Нове промене у гласању на Евровизији дају нам веће шансе!

Србија је ове године била на петом месту, а убудуће ће имати веће шансе.

Забава 22.11.2022 | 17:27
Нове промене у гласању на Евровизији дају нам веће шансе!

Песма Евровизије 2023. године одржаће се у Ливерпулу, у Великој Британији, а гласање на престижном музичком такмичењу ове године разликоваће се од досадашњих.

Од сада ће искључиво гласови гледалаца одлучивати о земљама које ће се квалификовати из полуфинала у финале, а не комбинацијом гласања жирија и јавности као што је то био случај од 2009. године. Гледаоци у земљама које нису директни учесници, моћи ће да гласају онлајн.

Профимедиа
Евровизија

Професионални жири музичке индустрије остаће за Велико финале, али потпуна контрола о томе ко ће тамо стићи из полуфинала предата је публици која гледа. И по први пут икада, гледаоци из земаља неучесница моћи ће да гласају и за своје омиљене песме.

Мартин Остердал, извршни супервизор Песме Евровизије, дао је свој коментар о променама.

- Кроз своју 67-годишњу историју, такмичење за песму Евровизије је стално еволуирало да би остало релевантно и узбудљиво. Ове промене потврђују огромну популарност емисије дајући већу моћ публици највећег светског музичког догађаја уживо. 2023. године само гледаоци Евровизије ће одлучити које земље ће ући у велико финале и, одражавајући глобални утицај догађаја, сви који гледају емисију, где год да живе у свету, могу да дају свој глас за своје омиљене песме. Укључивањем жирија музичких професионалаца у одлучивање о коначном резултату, све песме у Великом финалу могу бити оцењене по најширим могућим критеријумима. Такође можемо одржати традицију путовања по Европи и Аустралији како бисмо скупљали поене и осигурали узбудљиву секвенцу гласања са победником који се открива тек на самом крају шоу програма - рекао је он.

Пиxабаy
Евровизија

Црна Гора и Северна Македонија раније су потврдиле да одустају од учешћа на Евровизији. Да се правила нису променила, гледаоци из ових земаља не би могли да гласају за песме које се такмиче на Евровизији. У домаћој јавности је било доста коментара да сада нећемо добити поене од наших комшија – али променама у гласовном систему Евровизије оваква опција отпада, јер ће и Северна Македонија и Црна Гора сада моћи да гласају за своје фаворите.

<п дата-wтг-лазy="14">Наши грађани из дијаспоре, који евентуално живе „преко баре“, или било где у свету, сада ће такође моћи да гласају за Србију, без обзира да ли њихова држава / континет учествује на <а хреф="хттпс://24седам.рс/схоwбиз/вести/175079/сајси-мц-и-саво-перовиц-хоце-на-евровизију/вест" таргет="_бланк" рел="ноопенер">такмичењу за песму Евровизије.

<п дата-wтг-лазy="14">(Нова.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар