Тежа ситуација са енергентима него људи мисле

– Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Будимпешти да је криза и ситуација са енегентима у Европи и свету много тежа него што то људи мисле и да би ситуација могла да се промени уколико би престао руско-украјински рат.

Србија 03.10.2022 | 14:30
Тежа ситуација са енергентима него људи мисле

Вучић је рекао, одговарајући на питање Пинка о актуелној енергетској ситауцији, да људи нису навикли на толике размере кризе и да не могу то да разумеју, али државе то и те како осећају.

„Та ситуација је грозна и шта год да неко каже друго вас лаже. Све што смо у последњих 10 година урадили – променили земљу, и то што ћемо имати са Мађарском ове године размену преко три милијаре евра, а са Аустријом скоро две милијарде, све може да нестане што смо урадили за само шест месеци. Не нашом кривицом”, истакао је Вучић.

Каже да нису ту криви ни Мађарска ни Аустрија, јер ту није питање само да ли ће бити довољно гаса за домаћинства, већ и за привреду односно компаније.

Ко ће да плати ту цену, запитао је Вучић.

Он је истакао да ће се затварати све у Европи и шопинг молови и све друго ако компаније не буду могле да плате рачуне за струју.

Вучић је рекао да држава може да субвенционише предузећа кроз нижу цену струје, али да и ту треба обезбедити новац.

„Помагаћемо једни другима, разговарали смо о томе, али сви смо у грозној ситуацији. Када би сутра наступио мир могао бих скочим до неба као Сергеј Бупка”, истакао је Вучић и додао да се то нажалост неће десити и да ће рат трајати, преноси Тањуг.

Он је указао и да зато мора да се разговарамо и међусобно помаже.

„Ситуација је грозна и биће још гора, али лакше је када имате пријатеље и када можемо једни другима да помогнемо колико можемо”, поручио је Вучић.

Аустријски канцелар Карл Нехамер је рекао да је ситуација озбиљна како за грађане тако и компаније и да је зато потребно да ЕУ нађе заједничко решење по питању енегената, које ће бити на корист и другима.

Он је истакао да је то питање безбедности за ЕУ, али и ЗБ, да се земље ЗБ што више приближе ЕУ.

„Србија и ЗБ све друге земље јесу јако значајни стратешки партнери за Аустрју и ЕУ”, навео је Нехамер.

Премијер Орбан је рекао да су потребне конкретне мере и да се земље држе једна других у кризи.

„Мађари треба да буду у добром пријатељству са Србијом јер је то фундментални наш интерес, треба да гледамо на Србију као најважнијег партанера за Мађарску. Зато тежимо најтешњој сарадњи са Србијом, захвални смо Србији, кроз коју несметано пролази цев (Балкански ток). То је озбиљан пријатељски гест. Имамо довољно гаса за пет или шест месеци да све функционише”, рекао је Орбан.

Поручио је да све док Мађарска има доавољно гаса, да ће га имати и Србија.

„Ми ћемо помоћи, нећемо заборавити да гас стиже до нас преко Србије”, поручио је Орбан.

Каже да Србија и Мађарска желе да повежу енергетске системе и граде брзу пругу.

„Тако да ће богати са великим сумама помагати своје компаније, а сиромашни неће моћи, и то је почетак канибализма у ЕУ, Брисел мора да нешто предузме по том питању”, поручио је Орбан.

Србија ће до краја године значајно ускладити визну политику с ЕУ

 Председник Србије Александар Вучић најавио је данас у Будимпешти да је на трилатералном самиту о илегалној миграцији договорено да до краја године Србија веома значајно усклади визну политику са ЕУ.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу после састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером, рекао да је разговарано о свим важним и тешким питањима са којима се суочавамо, тако и о енергетици, и финансијској ситуацији у ове три земље, јер су сви притиснути, што знају и Мађари и Аустријанци добро, а, како је рекао „ тек ми који смо сиромашнији од њих, и колико ће тешко бити премостити јесен, зиму, а и пролеће”.

„Плашим се, за разлику од других који су оптимисти, да ће још тежа бити следећа зима”, казао је он, јавља Тањуг.

Вучић је рекао да је захвалан што се предузима заједничка акција у једној области, где је Србија специфичаан случај.

„Имамо поново раст избеглица из Авганистана, Сирије, Пакистана и других земаља. Истовремено имамо и долазак људи из Русије. На данашњи дан имамо регистровано 17.000 оних који имају боравак у Србији из Русије и Украјине заједно. То је све не мали терет за једну релативно малу земљу каква је Србија”, додао је он.

Вучић је истакао да је договорио са мађарским и аустријским премијером, о чему ће они обавестити председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, да ће се Србија до краја године веома значајно ускладити са визном политиком ЕУ.

„Тиме ћемо онемогућити да неко користи Србију као долазну земљу не због стварних потреба, већ илегалне миграције ка западу”, истакао је он.

Вучић је казао да људи у Београду не знају са колико проблема се српска полиција суочава на границама, али да то грађани Кањиже и Суботице и те како знају.

„Решили смо да покушамо заједничким радом да помогнемо и Аустрији и Мађарској, а тако и Србији. Наши експерти ће се састати 7. октобра у Београду и направити предлог споразума. Затим ћемо се састати у Београду да направимо акциони план како би заштитили наше земље, а тако и друге делове Европе”, нагласио је он.

Вучић је истакао да ће Србија бити поуздан партнер мађарским и аустријским пријатељима, одговорна и озбиљна земља.

„Важно је да смо говорећи о свим другим темама добро разумели једне друге. Када причате о резервама гаса, свако чува своје, али када буде зафалило узећемо од неког, и ако неком другом треба узеће од нас. Исто важи и за храну, јер ће сигурно бити криза са храном. 48 земаља биће на ивици глади, а то ће се пребацити на миграторне токове”, нагласио је он.

Вучић се захвалио Орбану и Нехамеру на подршци Србији на европском путу.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Не вјеруј својим оцима

03.10.2022 12:43

Све је на свијету превара Повјеруј срцу оно зна Ја сам само сетац сновима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.10.2022 12:55

Па ако господа тврди тако онда нам искљуците Струју Гријање јер не дао Бог да ви останете без струје гријања круха воде итд.

Name

миле

03.10.2022 13:35

за теску ситуацију одговорна је власт .засто ниеј на време сагледала све и обезбедила сигурност . Знаци да нису способни да управљају дрзавом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кејн

03.10.2022 13:40

Народ да стеди струју и одврце сијалице,а у Новом Саду поцело кицење декоративном расветом која је градјане костала ко зна колико.Ко је овдје луд?Овој накарадној назадњацкој власти су увијек други криви за лосу ситуацију у којој се надју,Дјилас,Солак,Сорос,зути олос ,само они јадни ниста нису криви.Ста ту има да пропадне за пола године гос"н преЦеднице,ако ниста немамо осим нових 15 милијарди еура дуга у које си успео да увалис земљу за 10 година власти?Јел це и дуг да нам мозда пропадне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

03.10.2022 13:52

Постави опет печењара за дир, ЕПС а и биће енергија још скупља и то што си зарадио даћеш за струју, увјек извозио и одједном увозник и није наша кривица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цутура и цкаља

03.10.2022 15:34

Југославија се раније отопила сад се отапа Америцка санта леда ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мадјарска и Србија

03.10.2022 15:37

Пољопривреда ... Сто се тице енергетике ... Сто се мозе и основно мора бити ... Размјене роба с мадјарском и насих регина нису упитне ... Мада има неких ствари које Вуциц мора мијењати ... Опен Балкан не мозе укљуцивати друге земље, бар не лако ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

03.10.2022 19:49

Па како криза за струју,а тјерате нас да купујемо електрицна аута.Па ко овде кога зај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

04.10.2022 07:15

Нема никакве кризе енергената. Све је велика превара. Зелена агенда је објава рата човјечанству.

ОДГОВОРИТЕ