Амбасадорка Србије у Кини: Директан лет између Београда и Тијенђина допринеће бољем повезивању народа Кине и Србије

„Очекује се да ће директни лет између Београда и Тијенђина умногоме допринети интензивирању свеобухватног стратешког партнерства између две земље“, рекла је Кинеској медијској групи амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић, уочи првог лета на тој линији, који ће бити реализован 9. децембра.

Свијет 08.12.2022 | 15:32
Амбасадорка Србије у Кини: Директан лет између Београда и Тијенђина допринеће бољем повезивању народа Кине и Србије

Стефановић је рекла да успостављање овог директног лета представља реализацију ранијег договора председника Републике Србије Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинга.

„Овом лету придајемо велики значај, очекујемо да ће његово успостављање допринети даљем интензивирању свеукупне стратешке сарадње између две земље, у првом реду очекујемо интензивирање друштвене размене, и размене делегација у свим областима, посебно када је реч о економској сарадњи, нарочито очекујемо интензивирање туристичке сарадње, односно обнову тренда из препандемијског периода“, изјавила је амбасадорка, подсетивши да је у 2019. години Србију посетило рекордних 145 хиљада кинеских туриста.

Очекује се да ће први лет на тој линији полетети у 14:10 са аеродрома Никола Тесла, и слетети у северни кинески град Тијенђин у 7:00 у суботу по пекиншком времену.

Летови између два града обављаће се једном недељно и то од Београда до Тијенђина петком, док ће се повратни летови од највеће луке у северном делу Кине до Београда обављати недељом. Летови ће се обављати авионима Ербас А330, а просечно трајање лета је 10 часова од Београда до Тјенђина и 12 часова у повратку, рекла је амбасадорка.

Она је казала да летење за Кину за Ер Србију није непознаница. „Током 2020. године, Ер Србија је обавила изузетан важан задатак, односно са више од 100 летова Ер Србије реализован је транспорт тада више него неопходне медицинске опреме и материјала у јеку епидемије ковида“, подсетила је Стефановић.

Овом линијом, Ер Србија поново успоставља директне летове до Кине после 22 године, од октобра 2000. године, када је тадашњи ЈАТ последњи пут летео за Пекинг, каже она.

Подсетимо, Тијенђин је мегаград на северу Кине са 13,7 милиона становника. Он је изузетно важан индустријски и финансијски центар, који је заједно са Пекингом, Шангајем и Чунгћингом, један од четири града под директном управом централне владе Кине. Тај град је главна лука путем које се снабдева кинеска престоница Пекинг и најзначајнија лука на северу Кине. Тијенђин и Пекинг везује пруга дуга 117 километара којом саобраћају супербрзи возови, којима се између два града стиже за око 30 минута.

(КМГ Фото:КМГ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

08.12.2022 16:32

Ето шансе нашем Нејаком Радовану и паметном Ђокићу да оду јефтиним превозом и продају још што је остало од богаства Кинезима.

ОДГОВОРИТЕ