Жиофре: Увјерен сам да ће се разговори наставити

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре изјавио је да Заједница српских општина на КиМ мора да буде формирана, као и да је уверен да ће се разговори Београда и Приштине наставити.

Србија 08.12.2022 | 07:22
Жиофре: Увјерен сам да ће се разговори наставити

Жиофре је, коментаришући то што је измењени предлог из Брисела стигао у Београд и Приштину, рекао да су то дипломатски преговори, који су, како је навео, веома деликатни.

 "Председници ће дати своје коментаре. Мислим да треба да подвучемо да имамо могућност, као што је ЕУ већ рекла, да све што је већ договорено мора да се примени, укључујући и Заједницу српских општина. Али у смислу хитности, имамо прилику да направимо корак ка правно-обавезујућем споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине", рекао је Жиофре за РТС.

 Када је реч о даљим корацима, напоменуо је да ће се дијалог наставити.

 "Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак, који је пре неколико дана био у Београду и Приштини ће поднети извештај у Бриселу. Уверен сам да ће се разговори наставити", казао је Жиофре.

 Он је додао и да је јучерашњи Самит у Тирани био веома важан и да је послата важна политичка порука.

 "Не заборавимо да је Самит одржан у сенци руске агресије на Украјину, што је угрозило и европску и глобалну безбедност, зато морамо да се држимо заједно. Јуче су европски лидери послали веома јасну поруку земљама овог региона и истакли да је Унија у потпуности посвећена томе да земље Западног Балкана постану њене чланице", истакао је Жиофре.

 Према његовим речима, порука никада није била јаснија, такође су позвали на убрзање процеса, а чуло се и да је посебно у овим геополитичким околностима, време да се убрзају реформе, предузму кораци, да се ускладе политике.

 "Направљени су веома конкретни кораци да грађани региона што пре осете прве бенефите. Најпре у области енергетике, која је због великог скока цена светски проблем данас. Најављен је велики пакет помоћи у износу од једне милијарде евра за регион, 500 милиона евра опредељено је за директне потребе - ублажавање последица енергетске кризе. Од тог новца, 165 милиона биће само за Србију. Тај новац ће стићи веома брзо, већ у јануару", казао је Жиофре.

 Он је додао да су то средства која су намењена породицама које су суочене са поскупљењима и тешкоћама изазваним енергетском кризом, која ће добити преко владе.

 Шеф Делегације ЕУ у Србији истакао је и да је други део пакета намењен унапређењу енергетске инфраструктуре и диверзификацији. 

(Тањуг/ фото: еуропа.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

КиМ

08.12.2022 10:26

Је Србија, Србуја је КиМ. И тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.12.2022 11:17

Сто умисљате, ви сте политицка периферија, без своје памети, памет вам је преко мора? Амери кад казу и ста казу, тако це бити. Сви ти ЕУ изасланици по Балкану су дангубе, умисљени арбитри, млате паре и сетају по Балкану. Неки од њих су цак и илегалци, мозе и тако, све мозе на Балкану. Амери за сад оцито немају времена, имају прецег посла, па то добро додје дангубама из ЕУ, да изигравају као туторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1244

08.12.2022 11:31

Разговори? О цему?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

09.12.2022 15:02

Само Ви разговарајте - док Русија не удари пецат ниста Вам не вриједи!

ОДГОВОРИТЕ