Дачић: Аљбин Курти сам себи дао велики аутогол

Дачић је, гостујући на телевизији Прва, оценио да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти дао сам себи и Косову велики аутогол.

Србија 27.11.2022 | 14:24
Дачић: Аљбин Курти сам себи дао велики аутогол

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да представници Приштине нису свесни позиције у којој се налазе и да живе у "свом свету да су и даље миљеници међународне заједнице”, али да се ситуација променила и то, како је рекао, управо њиховим аутоголом.

"Оно што је био предлог који је одбио у Бриселу, било је много повољније него што је он прихватио неколико дана после тога, уз велике међународне притиске", рекао је Дачић.

Како је казао, ти притисци ишли су дотле да су чак и САД биле спремне да откажу разне посете њихових функционера, програме сарадње и помоћи...

Дачић је навео да је и ЕУ у једном моменту скинула са дневног реда визну либерализацију за Косово која је ионако већ померена за 1. јануар 2024. године, те оценио да је Курти почео да се суочава са проблемима како ће да образложи на Косову све то што се дешава.

"Ово му је сада као фактор тражења алибија зашто је то урадио, као добио је неки датум”, рекао је Дачић и додао да се март 2023. године, који Курти спомиње, нигде не спомиње као датум до када би требало да буде постигнут споразум између Београда и Приштине о нормализацији односа.

“Тог датума нигде нема, нити се спомиње, нити је могуће да се на такав начин прича о свему томе", истакао је Дачић.

Навео је да је интерес Србије да се разговара и да се дође до решења, а не да овај кофликт траје сто година, али и напоменуо да Курти заборавља да мора да формира Заједницу српских општина, то јест да се испуни оно што је потписано.

"То нигде није споменуо", рекао је Дачић.

Дачић је навео да је председник Србије Александар Вучић у праву када каже да је ово наша тактичка победа.

"Јесте тактичка, али она није била део наше тактике да ми сада стварамо кризе, па да из кризе излазимо као победници. Ми смо били конструктивни, нико није могао да оптужи Србију да је крива. Први пут је директно Косово оптужено за то да је оно криво за ескалацију ове кризе", рекао је Дачић.

Навео је да ће се разговори свакако наставити, али да мисли да смо далеко од датума који Приштина поставља, а који је, како је рекао, вештачки наметнут и који су сви демантовали, чак и Американци.

Дачић је истакао да је за нас битно да знамо шта хоћемо и подсетио да је председник Вучић рекао које су наше две темељне вредности, такозване црвене линије - да Косово не може да буде чланица УН јер се тиме практично заокружује прича о њиховој независности, а друго је питање безбедности за наше грађане, односно да се било какав напад на Србе на КиМ не може толерисати.

На питање да ли очекује даљу ескалацију на простору КиМ, имајући у виду предстојеће локалне изборе 18. децембра, Дачић је рекао да су и ти избори фактор даље ескалације.

"Они стално покушавају, као што су покушали да доделе посланичке мандате неким другима, а не Српској листи, да нађу неке њихове Србе који ће радити у њиховом интересу. Тако је све било до Бриселског споразума јер ми смо имали Србе у тим институцијама, али Србе који нису никога представљали. Ови избори немају шансе да успеју и ако неко мисли ће тако решити проблем, мислим да је тај далеко од здраве памети", рекао је Дачић.

Говорећи о ситуацији у вези са мигрантима, Дачић је рекао да је то нешто што престаје да буде део мигрантске кризе колико сукоб око тога ко ће сада организовати прелаз миграната.

Навео је да већина миграната долази у Србији и да их тренутно највише има из Авганистана, те додао да највише миграната, 51 одсто, долази из Северне Македоније у коју су ушли из Грчке, а око 30 одсто из Бугарске.

Додао је да мигранти долазе у Србију не са жељом да ту остану, већ да иду даље због чега траже где могу да пређу границу јер не могу да пређу на званичним прелазима у ЕУ.

“Зато долази до свих тих сукоба”, рекао је Дачић и додао да је полиција добро реаговала и да ту мора да постоји ред и да свако мора да се придржава закона, као и да се заштите наши грађани.

Како је истакао, не смемо да дозволимо да будемо жртва непостојања заједничке мигрантске политике и политике азила у ЕУ.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Па каже

27.11.2022 17:02

Ми лажемо да би смо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно. Лаж је српски државни интерес. Лаж је у самом бићу Србина .У овој земљи свака лаж на крају постаје истина.Србе је толико пута у историји спашавала лаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

27.11.2022 19:57

Свака част.

Name

Нена

27.11.2022 21:20

Мислиш да је код других народа другачије? Па сав свјет је у кризи

Name

Идеално

27.11.2022 20:42

А ти у име Срба забијаш Србима аутоголове већ тридесетак година... Твоје шупле приче су никога не занимају.

ОДГОВОРИТЕ