Надреалан призор пробудио становнике Бурсе

Небо изнад турског града Бурсе у освит дана изгледало је надреално. Становнике је изненадио необичан ружичасти облак који изгледа као да иза себе крије ванземаљску летелицу. У питању је природни феномен познат као лентикуларни облак.

Занимљивости 20.01.2023 | 15:29
Надреалан призор пробудио становнике Бурсе

Облак коју су становници Бурсе угледали у освит дана зову још и „облаци летећи тањири“ или „анђеоски облаци“. Процес њиховог формирања је веома компликован, али они имају низ занимљивих карактеристика.

На пример, лентикуларни или сочивасти облаци могу да остану на истом месту без обзира на то колико јак ветар дува. Често настају у брдовитим и планинским пределима, а у ретким случајевима се појављују и на нагли удар ветра.

Лентикуларни облаци настају најчешће зими, али их је могуће видети и у другим периодима године. Обично се формирају на висинама вишим од 2.000 метара, изнад планина или било каквих већих препрека на површини Земље.

Лентикуларни облаци су стационарни сочивасти облаци који се формирају нормално на правац дувања ветра. Када стабилан влажан ваздух иде уз планину у неколико таласа и ако температура на горњем таласу падне до тачке рошења, долази до формирања лентикуларних облака.

Ови несвакидашњи облаци многе подсећају на свемирске бродове, летеће тањире и остале призоре из филмова о ванземаљцима.

Пилоти их заобилазе, али туристичке једрилице их обожавају, с обзиром на то да их ове формације облака могу уздићи на велике висине.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар