Зашто су моторне тестере првобитно биле намењене!?

Ако сте се икада запитали зашто су моторне тестере првобитно биле измишљене, можда вам неће пријати кад сазнате одговор?

Занимљивости 09.11.2022 | 16:36
Зашто су моторне тестере првобитно биле намењене!?

Да много не причамо рећићемо вам одмах! Прва моторна тестера је првобитно створена да помогне женама приликом порођаја.! Застрашујуће звучи зар не?

Пре уобичајене употребе царског реза, све бебе су морале да прођу кроз порођајни канал. Што свакако има смисла.

Али, као што знамо, бебе могу да постану опструиране тамо ако су затегнуте или превелике. Када бебе нису могле да прођу кроз њих или би се заглавиле у карлици, делови костију и кертриџа су уклоњени како би се створило више простора за бебу. Ово се зове “симфизиотомија”.

1780.године два лекара Јохн Аиткен и Јамес Јеффраy су направили направу -медицински инструмент Остеотоме како би могли да уклоне делове карличне кости жене како би проширили порођајни канал у поступку који се зове симфизиотомија.

prvobitna motorna testera Osteotome <фигцаптион ид="цаптион-аттацхмент-24927" цласс="wп-цаптион-теxт">првобитна “моторна тестера” односно инструмент Остеотоме

Ако почнете да се осец́ате мало мучно зоб ових речи могло би вам помоц́и да знате да ове ране моторне тестере нису много личиле на ове које данас знамо. Некада су те “моторне тестере” биле много мање отприлике око величине кухињског ножа а покретала га је мала ручна ручица.

То дефинитивно није толико претец́е, али ипак није ни страшно пријатно ако је порођају питању

Иначе процедура симфизиотомије  нема блиставу историју постојања, али на срец́у породиља то је сада веома застарела процедура. За то можете захвалити царском резу.

Моторна тестера је убрзо коришц́ена за друге операције сечења костију и ампутације у хируршкој сали. Затим је еволуирао у алат за обраду дрвета када су људи приметили како се брзо и лако може проц́и кроз било шта. Постао је вец́и и моц́нији и на крају је прерастао у “чудовиште” које реже дрва, какво данас познајемо.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар