Филм о погрому на Косову је српски кандидат за Оскара

Селекциона комисија Филмског центра Србије одлучила да филм Душана Милића буде кандидат Србије у трци за 95. доделу награда Америчке академије филмске уметности и науке, у категорији за најбољи међународни филм.

Забава 20.09.2022 | 20:33
Филм о погрому на Косову је српски кандидат за Оскара

Селекциона комисија Филмског центра Србије (ФЦС) за избор српског кандидата за награду Оскар донела је данас, 20. септембра 2022. године, одлуку да филм “Мрак” Душана Милића буде представник Србије у трци за 95. доделу награда Америчке академије филмске уметности и науке, у категорији за најбољи међународни филм (Интернатионал Феатуре Филм Аwард).

Комисија је радила у саставу: редитељ Иван Икић (председник комисије), редитељ и продуцент Стефан Иванчић, сценариста и редитељ Вук Ршумовић, глумица Оливера Викторовић, филмски критичар Божидар Зечевић, монтажер Драган Петровић и сценариста Коста Пешевски, чланови.

Film Mrak
ФОТО: ПРОМО

У образложењу, комисија је истакла:

- Филм "Мрак" прати неколико дана живота једне породице унутар издвојене и незаштићене енклаве на Косову и Метохији. Тензијом, атмосфером, вештим филмским језиком и елементима хорора, филм нас уводи у свет страха и неизвесности, у коме три генерације једне породице покушавају да одрже привид нормалног живота. Због снажних емоција, универзалности теме и ликова, комисија сматра да ће филм успешно комуницирати са међународном публиком и члановима Америчке академије за филмску уметност и науку.

Подсетимо, на основу одредби Упутства о избору српског кандидата за 95. доделу награде Оскар Америчке академије за филмску уметност и науку, ФЦС упутио је 12. августа ове године јавни позив домаћим филмским продуцентима да пријаве своје филмове.

Film Mrak
ФОТО: ПРОМО

Ове године било је пријављено пет филмова: “Света Петка - Крст у пустињи” Хаџи-Александра Ђуровића, “Лето када сам научила да летим” Радивоја Андрића, “Мрак” Душана Милића, “Хероји радничке класе” Милоша Пушића и “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића.

Пре гласања, комисија је утврдила да филм “Страхиња Бановић” не испуњава услове Америчке академије за филмску уметност и науку јер је дијалог филма претежно на енглеском језику (69,77%). Тајним гласањем комисије филм “Мрак” добио је 11 бодова, “Хероји радничке класе” седам, “Лето када сам научила да летим” два и “Света Петка - Крст у пустињи” један.

Комисија се захваљује продуцентима пријављених филмова, а изабраном филму жели срећу у даљем такмичењу.

Предстојећа, 95. церемонија доделе Оскара биће уприличена у Лос Анђелесу, 12. марта 2023. године.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2020/05/20/09/2227241_профимедиа0520726632_фф.јпг?вер=1663679764" алт="оскар, Оскар" />
ФОТО: ПРОФИМЕДИА

Редитељ је изразио велику радост и част што се нашао у трци за ову престижну награду.

- Врло сам почаствован што је комисија са толико гласова подрзала наш филм за презентацију за најзначајнију филмску награду. Урадићемо све што је у нашој моћи да филм што боље представимо члановима америчке академије - рекао је Милић, кога је вест затекла у Бугарској - истакао је Душан Милић.

Филм "Мрак" Душана Милића, домаћој публици је премијерно приказан пре неколико месеци на 50. Фесту, а потом путовао по разним фестивалима, где је освајао бројна признања.

Радња филма смештена је у време мартовског Погрома на Косову и Метохији. У планинским забитима Косова, на имању окруженом густом шумом, живи Милица са мајком Вукицом и дедом Милутином. Сваку ноћ породица се повлачи у забаракадирану кућу, престрављени терором који долази из шуме.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2022/02/26/17/2923679_мрак-филм-ана-паунковиц_фф.јпг?вер=1663679951" алт="Филм Мрак" />
ФОТО: АНА ПАУНКОВИЋ

Да ли је тај ужас опкољене куће одјек недавно завршеног рата или само њихова машта, како их опомињу званичници КФОР-а? Нема материјалних доказа да се нешто лоше догађа, али сваке наредне ноћи њихов страх расте…

На Западу су одбили да прикажу филм "Мрак", који говори о погрому Срба на Косову и Метохији 17. марта 2004. године, открио је редитељ <а хреф="хттпс://www.курир.рс/таг/277199/дусан-милиц" таргет="_бланк" рел="ноопенер">Душан Милић након пројекције у Београду.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2022/02/26/17/2923659_-ана4445_фф.јпг?вер=1663679788" алт="Филм Мрак, Душан Милић" />
ФОТО: АНА ПАУНКОВИЋ

- Своја прва два филма, "Јагоду у супермаркету" и "Гучу" без проблема сам приказао на Берлинском филмском фестивалу. Не знам у чему је сада проблем. Дан пошто сам пријавио филм, <а хреф="хттпс://www.курир.рс/забава/култура/3896427/филм-мрак-забрањен-на-западу" таргет="_бланк" рел="ноопенер">одговорили су ми да нису заинтересовани и то ми је веома сумњиво - рекао је редитељ Душан Милић на конференцији за медије.

Филм "Мрак", инспирисан истинитим догађајем који се одиграо за време мартовског погрома на Косову 2004. године, <а хреф="хттпс://www.курир.рс/забава/култура/3973605/филм-мрак-сомборски-филмски-фестивал" таргет="_бланк" рел="ноопенер">уврштен је у програм светске платформе ХБО маx, након бројних одбијања да премијерно буде приказан на неком великом европском фестивалима.

Продуценткиња филма је Снежана ван Хаувелинген, а "Мрак" су, поред пет европских земаља, подржале продукцијске куће Тхис анд Тхат и Фајерфлај. Данска, Бугарска, Италија, Грчка и Србија стоје као копродуценти овог филма, уз подршку Еуримагес и Медиа фонда, а светски дистрибутер је кућа Wиде манагмент.

(Курир.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

РЕ

21.09.2022 08:15

Глумцина Славко медутим моје мисљење да је филм лосе ураден.

ОДГОВОРИТЕ