Медији: Ко су могући наследници Радоја Звицера

Вођа кавчаког клана Радоје Звицер наводно је убијен синоћ у Панами у пуцњави испред изнајмљене виле у којој је живео.

Регион 01.10.2022 | 23:58
Медији: Ко су могући наследници Радоја Звицера

Иако информација још није званично потврђена, а за то ће бити потребно можда и више недеља, јасно је да се цногорско подземље затресло већ после убиства вође шкаљара Јована Вукотића, а сада и наводним убиством вође супарничких кавчана, па већ колајју приче ко би могао да наследи Радоја Звицера. Потенцијална имена ће се засигурно тражити међу мрежом његових најближих сарадника.

Средином септемнбра ове године, турска полиција ухапсила је 12 особа осумњичених за убиство наводног вође шкаљарског клана Јована Вукотића, а најзвучнија имена су Радоје Живковић, звани Жути, и Здравко Перуновић, људи из самог врха кавачког клана. Живковић се доводи у везу са чак неколико ликвидација истакнутих шкаљараца.

Међу 12 ухапшених у Турској свакако је најзвучније име Подгоричанина Милана Вујотића који је 2018. године допустио Филипу Врзићу да у Словенији оснује огранак кавачког клана.

Вујотић је означен као најближи сарадник Радоја Звицера, вође "кавчана", али и као човек од чијег је покушаја убиства започет крвави рат шкаљарског и кавачког клана.

За Подгоричанином Вујотићем била је расписана потерница, а довођен је и у везу са убиством Александра Станковића, Салетом Мутавим у Београду 2016. године, али и са низом других злочина и ликвидација.

Последња сумња у низу је да је са Звицером покушао смакнуће Подгоричанина Милића Миње Шаковић.

Вујотић је преузео на себе највећи део послова око организовања кријумчарења дроге. Словеначки истражитељи наводе да је он преко свог човека Филипа Врзића 2018. године окупио шездесетак људи, са којима је прошверцовао најмање 790 килограма кокаина, више од две тоне марихуане, 96 килограма хашиша, 10 килограма хероина, оружје, али и да је нелегално из Шпаније у Београд пребацио 5,6 милиона евра у кешу, које су "опрали".

Одмах након одвајања Слободана Кашћелана и Радоја Звицера од некада јединственог "шкаљарског клана" и формирања новог "кавачког клана", вође ове групе одлучиле су да крену у мафијашки рат, борбу за превласт у подземљу и нарко-тржишту и задали су први ударац који је означио почетак крваве борбе.

Пре него што су “бацили рукавицу” и ликвидирали Горана Радомана, некадашњег блиског сарадника и члана шкаљараца, Кашћелан и Звицер потражили су подршку и сарадњу са свим јачим криминалним групама Црне Горе. На улицама Црне Горе, која је база овог клана, кавчани су свако мало извршавали ликвидације, а црногорска полиција покренула је у мају 2021. истрагу против вођа и чланова ове криминалне групе због сумње да су одговорни за нестанке, убиства, али и шверц наркотика.

За српски огранак кавачког клана везују се најмонструознији злочин, а сумња се да је наводно ликвидирани вођа кавачког клана својим људима у Србији наложио да изврше најмање седам убистава. Вељко Беливук, Марко Миљковић, али и њихови блиски сарадници који су се крили под параваном навијачке групе “Принципи” сумњиче се да су мамили своје жртве у кућу у Ритопеку, а потом их у тајној просторији мучили, убијали, а потом млели у индустријској машини за млевење меса.

Паралелно са тим београдски огранак кавачког клана сумњичи се за шверц наркотика, али и скривање оружја које су, како се сумња, набављали од својих сарадника из Словеније. За београдски огранак кавачког клана којим су управљали Беливук и Миљковић везује и се нестанак десетине младића из Београда и Србије.

Кавачки клан имао је своје људе и у Босни и Херцеговини. Наводно, први човек овог клана у овој држави био је осуђивани криминалац Дарко Елез. Веза Елеза и његов однос са београдским делом кавчана први пут је јавно поменута у сведочењу познатог београдског угоститеља Александра Кајмаковића (46) званог Аца Босанац, који је у марту прошле године приведен на саслушање због веза са Вељом Невољом.

Обезбеђење у Београду годинама су држали припадници Беливукове криминалне групе која се крила иза Партизанове навијачке групе “Јањичари”, а потом “Принципи”. Иако је неко време избегавао да то уради, Кајмаковић је на крају због бројних проблема, између осталог и проблема које му је 2016. године у “Бутику 3” правио Дарко Елез, послове обезбеђења у неколико својих локала препустио групи Веље Невоље.

Према незваничним информацијама Беливук и Елез су сарадњу започели 2018. године.

- Планирали су да оснују савезништво и то би била озбиљна ствар. Морали смо прво да решимо Елеза, његов криминални клан, а затим и Беливуков и Миљковићев клан. Они нису смели да буду у исто време на истом простору - рекао је својевремено Вулин.

Да кавчани обављају неке послове у Босни и Херцеговини постало је јасно и када је у медијима одјекнула вест да су тројица мушкараца прошле године ухапшена на Јахорини. Иако то до данас није потврђено, сумња се да су пратили жену вође кавчана Тамару Звицер која је тамо боравила са породицом и пријатељима.

Крајем маја 2021. у три града у Словенији ухапшено је чак 60 особа. Сви они сумњиче се да су под вођством Радоја Звицера управљали словеначким огранком кавачког клана. Сумња се да су ухапшени по налогу шефова те организване криминалне групе прошверцовали најмање 790 килограма кокаина, али и да су из Шпаније у Београд пребацили оружје, али и 5,6 милиона евра у кешу! Словеначки и црногорски медији наводе да је Подгоричанин Милан Вујотић 2018. године “допустио” Филипу Врзићу да у тој држави оснује огранак кавачког клана.

Иначе, Вујотић и истакнути члан кавачког клана Игор Божовић својевремено су се крили у Словенији, у околини Дунаја.

Осим Врзића, који је означен као један од вођа словеначке ћелије кавачког клана, тамошњи истражитељи организатором сматрају и Клемена Кадивеца, а прецизно су утврдили да су важну улогу у клану имали и Милан Вујотић, Марко Шкрабец, Дарко Невзатовић и Слађан Петровић. Иначе, управо се Вујотић заједно са истакнутим чланом кавачког клана Игором Божовићем својевремено крио у Словенији, у околини Дунаја. Како се сумња, словеначки кавчани, највише су се бавили трговином и транспортом дроге и оружја, а наводно су блиско сарађивали са Вељком Беливуком, главним војником кавачана у Србији.

Како би побегли од истражних органа и супарничких криминалних група кавчани су израђивали фалсификована документа. Најчешће то су били хрватски пасоши. О томе сведочи и акција хапшења из 2019. године када сује на подручју на подручју Загреба, Карловца, Задра али и других градова ухапшено више од 30 особа, које су криминалцима израђивале пасоше. Међу њиховим “клијентима” били су и чланови кавачког криминалног клана.

(Курир/Блиц Фото: Фото: Приватна Архива, Схуттерстоцк)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Горан

02.10.2022 05:29

Ко је потврдио да је Звицер стварно мртав?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.10.2022 07:26

Најбоље би било да народ гласа па нека народ одлуци.Када вец бирамо власт засто послије ових избора неби расписали изборе у јануару да бирамо новог водју клана.

Name

Јаффа

02.10.2022 06:42

Да ли је тај Звицер убијен уопште?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ностродамус

02.10.2022 08:25

Добра ти ова изјава хахаха ?

Name

А&Б

02.10.2022 08:29

Убијен а даље зиви тј.Промјена Идентитета .Зиви били па видјели.

Name

Славко

02.10.2022 09:38

Ма браво за коментар...ни ја не видим неку велику разлику....измедју "ови' и они' "...?

Name

???

02.10.2022 09:05

Мислим да је исфолирао своју смрт,да се спаси,и од мафије и од полиције.

ОДГОВОРИТЕ