Скијашки центри на Алпима најавили мјере штедње

Француски зимски центри најавили су мјере уштеде енергије на почетку нове сезоне, што укључује спорије жичаре и мање вјештачког снијега, пише "Гардијан".

Свијет 26.11.2022 | 13:45
Скијашки центри на Алпима најавили мјере штедње

У Шамонију биће успорени ски-лифтови током мање фреквентних периода, а у објектима у Вал Торенсу биће смањено гријање и ограничена употреба топова за снијег.

Управници зимских центара на француским Алпима покушавају на све начине да уштеде енергију у оквиру националних напора смањења потрошње, а скоро половина центара суочава се са троструко, па чак и шестоструко повећаним трошковима за струју.

У Шамонију, близу Швајцарске, ако нема гужве, лифт ће се кретати за 10 одсто спорије. А ако дође до тога да напајање не може да задовољи потражњу, лифтови ће бити успорени за 30 одсто.

Велики број скијашких центара, укључујући Шамони и Вал Торенс, најавили су и ограничење производње вјештачког снијега и смањење гријања у објектима.

У Вал Торенсу ће радници на одржавању и особље ресторана долазити на своја радна мјеста успињачама 10 минута уочи отварања стаза, а не сат времена као што је било раније.

"Половина француских скијалишта морало је да поново испослује дугорочне уговоре о електричној енергији ове године усред рекордно високе инфлације, а очекује се енормно повећање рачуна за струју", рекао је Александар Молен, који предсједава Француским савезом скијашких центара.

На примјер, рачун за енергију за скијалишта којима Мален управља у рејону Сибел, у Савоји, требало би да буде 1,6 милиона евра 2023. године, у односу на 400.000 евра 2020. године.

Молен је рекао да ће цијене карата за ски-жичаре порасти за око пет одсто, али неће покрити све веће оперативне трошкове.

Вал Торенс је успио да обезбиједи уговор са комуналним предузећем прије енергетске кризе, али сада треба да пронађе рјешење за наредну скијашку сезону.

(Срна/ фото: Илустрација/ Ултимате Франце)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ИНФОРМИСАН

26.11.2022 13:49

Због тога ће наша бивша љепотица а сада небодерима уништена планина Јахорина да краткорочно профитира. Читав свијет покушава да уштеди а ето ми, (читај генијалци Елек,Љевњајић и њихови ментори) се расипамо и задужујемо. Од идуће године нема грејс периода више, долази на наплату 28 милиона. Одакле? Банке ће постати власнице Јахорине. Од како постоји Република Српска, а вријеме ће показати врло брзо да ли сам у праву,НИКАДА НИЈЕ БИЛО ВИШЕ КРИМИНАЛА него што се тренутно дешава на Јахорини !!! Никада. Истражни органи, Тужилаштва,Судови раде или су у зимском сну?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2022 14:21

Љевајић највећи експерт за скијалишта, други даје паре и враћа кредите а он изказује губитак, онда се чудимо што ће неко за неколико година то да купи, нема друге него смишљено се ради, распитајте се у БЛ ко је газда од Боске до мљекаре.

Name

модрицанин

26.11.2022 15:21

Али Банке које су у власниству Милорадових Тајкуна

Name

Бранци

26.11.2022 14:14

Ове сезоне ћу одустати од скијања. Разлог спори ски лифтови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

26.11.2022 14:35

Фала богу па је у алпама и по аустрији и француској сњег пао одавно па нема потребе за вјештачким,а ни од штедње струје ништа..овде све свијетли као што је свијетлило увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

26.11.2022 17:04

Ти ниси мрднуо даље од Калесије,према томе,не јављај се за коментар...

Name

Илија цворовиц

26.11.2022 17:05

Знаци,стедимо електр енергију,с једне стране,а с друге стране,укидамо процес производње дизекаса и бензинаца,јер сви треба да предју на електрицна аута.Ма браво,браво генијалци,стварно сте генијалци у потцјењивању људске интелигенције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема висе

26.11.2022 17:50

Скоро па муфте свих ресурса из Русије а ни из других преко којих сте пребијали све прљаве работе врло перфидно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

26.11.2022 21:04

Па ко це доци вама да потроси паре??

ОДГОВОРИТЕ