарима најбоље да сви промјене презиме у Додик!

Name

БОБ РОЦК

09.08.2022 06:55

Која држава,ово ви зовете државом, ја сам мислио да сте ви из БН-а озбиљан медиј.

ОДГОВОРИТЕ