Ухапшен бивши ФБИ агент: Ко је особа Ц и особа Д из БиХ у оптужници?!

У оптужници се особе наводе као особа Ц, која је била савјетник члана Предсједништва Босне и Херцеговине и бивши министар одбране Босне и Херцеговине и особа Д, држављанин БиХ и власник фармацеутске компаније.

Свијет 24.01.2023 | 14:08
Ухапшен бивши ФБИ агент: Ко је особа Ц и особа Д из БиХ у оптужници?!

Бивши амерички ФБИ агент Цхарлес Мцгонигал ухапшен је у суботу, а једно од дијела за које се терети је и да је од двојице држављана Босне и Херцеговине тражио 500.000 долара како би организовао састанак са америчким дипломатама у УН-у.

Мцгонигал је био специјални агент ФБИ и задужен за теренски рад у Неw Yорку. Током свог мандата био је и члан Сениор Еxецутиве Сервице у чију је надлежности је била и противобавјештајна дјелатност и ствари од националне сигурности укључујући европске државе као што су Босна и Херцеговина и Албанија.

Он се терети да је од натурализованог америчког држављанина албанског поријекла добио више од 225.000 долара које није пријавио одговарајућим службама. У оптужници је наведено да ова особа означена као А прије неколико деценија била дио албанске обавјештајне службе. Дио оптужнице су и односи које је Мцконигал изградио са двије особе из Босне и Херцеговине.

У оптужници се особе наводе као особа Ц, која је била савјетник члана Предсједништва Босне и Херцеговине и бивши министар одбране Босне и Херцеговине и особа Д, држављанин БиХ и власник фармацеутске компаније.

Према овом дијелу оптужнице 27. априла 2018. године Мцгонигал се састао са особама Ц и Д у у Њемачкој, гдје су ове особе затражиле могућност да се састане са амбасадором САД у УН и другим високим званичницима како би затражили подршку у политичке сврхе које би утицале на регију Босне и Херцеговина.

Након тога је оптужени осмог маја 2018. године комуницирао са ФБИ везом у Уједињеним нацијама и тражио договарање састанака које су особе Ц и Д захтјевале. Затим је 25. јуна МцГонигал особи албанског поријекла од које је добио 225.000 долара, предложио да склопи уговор са фармацеутском компанијом особе Д.

Према приједлогу компанија особе А би било плаћено 500.000 долара од компаније особе Д, у замјену за договарање састанка између фармацеутске компаније особе Д и представника САД у Уједињеним нацијама.

Мцгонигал је потом 26. јула позвао везу ФБИ везу у УН и предложио датуме састанка за особе Ц и Д.

“Дана 13. аугуста 2018. године, оптужени МцГонигал је присуствовао састанку на којем је информисао вишег званичника америчке амбасаде у УН-у о захтјевима особа Ц и Д. Оптужени МцГонигал ни у једном тренутку није дијелио информације о финансијском интересу особе А на састанку или о свом финансијском односу са особом А”, стоји у оптужници.

Према опису, идентитет особе Ц, савјетника члана Пресједништва БиХ и бившег министра одбране одговара тренутном министру сигурности Босне и Херцеговини Селми Цикотићу, а у случају особе Д ради се о преминулом директору компаније ЗАДА из Грачанице Давуду Захировићу.

Мцгонигал је оптужен и да је прекршио америчке законе у намјери да руски милијардер Олег Дерипаска буде уклоњен са листе санкционисаних особа.

У понедјељак на кратком рочишту, Мцгонигал се изјаснио путем свога адвоката да није крив за оптужбе које му се стављају на терет.

МцГонигала су ухапсили агенти из бироа у којем је радио 22 године и гдје је доспио до једне од најважнијих контрашпијунских позиција у америчкој влади. С обзиром на његову пријашњу улогу, истрагу су водили агенти ФБИ-а у Лос Ангелесу и Д.Ц.-у, а не у Неw Yорку.

Директор ФБИ-а Цхристопхер А. Wраy рекао је да случај показује да је ФБИ извршио своју дужност. "Начин на који одржавамо повјерење америчког народа је кроз наш рад - показујући, када све чињенице изађу на видјело, да смо се држали процеса и да смо се према свима односили једнако, чак и када је наш властити", Wраy стоји у саопћењу. "Држимо се највиших стандарда и наш ће фокус остати на нашој мисији и на томе да радимо праву ствар, на прави начин, сваки пут."

(КЛиx Фото: Сцреенсхоот: Wасхингтон пост)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ЦИА

24.01.2023 13:34

Да није особа X

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

24.01.2023 13:45

Лопина свугдје има.Како је просао провјеру за ФБИ.Или су ту највећи лопови?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро и постоји свијет

24.01.2023 13:58

Много их је висе од Клинтона и Зеленског...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

24.01.2023 14:32

Како амери узимају паре од завађених балканских племена. Овај се само зезнуо јер није пријавио приход, иначе га не би оптужили за узимање пара од будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.01.2023 14:41

Тако треба све најбоље на земаљској кугли ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квиско

24.01.2023 14:58

Особа А је Оливер Млакар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

24.01.2023 15:29

Тих страних лопова је пуна Дејтонка. Наси лопови су бебе за њих. Страних тутора је пуна Дејтонка, исплати се па навалили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкица

24.01.2023 16:25

Тако је! Радите праву ствар, на прави начин, сваки пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шћепан Велики

24.01.2023 16:33

има и додиг лобиста у свету, где депонује покрадене паре или улаже у бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То као

24.01.2023 19:37

Нека новост! на смјену их саљу да гуле ове градјане до голе козе са измонтираним.... Љуби се хаос али у коме се тацно зна ко све пије а ко плаца...

ОДГОВОРИТЕ