Скандал пред Мундијала, Еквадору пријети избацивање

Репрезентацији Еквадора пријети избацивање са Свјетског првенства због спорне крштенице Бајрона Кастиља.

Спорт 13.09.2022 | 10:44
Скандал пред Мундијала, Еквадору пријети избацивање

Десни бек је у центру највеће афере уочи Мундијала у Катару који почиње за два мјесеца, пише Б92.

Енглески "Даилy маил" објавио је докуманта и аудио-снимке који потврђују да је Кастиљо признао да је лажирао националност.

Кастиљо је наводно Колумбијац, стога није имао право да игра за Еквадор у квалификацијама за СП, али је то направио лажирањем докумената.

Поменути извор објавио је оригинални Кастиљов родни и крсни лист на којима пише да је рођен у Колумбији те да има колумбијско држављанство.

На снимци насталој 2018. Кастиљо у разговору с високим званичником еквадорског фудбалског савеза говори да користи кривотворена документа који му омогућавају да као Колумбијац рођен у тој држави заигра за Еквадор, те открива ко му је помогао да их добије.

Кастиљо признаје да није рођен 1998. у Еквадору, како лажно сам за себе говори, него три године раније у Колумбији као Бајрон Давид Кастиљо Сегура.

Открива да је напустио колумбијски град Тумако да би отишао у еквадорски Сан Лоренцо, како би покушао да оствари фудбалску каријеру.

Кастиљо признаје да му је у сређивању лажних докумената помогао Марко Самбрано, еквадорски подузетник и власник клуба Норте Америка.

"Марко ми је рекао да ће ми помоћи с овим", чује се како Кастиљо говори на снимку.

Прије четири мјесеца Чиле је оптужио Еквадор за лажирање Кастиљовог родног листа те затражио да се због тога Еквадор избаци с СП у Катару и да Чиле заузме његово мјесто.

ФИФА је након кратке истраге у јуну објавила да је окончала поступак и да није нашла неправилности те потврдила да ће Еквадор наступити на Мундијалу.

Међутим, Чиле се жалио на ту одлуку, а нови докази, који тешко терете Еквадор и Кастиља, појавили су се неколико дана прије састанка ФИФА комисије за жалбе.

"Даилy маил" пише да би узимање њих у обзир могло резултирати избацивањем Еквадора са Свјетског првенства и давањем тог мјеста Чилеу.

Да би скандал био још већи, Еквадор је требало да отвори СП утакмицом против домаћина Катара, у групи у којој су још Низоземска и Сенегал.

Чилеанци су прољетос тврдили да је Кастиљо уз помоћ еквадорских власти и тамошњег Фудбалско савеза лажирао сва документа и да заправо уопште није Еквадорац.

Адвокат чилеанског савеза тврдио је да је Кастиљо рођен у Колумбији, да у еквадорским регистрима уопште нема његових отисака прстију те да није смио да игра за Еквадор.

"Родитељи Бајрона Кастиља су рођени у Тумаку у Колумбији, Бајрон је рођен у Тумаку и тамо је и крштен. Не постоји никакав доказ да он има икакве везе с Еквадором и докази су врло јасни", рекао је Едуардо Карлезо, који заступа ФС Чилеа.

Након открића нових докумената и снимка Кастиљовог признања ФИФА би могла да казни Еквадор тако да све утакмице квалификација на којима је наступио Кастиљо региструје резултатом 3:0 за противнике.

У јужноамеричким квалификацијама Еквадор је завршио на четвртом мјесту, Перу на петом, Колумбија на шестом и Чиле на седмом.

Ако би се утакмице у којима је Кастиљо играо регистровале са 3:0 за противнике, на Свјетско првенство отишао би – Чиле.

Наиме, Кастиљо није играо ни у једној утакмици против Перуа и Колумбије, али јесте у обје против Чилеа који би у том случају добио још шест бодова, двије побједе по 3:0 и "скочио" би на четврто мјесто.

Перу би и даље био на позицији за интерконтинентални бараж (изгубио од Аустралије), а Еквадор би завршио на посљедњем мјесту.

Иако се нагађало да би у овом расплету на СП ни крива ни дужна могла отићи Италија, јужноамерички извори тврде да се то неће догодити.

Наиме, ако ФИФА заиста одлучи да одузме бодове Еквадору, његово мјесто у Катару могла би заузети једино репрезентација из КОНМЕБОЛ-а. Осим ако ФИФА не одлучи да то мјесто доделити репрезентацији с најбољом позицијом на ранг листи која се није пласирала у Катар, а то је Италија.

На потезу је ФИФА, која за сад није коментарисала наводе поменутог британског медија.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ББ

13.09.2022 08:59

Лопов ко лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

13.09.2022 11:30

Шта има везе крштеница. То није докуменат. Битан је родни лист.

ОДГОВОРИТЕ