Сарадња Србије и Кине кроз 10 година је постала небо и земља

У просторијама Института за међународну политику и привреду одржан је 26. септембра форум на тему “Допринос Појаса и пута унапређењу међународних односа Кине и Србије”. 

Србија 28.09.2022 | 09:13
Сарадња Србије и Кине кроз 10 година је постала небо и земља

Бранислав Ђорђевић, директор Института отворио је форум стављајући у фокус будући конгрес Комунистичке партије Кине.

“Тектонске промене се дешавају у свету. Видећемо какав ће бити допринос Кине у тој новој ситуацији, а све се очекује од новог Конгреса Комунистичке партије Кине, који почиње 16. октобра. Свет сада ишчекује резултате Конгреса, јер ће то креирати навелико будућност човечанства и како ће се даље развијати ова ситуација”, рекао је Ђорђевић.

Заједничка реализација иницијативе Појас и пут допринела је да везе Србије и Кине постану чврсте и искрене, изјавио је данас у Београду директор Канцеларије Националног савета за сарадњу са Кином и Русијом Недељко Тењовић.

"За Србију је значило да оствари бројне економске циљеве, боље се позиционира у регионалним и свеобухватним медјународним односима као и за привредну, инфраструктурну, енергетску, научну сарадњу. Србија је посебно важан и поуздан партнер Кине и овом делу Европе и света", изјавио је он на отварању форума "Допринос Појаса и пута унапредјењу медјудржавних односа са посебним освртом на односе Кине и Србије".

Тењовић је истакао да ће у будућности потписивање споразума о спољној трговини са Кином бити од посебног значаја за унапредјење односа.

"Временом су се односи две државе подигли на највиши ниво. Према критеријумима укупне робне раузмене као и вредности нашег извоза и увоза у Србији су највећи кинески инвеститори компаније Зидјин и Хестил", рекао је он и додао да оне данас највише доприносе расту БДП-а Србије.

Јасминка Симић, начелница спољнополитичке редакције Радио телевизије Србије, која од настанка Иницијативе “Појас и пут” прати њене активности, рекла је да је нови међународни поредак настао Иницијативом по изворним начелима Повеље Уједињених Нација и да представља “wин-wин” ситуацију за све земље учеснице.

“После 2. светског рата Сједињене Америчке Државе са западним савезницима стварале су поредак институције и норме које су обезбеђивале њихов примат, међутим бројне кризе и сукоби слабили су поверење у западну демократију, док је растао кинески алтернативни модел за друштвене и економске институције, који важност придаје друштвеном благостању, миру и сарадњи. То је оно што последње две деценије привлачи земље да траже чланство или да приступају у различитом својству организацијама на чијем челу стоји Кина”.

Сарадник Института Данило Бабић, који своју докторску дизертацију ради на тему инфраструктурних пројеката у оквиру Иницијативе “Појас и пут” на простору подсахарске Африке, посебно се осврнуо на покушаје дискредитовања пројеката Кине који су се показали од суштинске важности за просперитет и бољитак животног стандарда у најнеразвијенијим земљама света. 

“Не могу да кажем да личимо на афричке земље, али могу да видим синофобичне реакције Запада на понашање Кине који се такође преливају и на нас. Зграда Афричке Уније коју је у потпуности саградила и платила Кина западни медији представљају као “белог слона”, међутим ја то видим као симболичан и важан гест Кине за подизање афричког јединства и унутрашњу интеграцију континента“.

Катарина Закић, научна сарадница Института сматра да је Србија искористила пун потенцијал “Појаса и пута”.

“Србија је паметно изабрала инфраструктурне пројекте у које жели да инвестира и паметно смо разговарали и преговарали који облик компанија би требао да дође у Србију да инвестира и улаже, тако да мислим да смо са те стране то добро искористили, а видећемо шта ће и нови споразум о трговини донети. Њега треба пажљиво одмерити, шта је добро и за једну и за другу страну и онда приступити томе”.

“Оно што је помогло Србији јесте то да се разматрају потенцијали регионалне сарадње и унапређења. На неки начин и Иницијатива “Отворени Балкан” такође јесте део те свеукупне сарадње, а кад имате Иницијативу као што је ова, појачан је број билатералних сусрета, а онда и мултилатералних састанака, чиме се Србија зближава за већу сарадњу са другим земљама Иницијативе Појас и пут”.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Алтернатова не постоји

28.09.2022 08:22

Запад је прокоцкао своју карту. Завадјањем, силом отимацином, пљацком ресурса, преварама, уцјенама, убијањем, разарањем, понизавањем итд. по свјету. Након свих тих похода онда тргује са насим суверенитетом, територијалним интегритетом, ресурсима, слободом, правдом и свим људским правима градјана у тим дрзавама које су вецином бацили у дузницко ропство и поданиство.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алтернатива...

28.09.2022 19:10

Шта причаш ? Каква си ти будала! Кина је највеца диктатура која дрзи 1,3 МИЛИЈАРДЕ људи у кафазу званом Кина! Кина је држава од које се морамо бранити свим силама!

Name

Процитао само наслов

30.09.2022 20:46

Са бих рекао "старица".Мислим старица.

ОДГОВОРИТЕ