Тончев: "Златну лопту" постхумно додијелити Михи

 - Члан Извршног одбора Фудбалског савеза Србије Новица Тончев апеловао је данас да престижно признање "Златна лопта" буде постхумно додељено недавно преминулом легендарном српском играчу и тренеру Синиши Михајловићу.

Фудбал 09.01.2023 | 11:01
Тончев: "Златну лопту" постхумно додијелити Михи

Фудбалски савез Србије је крајем прошле године донео одлуку да "Златна лопта" за најбољег тренера у 2022. припадне селектору фудбалске репрезентације Драгану Стојковићу Пиксију.

Михајловић је преминуо 16. децембра у 54. години после дуге борбе са леукемијом.

"Знам да моје мишљење деле бројни спортски радници, навијачи и љубитељи фудбала, па зато позивам Пиксија да покаже маестралност и да се одрекне признања које свеједно није заслужио. Поштујем све што је урадио са нашим националним тимом током 2021. када је у великом стилу изборио одлазак на СП, у историјску победу у Лисабону. И наравно да је те године заслужено, по други пут у каријери, добио признање 'Златну лопту' ФШ. Међутим, данас не могу да се отмем утиску да је Стојковић пропустио прилику да покаже своју величину одлуком да се 'Златна лопта' за 2022. годину постхумно додели Михајловићу", навео је Тончев у саопштењу.

Он је додао да не спори чињеницу да је Стојковић одвео селекцију Србије у А дивизију Лиге нација.

"Нећу ни о томе да смо у Катару били 29. и да смо, према мишљењу бројних стручњака, изгледали тактички аљкаво и лоше. И да смо играли у полуфиналу, или били трећи, мишљења сам да Михајловић заслужује да добије 'Златну лопту'. Прерани одлазак таквог играчког и тренерског аса само нам је показао колико је Синиша био поштован и цењен у Италији. Сахрањен је међу заслужним грађанима, почаст су му указали сви који нешто значе у тој земљи, премијерка Ђорђа Мелони, све навијачке групе са Апенина, као и бројне фудбалске легенде. Италији свака част, али као министар и неко ко је дуго у фудбалу, не бих волео да неко помисли да је Синиша више био цењен на Апенинима него овде", навео је Тончев.

"Годинама је Миха био једини представник српске струке у најјачим лигама, дао је велики допринос у јачању наше тренерске школе, пошто је у Београд, снагом свог ауторитета, доводио најбоље могуће предаваче попут Роберта Манћинија. Помогао је и бројним српским играчима у Италији, и у тој земљи пребогате фудбалске историје представљао је прву асоцијацију на Србију.

Златна лопта за 2022. годину је нешто чиме можемо само мало да му се одужимо. Надам се да ће тако резоновати садашњи селектор Стојковић, јер није касно да покаже да је човек. Верујем да ће Стојковић у будућности направити резултате због којих се избор њега за 'Златну лопту" неће доводити у питање", закључио је Тончев.

ФС С је раније најавио да ће додела "Златне лопте" бити организована у првој недељи фебруара.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар