Холандски медији писали о хапшењу, ко је Един Гачанин?

"Един Г. ухапшен у Дубаију!" "'Пали' међународни трговци дрогом!"

Босна и Херцеговина 28.11.2022 | 15:30
Холандски медији писали о хапшењу, ко је Един Гачанин?

Ово су само неки од наслова нхоланских медија који данас доносе више детаља о полицијској акцији која је проведена у Дубаију.

Подсјећамо, два мушкарца ухапшена су у Дубаију под сумњом да су умијешани у велику међународну трговину дрогом.

Холандска полиција јавља да је један од ухапшених 40-годишњи Холанђанин, који је такође држављанин Босне и Херцеговине, а ријеч је о Едину Г.

Незванично, у питању је Един Гачанин, а холандски медији га описују као вођу Тито и Дино картела.  

Против Едина Г. је покренуто криминалистичко истраживање на темељу пресретнутих Скy порука.  Кривични предмет против њега воде тужиоци  тамошњег Државног тужитељства.

Уз ову двојицу, ухапшено је још 49 особа, које су заједно, према Еурополу, водиле 'суперкартел' који чини трећину трговине кокаином у Европи.

Ухапшени мушкарци, објашњавају холнски медији, имају подебео криминални досије.

"Они припадају мрежи која је била задужена за огромни увоз дроге, којих су истражне службе пресреле око 30 тона. Први човјек је 40-годишњи холандски Босанац Един Г, човјек који је деценијама активан у свијету дроге и шеф је картела Тито и Дино. Истраживања су открила да америчка истражна служба ДЕА Едина Г. сматра једним од педесет највећих трговаца дрогом на свијету", дају детаље медији из Холандије.

А, према тврдњама Американаца, Един Г, који је одрастао у Бреди, био је дио европског суперкартела који је дјеловао из Дубаија. Прича се да је сарађивао, између осталих, с Ридоуаном Тагхијем и челницима италијанског и ирског подземља.

Овај 'суперкартел', како га називају, истражне службе сматрају одговорним за трећину европске трговине кокаином.

Према истражним службама, Един Г. је у прошлости имао блиске везе с наркобосовима као што су Холанђани Ридоуан Тагхи и Рицхард Р. ('Рицо де Цхилеан').

У јулу 2017., према документу, америчка Агенција за сузбијање дрога (ДЕА) снимила је Едина Г., уз Ридоуана Тагхија, на екстравагантном вјенчању 'Даннyја' Кинахана у култном комплексу Бурј ал Араб у Дубаију. Неколико извора описује Едина Г. као 'велику рибу' за правосуђе.

Мушкарци ухапшени у Дубаију ухваћени су захваљујући дешифрираним порукаама са сервера Скy апликације.

"Осим увоза кокаина, Един Г. се наводно бави и увозом сировина за производњу амфетамина. Те су сировине стизале преко луке Антwерпен, с компанијом у Низоземској као крајњим одредиштем. Г. је имао водећу улогу у увозу. Истражне службе из Скy порука такође закључују да је припремао увоз 739,5 килограма кокаина из из Дурбана (Јужна Африка) у Роттердам", пишу холандски медији.

Хапшења су услиједила након велике истраге коју је водио Еуропол у којој су учествовалии Национално одјељење за криминалистичке истраге и Роттердамски одјел за криминалистичке истраге за Холандију.

Учествовале су и истражне службе из Шпаније, Француске, Белгије, Сједињених Држава и Уједињених Арапских Емирата.

Према инсајдерима, 'најмање 15' великих играча је ухапшено, укључујући 'Саада де Паака', познатог Пакистанца у криминалном окружењу.

О колико се новца радило у картелу говоре слике и снимци које је јутрос објавио Еуропол, објавивши и да је име операције било 'Десерт Лигхт' (пустињско свјетло, оп.пр).

Приказује десетке скупих аутомобила у гаражи, али и луксузне куће с базеном.

(Агенције   Фото:Истрага/Еуропол)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милко

28.11.2022 14:52

Надам се да ће ДЕА доћи и по домаће нарко мафијаше, посебно оне у полицији и тужилаштвима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.11.2022 19:38

Доци це, али кад их потросе. Као сто су и Гацанина произвели, па потросили. Само не знамо кад це то бити. У наредне 4 године оцито неце, јер су им обезбиједили побједу на изборима ти исти који као хапсе.. ДЕА, ЦИА ..зови их како хоцес.

Name

Аа

28.11.2022 15:32

Омовом лику, и картели Тито и Дино, Васковић је писао још прошле године....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мито

28.11.2022 16:20

Финансијер Дине Конаковица и НИП радикалне странке која је иста као и СНСД , а лидер као и Додик , заједницко им је сто се клањају Цовицу и АДЗ-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамит

28.11.2022 16:41

Царе лафе купит цес ти некога да те пусти Ал смо се српкиња наредали ја и ти у дубаиу ових година хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.11.2022 21:27

Е сад це се на њему а ускоро и на теби изредати по затворима сиром ЕУ... карма је цудо...

Name

И после Тита Тито

28.11.2022 17:52

Само нови долазе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

30.11.2022 13:24

Фали 10,5 кила од наруцених 750 кг...то нико не трази,довољно и 739,5 цццц

ОДГОВОРИТЕ