Вучић у посјети Норвешкој: Састао се са премијером

Председник Србије Александар Вучић јутрос је, у оквиру дводневне посете Ослу, започео састанке са највишим званичницима Норвешке.

Србија 28.11.2022 | 14:26
Вучић у посјети Норвешкој: Састао се са премијером

Он је прво посетио норвешки парламент.

Вучић се састао са председником парламента Норвешке Масудом Гараханијем.

Вучић је тако започео прву радну посету Норвешкој у својству председника Србије, након што је у Београду пре две седмице одржана конференција заједно са Норвешком и земљама Западног Балкана о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије.

Вучић је раније најавио да Србија треба да спроведе реформу у сектору енергетике и диверзификује изворе снабдевања гасом и нафтом, као и да повећа улагања у обновљиве изворе енергије и да ће јој у томе помоћи Норвешка, која један од лидера у тој области и зеленој транзицији.

Министарка рударства и енергетике Дубравка ђедовић, која је у делегацији Србије, састаће се са државним секретаром у Министарству гаса и енергетике Норвешке Андреасом Бјеландом Ериксеном и разговарати о сарадњи две земље у области енергетике.

Вучић ће затим имати радни ручак који ће председник Владе Норвешке Јунас Гар Сторе приредити у част председника и делегације Србије у вили норвешке владе.

Председник Вучић ће се састати и са краљем Харалдом Петим и престолонаследником Хоконом, а планирано је и да положи венце на споменик страдалим Југословенима у Норвешкој у Другом светском рату уз војне почасти.

Вучић ће, како је предвиђено, први радни дан у Норвешкој завршити посетом амбасади Србије у Ослу и вечером са норвешким привредницима.

"Ново поглавље у односима"

Председник Републике Србије Александар Вучић након састанка са председником Парламента Краљевине Норвешке Масудом Гараханијем огласио се на свом Инстаграм налогу..

"Захвалио сам председнику Парламента @масудг @стортингет на томе што је Норвешка увек била спремна да помогне Србији, не само својим искуствима у хармонизацији стандарда и прописа ЕУ, већ и у експертској и финансијској помоћи нашим реформским процесима, а посебно у модернизацији нашег енергетског ситема", написао је Вучић уз фотографију.

Истакао је да данас отварамо ново поглавље у односима Републике Србије и Краљевине Норвешке.

Састанак са премијером Норвешке

Вучић се данас у Ослу састао и са премијером те земље Јунас Гар Стореом.

Председник Србије се после састанка огласио на Инстаграму.

"Одличан, пријатељски разговор са изузетним домаћином @јонасгахрс. Размотрили смо бројне теме од значаја за наше земље – од билатералне и економске сарадње, до планова и пројеката у области енергетике, инфраструктуре и инвестиција. Поновио сам захвалност Србије на партнерском односу Норвешке, као и на спремности да заједнички додатно јачамо и интензивирамо политички дијалог и свеобухватну сарадњу, јер наше земље не везују само интереси, већ и историјско пријатељство исковано у тешким временима", написао је Вучић.

(Б92/Тањуг Фото:Принтскрин/будућностсрбије)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лоповлук

28.11.2022 19:27

Народу струју поскупљују а и искљуциваце је кад год им затреба,а засто?Да Додик продаје Мађаској и Србији,а Србија Норвеској.И која је зарада од тога и која корист за народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

29.11.2022 09:27

Да више читаш ти бих то знао. Извозом струје по скупљој цијени РС је могла да задржи најнижу цијену за граћане РС. Пошто су цијене дрва и других енергената отишле горе велики број домаћинстава се пребацује на струју и то онда има да изазове колапс. Да бих се то спријечило домаћинства која су нормално трошила прошлих година неће видјети пораст цијена а ови који буду трошили превише ће да плаћају већу цијену. Ово је фер систем. Тако да просјечан човјек и даље има ниску цијену а они који троше пуно и треба да плаћају више.

Name

+

28.11.2022 19:57

СВАКА ЧАСТ ПРЕДСЈЕДНИЧЕ ВУЧИЋУ. СВОЈОМ СНАГОМ И ВОЉОМ, СТВАРАШ ПРИЈАТЕЉСТВА, ГДЈЕ ГОД ОДЕШ. СИГУРАН САМ ДА ЋЕ ТЕ ЛИЧНО, НАЈВИШЕ ДОПРИНИЈЕТИ ДА СВИЈЕТ МИЈЕЊА МИШЉЕЊЕ О СРБИМА, НА БОЉЕ. ХВАЛА ВАМ И ЖИВИЈЕЛИ НАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

30.11.2022 08:56

Приц'о ми деда у неко време.Негде у свету има банка неког материјала од цега постају деца.И то се извози.

ОДГОВОРИТЕ