Продали бубреге да би купили нови Ајфон!?

Тајландски Црвени крст осудио је вирални садржај који је сугерисао да су три особе на слици са крвавим завојима на стомаку продале бубреге да би купиле нови Аппле иПхоне 14.

Занимљивости 19.09.2022 | 14:26
Продали бубреге да би купили нови Ајфон!?

Др Софон Мектон, генерални директор Тајландског Црвеног крста за донације органа, упозорио је у недељу да је трговина органима на Тајланду незаконита и осудио мим који је кружио након што је доспео на тајландске друштвене мреже током викенда.

- Нема трговине органима. То је забрањено - рекао је Мектон.

- Неприкладно је предлагати продају органа, посебно да бисте добили новац за куповину ајфона. То је морално погрешно и неетично - додао је.

Фотографија, која је у међувремену уклоњена након објављивања, наводно потиче из вијетнамске клинике за улепшавање са седиштем у Лаосу.

На слици су приказане три особе са откривеним стомаком и завојима, које су наводно продале бубреге да би себи приуштили иПхоне 14.

Аппле је почео да прима преднаруџбине за нови иПхоне на Тајланду прошле недеље. иПхоне 14 се продаје за између 32.900 и 66.900 тајландских бата (приближно 899-1.827 долара), у зависности од модела. Тајланд је постао једна од првих земаља која је добила нови иПхоне 16. септембра.

Мим је наводно схвац́ен као шала у Лаосу, али коментатори на Тајланду су озбиљно схватили слику након што је у суботу стигла на њихове платформе друштвених медија. Неки коментатори су критиковали шалу и поруку коју она шаље млађим људима.

Након реакције, Мектон је охрабрио људе да се региструју у Тајландском Црвеном крсту за донације органа како би постали донатори органа након што умру. Он је напоменуо да је више од два милиона људи вец́ регистровано као даваоци органа, а тренутно их има 6.000 којима су потребни органи.

Слична прича је објављена 2019. године када је Кинез доживео озбиљан отказ органа након што је продао бубрег 2011. да би купио иПхоне 4.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар