Да ли ће и Катар дозволити фешту?

Искуство навијача из Русије: Све је било у духу Србије, нашим бојама и наше музике...

Фудбал 21.11.2022 | 18:49
Да ли ће и Катар дозволити фешту?

Светско првенство у фудбалу, један од највећих догађаја о коме многи сањају, а само ретки имају шансу да присуствују таквом догађају.

Увелико се прича о томе какви ће услови бити у Катару, а само који дан пре почетка Мундијала осванула је информација да се на стадионима неће моћи конзумирати пиво, рецимо. Верујемо да се бројни навијачи нису обрадовали томе, али да ли то може покварити утисак какав Светско првенство оставља на све љубитеље фудбала?

Нарочито на оне који имају прилику да све посматрају са лица места, а не преко малих екрана. Један од оних који се неће наћи у Катару, али је ипак био део светске фудбалске смотре је Стефан Јанковић, момак из Краљева, који је уживо гледао чак два Мундијала. 

Како Светско првенство изгледа из угла навијача? Каква је атмосфера владала у Русији, не тако давне 2018. године? На та, као и бројна друга питања, Стефан је одговорио у разговору за Меридиан спорт. 

- Бити на Светском првенству је за мене прелепо искуство. Могу да кажем да је то највећи спортски догађај на којем сам био. Пуно различитих нација, позитивне атмосфере, а Москва у том тренутку центар света и спортских дешавања - рекао је Јанковић и додао:

- Био сам и на Светском првенству у Немачкој 2006. године, али сам тада био мали и не сећам се најбоље свих дешавања. Што се тиче овог у Русији 2018. године, тада сам већ имао довољно година да схватим величину оваквог догађаја и дешавања. Дефинитивно нешто што се не виђа сваки дан.

Велики број утакмица је био ван Москве, па због огромне удаљености између градова, људи су највише гледали мечеве у фан зони. Стефан је истакао да је и ту једнако добра атмосфера. 

- Посетио сам две фан зоне у Мосвки. Прва се налазила близу Универзитета "Ломоносов", једно од најлепших места у Москви, постављена велика фан зона, за невероватан број људи. Тамо сам гледао меч Србија - Бразил, пошто нисам имао карту. Преко 15.000 људи је гледало утакмицу на видео биму. Све је било у духу Светског првенства, од сувенира до разних дресова. Будући да нисам знао како то све изгледа, са пријатељима из Србије сам кренуо ка фан зони метроом, у центру града је било пуно наших навијача, и све је било у нашим бојама, све до момента доласка у фан зону. Свега се добро сећам, наше музике, навијача. Мислим, и тамо је било све у реду, али је био већи број навијача Бразила, а и других нација које су желеле да Бразил победи и прође даље због што бољег фудбала - рекао је Стефан.

Мало детаљније је описао атмосферу у фан зонама.

- Све у фан зони је подсећало на један велики концерт, са великим видео бином и пропратним програмом који је ишао пре и после утакмице. Срби и Бразилци су бодрили своје репрезентације, а било је и других нација, које су навијале за неку од репрезентација које тренутно играју утакмицу. Атмосфера није можда узаврела као на стадиону, али је изузетно добра. Можда друго најбоље место где да се утакмица гледа, уколико немате карту за стадион. Нисмо прошли даље, ту остаје жал, али шта да се ради...

Каква је ситуација са картама и смештајем, као и ценама?

Јанковић је истакао да није било велике разлике у ценама по граду, али свакако је било скупље на стадиону и фан зони.

- Што се тиче самих цена за време Светског првенства у Москви, нисам осетио неку разлику, док су у фан зони цене биле мало веће, попут оних на стадиону у тим моментима.

Он је имао срећу да не мора да тражи смештај по хотелима и апартманима, који је свакако финанскијски велики подухват. 

- Пријатељи су ми омогућили да преспавам код њих, па ми није било потребно да јурим смештај по апартманима и хотелима, било је само потребно да се региструјем да сам дошао да будем део Светског првенства.

За крај је сумирао утиске са читавог путовања, где је истакао да је присуство Светском првенству једно велико искуство.

- Цео догађај ћу памтити, Светско првенство са 19-20 година, где сам свеснији на какав сам догађај дошао и шта ми је омогућено. Остао је жал након меча Србије и Швајцерске, што смо завршили учешће на Светском првенству. Жеља ми је била да прођемо даље, као и свима, па да пратим нашу репрезентацију у осмини финала у Санкт Петербургу, нажалост ту се наше путовање завршило, али првеише лепих момената за мене, од самог поласка и лета авионом, боравка и после повратка кући, све има своју тежину. Феноменалан догађај, који би требао свако да доживи - закључио је Јанковић разговор за Меридиан спорт.

(ПР Фото: ПР)