Брисел јасан: Зауставите мигранте или враћамо визе

Европска унија ће од земаља западног Балкана захтијевати строжу визну политику према трећим земљама јер је то питање повезано с безвизним режимом који ЕУ има са земљама у том региону.

Регион 06.12.2022 | 07:14
Брисел јасан: Зауставите мигранте или враћамо визе

У акционом плану у вези с илегалним миграцијама, који је Европска комисија усвојила уочи данашњег самита ЕУ са западним Балканом у Тирани, између редова је поручено земљама западног Балкана да појачају напоре на спречавању проласка илегалних миграната преко своје територије према ЕУ ако не желе да буде угрожен безвизни режим који регион ужива с ЕУ.

Комисија није експлицитно рекла да је безвизни режим угрожен, међутим из сљедеће формулације се може протумачити да ЕУ упозорава земље западног Балкана да би због неконтролисаног прилива миграната у ЕУ преко западног Балкана могло доћи до суспензије безвизног режима. 

"У складу с обавезама партнера на западном Балкану у процесу проширења, усклађивање визне политике с ЕУ је од круцијалне важности за добро функционисање безвизног режима западног Балкана с ЕУ", истакнуто је у овом документу Европске комисије. 

Разлог за ово упозорење лежи у чињеници да се број илегалних миграната на западнобалканској рути ове године утростручио у односу на претходну, попевши се на 130.000 регистрованих прелазака. 

Као што је познато, Европска комисија већ годинама истиче да на западном Балкану не функционише систем пријема и обраде миграната, а проблем представљају и порозне границе, односно слабе контроле и спречавање миграната да уђу на територију западног Балкана. 

Наиме, и европски медији су у претходном периоду извјештавали да органи БиХ и других земаља у региону мигранте само пропуштају према ЕУ, умјесто да их збрину. 

У акционом плану је наведено да чињеница да неке земље западног Балкана, супротно обавезама усклађивања визних политика с ЕУ, имају безвизни режим са земљама из којих је регистровано много илегалних миграната у ЕУ.

Европска комисија доводи у директну везу споразуме ЕУ и западног Балкана о уласку држављана западног Балкана у ЕУ без виза са споразумима које земље западног Балкана имају с трећим земљама из које мигранти улазе у ЕУ. Другим ријечима, ако западни Балкан жели наставак безвизног режима с ЕУ, мора почети да усклађује своју визну политику с политиком ЕУ. 

Из акционог плана се, међутим, такође може ишчитати да су земље западног Балкана, а посебно Србија, ово упозорење ЕУ схватиле врло озбиљно јер је, како је истакнуто, Србија информисала Европску комисију да уводи визе за држављане Бурундија и Туниса.

Осим тога, иако је БиХ прошле године ветом у Народној скупштини РС блокирала споразум с Европском граничном службом Фронтеx о менаџменту граница, незванично нам је речено да је БиХ овај проблем схватила озбиљно и да жели сарађивати с органима ЕУ. 

Европска комисија је јуче објавила и 5. извјештај о механизму за суспензију безвизног режима. Ради се о извјештају који Европска комисија редовно објављује о имплементацији мјера из визне либерализације након што је прије седам година спријечено поновно увођење виза због неконтролисаног прилива лажних миграната из нашег региона у ЕУ. 

У дијелу овог извјештаја о БиХ се наводи да БиХ још не само да није потписала споразум с Фронтеxом, већ није усвојила ни акциони план за сузбијање миграција, који је предвиђен Стратегијом 2019-2023.

Колико је БиХ мало урадила говори чињеница да ова стратегија истиче наредне године, а акциони план није ни усвојен. 

"БиХ мора да преузме пуну одговорност у менаџменту миграција и пријемним центрима. Кантони и ентитети би требало да равноправније подијеле терет миграција, а државне власти да преузму пуну контролу за менаџмент миграција. Због ограничених расположивих средстава ограничена је државна ефикасност у формулацији мјера", наведено је у овом документу, уз напомену да преко територије БиХ и даље пролази значајан број миграната. 

Акциони план Европске комисије, који смо споменули на почетку, предвиђа 20 корака, а осим усклађивања визне политике, мјере предвиђају тијесну сарадњу с Фронтеxом и јачање мјера у менаџменту граница.

О овим мјерама биће ријечи на данашњем самиту, а очекује се да ће ЕУ и земље западног Балкана доћи до договора како би се избјегло започињање процедура о поновном увођењу виза. 

Иначе, како нам је речено у Европској комисији, очекује се да ће данас на самиту, осим о питању илегалних миграција, ријечи бити и о рату у Украјини, безбједносној политици и јачању политичког дијалога између западног Балкана и ЕУ.

Они су истакли да ће ово бити први самит са западним Балканом ван територије ЕУ, што, како наводе, наглашава њихову посвећеност региону.

Напомене ради, на овом самиту се не одлучује о кандидатури БиХ за ЕУ, јер ће се то питање наћи на дневном реду Европског савјета средином мјесеца.

Независне новине

фото: ДW

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Сyднеy

06.12.2022 07:09

Које лицимјерје.Сви мигранти који долазе и у босну и србију стизу са територије ЕУ било из Грцке или Бугарске и сад је проблем сто их босна силом не спрецава да напусте босну у свом путу ка њемацкој или даље, Схватио би да у босну или србију улазе директно из Турске или блиског истока али овако кад их грци довозе до македонске границе да их се ријеси сад криве србија и босна,Да македонија подигне ограду на граници са грцком увели би јој бар 10 пакета санкција висе вец Русији под изговором да угрозава безбједност ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да их

06.12.2022 09:24

Зауставимо код нас а тек онда следи визни резим.....

Name

Илија цворовиц

06.12.2022 07:13

Па ви сте их и звали да додју,а не ми.И то сто захтјевате,првореците Грцкој и Турској,јер прво прелазе преко њихове територије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како да зауставе

06.12.2022 07:26

Кад је на томе добра зарада?! За појединце, наравно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кји

06.12.2022 07:59

Позовес мигранте, онда их паркирас у насим земљама и нама пријетис ако додју охо вам се. А ми трцимо као у еу да онда исто немамо никаквих права нити ста моземо одлуцивати за себе. Јупиии,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

06.12.2022 08:22

Види се да нигдје из свог села ниси изасао! Не јављај се зив! Само визе увести поново, и проблем ријесен! Не требају нам мигранти у Њемакој, да им ми плацамо порез, док они праве дјецу!

Name

Илија цворовиц

06.12.2022 09:25

Ре децко:а ста је он то погресно рекао.Нек си ти отисао у Њемацку,то је битно,али патис сине за овим овде,признај,патииииииииссссс...

Name

А&Б

06.12.2022 12:09

Па мигранти немају ни пасосе ста це му виза

Name

Лицемјери

06.12.2022 08:08

у ЕУ!!! А Меркел их је позвала у ЕУ и Њемацку. Сад је на западном балкану да се бори са мигрантима и да спријечава пролазак миграната у ЕУ!!! ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

06.12.2022 08:09

Мамцу вам и вама и вашим мигрантима. Ви сте их створили а не ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

06.12.2022 08:14

Ко је створио Мркењићане и Лијевчане у Линцу? Има их и из Бараћа

Name

Бурке

06.12.2022 08:12

У БиХ мигранте убацује Србија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

06.12.2022 08:22

За ЕУ сте сви ви исти!

Name

Хе Хе

06.12.2022 08:43

Како да не, Србија је одговорна за рат Русије и Украјине, и земљотрес у Индонезији ! Пошто су сви Мигранти Муслимани, Србија себи не може дозволити тај луксуз да им се нешто лоше деси у Србији, зато их шаље код браће у БИХ !

Name

Небитно

06.12.2022 08:13

Свашта. Претежно улазе преко Грчке Румуније које су чланице ЕУ. А западни Балкан као они криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Импотентне БиХ власти

06.12.2022 08:16

Могу ли БиХ власти иста урадити како треба? Засто их плацамо, када су им резултати рада никакви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

06.12.2022 08:21

Нама је намијењена улога крајишника (да чувамо ваше границе) и јефтине радне снаге, баш вам хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

06.12.2022 08:37

Зауставите их ви, у Грчкој и Албанији, Грчка је ваша чланица а Албанија ваш велики савезник ! Занимљиво, да преко ноћи нестадоше "Људска права"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

855

06.12.2022 08:57

Па, уведите већ једном визе. Уведите нам санкције. Забраните нам да живимо. Ипак, има један суд и закон исти за све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонyмусс

06.12.2022 09:08

Ма јебле вас визе ми смо науцили да лосе зивимо ста це нам васи мигранти. Ви сте им куце разорили зивоте унистили, зато их треба пустит-протјерат у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

06.12.2022 09:13

нека врате!!а нека и балкан уведе за странце све..сто имају сло,аут,гер,ита итд итд..пасосе и држављани истих тих..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

06.12.2022 09:15

вама у ЕУ ћемо послати све мигранте, а ви слободно вратите визе. Већ сте се распали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рога

06.12.2022 09:25

Ко их је првобитно звао и стимулисао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

06.12.2022 12:45

Стизу у Србију без виза .Путин наредио.

Name

Марко

06.12.2022 09:50

У Немачкој мигрант из земље несигурног порекла ужива сва права по немачком закону: има право да се запосли, да учи језик и нострификује му се диплома ако је има, доказ за то је да мигранти из нпр. Сомалије и Афганистана раде на истим позицијама као људи из Хрватске и Бугарске које су у ЕУ, значи као грађани ЕУ, сама Немачка је у тим ставкама изједначила права грађана других ЕУ држава са Сомалицијима и Арапима, и дала им већа права него грађанима Европе са западног Балкана, то нема везе с балканским земљама, већ Њемачка мора прометнити миграционе законе, јер ипак они долазе у Немачку не у Србији или БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.12.2022 11:03

Прво су ти сто захтевају, да уставимо мигранте бомбардовали нихове дрзаве.Из тих разваљених дрзава безе презивели, преко нас у ЕУ. Е сад они оцекују од нас, да све те људе задрзимо у насим дрзавама,и да спрецимо да се они преко зилет зице докопају ЕУ. То је разлог сто они долазе на тз западни Балкан, додју лазу, уцењују, прете.И нас свет са тз западног Балкана, гости све лопове и слуса њихове лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабангида

06.12.2022 13:12

Реално, ИСИС, а прије њих Американци су ти који су покренули таласе миграција из С. Африке и Блиског истока. ЕУ је за њих обећана земља, не бих рекао да је директно одговорна за сукобе и избјеглице.

Name

Нормалан

06.12.2022 15:24

Па не смијемо да их заустављамо јер нам долазе из ЕУ ( бугарска, грцка)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.06.12.2022

06.12.2022 16:37

Пример долазак миграната у Србију,већином долази из Држава ЕУ,Мађарске,Бугарске и Румуније.Те државе би морали да забране пролазак миграната.Србија би морала вратити све мигранте у те Државе из који су дошли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

06.12.2022 17:26

Треба вама испоруцити све избјеглице,јер су они вас производ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ЕУ и УСА и КИнгдом су...

06.12.2022 20:26

изазвали прилив миграната..... Није балкан крив за њихове поступке, тразили сте добили сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.12.2022 20:59

Вама це мигранти право у Брисел тамо их упослите, а од нас се откаците за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ