Џомбић тражи да се саслушају Вишковић, Додик и Цвијановић

Одбрана Александра Џомбића, бившег предсједника Владе Републике Српске којем се пред Окружним судом у Бањалуци суди за злоупотребу службеног положаја и овлаштења, предложила је данас листу материјалних доказа, као и свједока који би требали бити саслушани у овом случају.

Република Српска 20.09.2022 | 16:06
Џомбић тражи да се саслушају Вишковић, Додик и Цвијановић

Адвокат Зоран Бубић, Џомбићев бранилац, предложио је имена 16 свједока, међу којима су највиши званичници Републике Српске (РС).

Међу њима су актуелни члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, предсједница РС Жељка Цвијановић, премијер РС Радован Вишковић, актуелни, али и бивши министри енергетике Петар Ђокић и Жељко Ковачевић, градоначелник Зворника Зоран Стевановић и други.

Према Бубићевим ријечима, ради се о особома које би требало да посвједоче о околностима у вези са давањем кредита компанији Енерголинија из Зворника у износу од 19,4 милиона конвертибилних марака (КМ), као и повезаности те компаније са Алумином, али и о каснијим трансакцијама и односима између поменутих компанија и Владе РС.

Одбрана је такође предложила и велики број материјалних доказа, међу којима су дописи и уговори између поменутих предузећа, Инвестиционо-развојне банке, Владе РС, као и са Европском инвестиционом банком, а затражено је и да Окружни суд нареди економско вјештачење у вези са кредитом.

Претходно је током данашњег рочишта завршено саслушање и посљедњег свједока оптужнице, вјештака машинске струке Цвије Шмање, а који је за потребе јавног тужилаштва РС вршио вјештачење инвестиције (реконструкција котла и промјена енергента), за који је Енерголинија добила кредит.

Шмања је рекао да је заједно са још двоје вјештака – од којих је један економске, а један машинске струке – ишао два пута у Зворник да на мјесту догађаја прегледа поменуто постројење, као и да су добили обилну документацију, али у електронској верзији, те да нису утврђивали вјеродостојност тих докумената.

- Јако је било тешко процјењивати вриједност радова јер није било упоредних података. Ово је први такав котао код нас да је рађен, па нисмо имали све информације. Приликом обиласка постројења и котла број 4, који смо вјештачили, добили смо информацију да су они исто вршили реконструкцију котла број 3, те да имају све документе о тој инвестицији. Ми смо тражили да нам доставе и те документе да бисмо могли да упоредимо, али нам то никада нису доставили - изјавио је Шмања.

На бројна питања тужиоца када је ријеч о финансирању реконструкције котла, као и да ли је новац намјенски потрошен, Шмања је говорио да није компетентан да одговори на та питања јер он није вјештак економске, већ машинске струке.

Ипак, како је наведено у налазу вјештачења, износ фиктивних фактура је већи од два милиона марака.

Исто тако, додао је Шмања, према процјени коју су они направили, за поребе реконструкције котла потрошено је око 13,5 милиона марака, али постоји могућност и да је сада увећана цијена тог котла.

- То је врло комплексан посао, па постоји могућност увећања и да вриједност котла може бити много већа од улагања. То се може посебно сада видјети када су скочиле цијене енергената - додао је Шмања, али уз напомену и да су вјештачења одређивали према цијенама репроматеријала, као и рада, које су биле у том тренутку, дакле 2012. године.

Додао је и да је било тзв. "надувавања" цијена појединих дијелова.

- Ако погледамо, на примјер, шарафе, то јесте завртње и колико они коштају, они су били скупље плаћани можда чак и 10-20 пута. И тако даље. Није било неких реалних цијена. Користили смо прецизне формуле за израчунавање тих дијелова. На примјер, цијена челика у том тренутку је била стабилна - додао је Шмања.

Током саслушања свједока од одбране, Шмања је рекао да се он не налази на листи лиценцираних вјештака у Републици Српској, али и да не зна да ли се на листи лиценцираних установа налази завод за судска вјештачења у Новом Суду, у којем је он запослен.

Саслушавањем Шмање завршено је извођење доказа Тужилаштва.

Јавно тужилаштво РС оптужницом терети Александра Џомбића да је извршио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења, због кредита од 19,4 милиона конвертибилних марака (КМ ) који је преко Инвестиционо-развојне банке РС одобрен зворничкој фирми Енерголинија.

Суђење Џомбићу наставља се 17. октобра

(БИРН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

БЛ

20.09.2022 14:08

Да да

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.09.2022 16:24

Трази да се сви лопови окупе у једној просторији.

Name

нису ваљда..

21.09.2022 05:11

..баја и она плавуша умијешани у мутне ствари

Name

Срећко Шојић

20.09.2022 14:28

Кад судија види у суду веће лопове од њега, можда и не осуди човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.09.2022 14:46

Шаторски пјевач дизао кредите позајмљивао и на крају све на Џомбића свалио. Тако је све и Бобару направио. Каква је то гњида од човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Кики

20.09.2022 15:26

Како ти то знас ?

Name

Ипе

20.09.2022 17:04

Додик није ништа потписивао,само је наређивао усмено својим полтронима колико и коме да поклони народног новца.ништа чудно и данас то ради,само најави у медијима колико коме пара,а онда пијуни потписују и спроводе.Ћорка БАГРО

Name

Нострадамус

20.09.2022 14:50

Масински вјестак ја не знам да ли је било злоупотребе јер нисам економски вјестак.Па господине реци слободно ја не смијем да казем јер би имао проблема и не избјегавај одговор.Тако це овај Економски вјестак да казе ето ја не знам да ли је купито толико сарафа јер ја нисам масински вјестак и да ли су ти сарафи утросени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретко

20.09.2022 15:41

Какав рад све поштењачине све на одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

20.09.2022 15:45

цим их предлазе за свједоке јасно је ко је у колу и ко је коловођа, засто није неки Марко, Славко предлозен за свједоке, не, зна се ко води лоповлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоцy

20.09.2022 15:45

ниста није украдено без знања великог Баје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.09.2022 17:34

Е мој Дзомбицу тек си онда доњи

Name

Горан

20.09.2022 18:35

Хаха. Одрукао их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберка

20.09.2022 18:46

Овај цело Дзомбиц хе пројектант свих превара градјана свих пљацки путем приватизација Добто је да је и њега неко потегао Знаци нема приватизације ни једног предузеца а да инструкције за то рацунајуци коридт није дсо дзомбиц Има мислим свој институт инпутдм њега нсплацује своје услуге

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

21.09.2022 05:55

ЗНА ДЗОМБИЦ ВРЛО ДОБРО КО ОДГОВАРА А ТО ЈЕ ОНАЈ КО ИЗВРСАВА И ПОТПИСУЈЕ А НЕ КО ПРЕДЛАЗЕ И НАРЕДНУЈЕ.ОНИ СЕ САМО МОГУ СЛАТКО НАСМИЈАТИ У ОВОМ СЛУЦАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

21.09.2022 06:52

А ста је са хотелом на Јахорини? Док се градио тунел Стамбулциц, 1 миксер бетона је исао на тунел, 1 миксер напоредо на Јахорину за хотел. То сви знају. Само тузиластво не зна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.09.2022 12:01

СВАКО ПУНОЉЕТАН, МОРА ДА ОДБИЈЕ НЕЗАКОНИТО НАРЕЂЕЊЕ. ЗАШТО СУ РАЧУНОВОЂЕ, СИРОМАШНЕ. НЕЋЕ, ДА РАДЕ, КАКО НЕПИСМЕНИ ГАЗДА, НАРЕЂУЈЕ. ВЕЋ ПО ЗАКОНУ. А ОНДА ГАЗДА НАЂЕ ОНОГ КОЈИ НЕЗНА ЗАКОНЕ И ЈОШ ВИШЕ ПЛАТИ. ТАКО СУ НЕЗНАЛИЦЕ НАПРЕДОВАЛЕ КОД СНСД. СВАКО ОД НАС ЗНА ТАКВИХ МНОГО. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ