Фармер открио прелепи стари византијски подни мозаик испод воћњака!

Китњасти византијски подни мозаик који приказује разне шарене птице и друге животиње случајно је откривен у Гази након што је палестински фармер покушао да засади ново дрвец́е на својој земљи.

Занимљивости 26.09.2022 | 15:49
Фармер открио прелепи стари византијски подни мозаик испод воћњака!

Салман ал-Набахин је откопао реликвију пре шест месеци док је радио у свом воц́њаку маслина у избегличком кампу Буреиј, око километар од границе са Израелом.

Покушавајуц́и да открије зашто нека дрвец́а нису пустила корење, Набахин је рекао да су он и његов син почели да копају. Тада је секира његовог сина ударила у нешто тврдо и непознато по изгледу.

„Тражио сам на интернету… Сазнали смо да је то мозаик из византијског доба“, рекао је отац седморо деце, седец́и поред свог откриц́а. “Видим га као благо, драже од блага. Није лично, припада сваком Палестинцу.”

Палестинско министарство туризма и антиквитета саопштило је да је под обухвата неколико мозаичких панела који приказују животиње и друге карактеристике друштвеног живота током византијског доба. Византијско царство је трајало од расцепа Римског царства на Источно и Западно царство 395. године до његовог освајања од стране Турака Османлија 1453. године преноси ЦНН

“Археолошко откриц́е је још увек у раној фази и чекамо да сазнамо више о тајнама и цивилизацијским вредностима“, наводи се у саопштењу министарства. “Национални истраживачки тимови раде у партнерству са међународним стручњацима и научницима из Француске археолошке школе.

Газа је богата антиквитетима, јер је била важно трговачко место за цивилизације које датирају још од старих Египц́ана и Филистејаца описаних у Библији, све до Римског царства и крсташких ратова.

Последњих година направљено је неколико откриц́а. Али због недостатка средстава и релевантних стручњака, Газа је обично позивала међународне групе да помогну у процесу ископавања и очувања.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар