Стејт департмент саопштио да је став око ЗСО јасан

 - Амерички Стејт департмент саопштио је данас, поводом навода да САД блокирају чланство тзв. Косова у Савету Европе док се не промени став о Заједници српских општина, да је став САД у вези са ЗСО јасан, али да не могу да коментаришу наводну дипломатску преписку.

Свијет 31.01.2023 | 21:24
Стејт департмент саопштио да је став око ЗСО јасан

Из Стејт департмента су за Глас Америке нагласили да је сада тренутак за успостављање Заједнице општина са српском већином, као што су то јуче и указали саветник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар.

Стејт департмент се огласио након што су, како сазнаје Тањуг, америчке амбасаде упутиле су заједничку ноту министарствима спољних послова појединих земаља чланица Савета Европе, у којој Вашингтон тражи да се питање чланства тзв. Косова у Савету Европе не ставља на дневни ред Комитета министра тог тела док Приштина не промени став о Заједници српских општина.

Како се наводи, Италија, Француска и Немачка деле став САД. 

Према сазнањима Тањуга, САД сматрају да би промена става Приштине о ЗСО отворила пут за даље разговоре о предлогу основног споразума Београда и Приштине. 

У Комитету министара Савета Европе сутра ће бити одржан састанак иза затворених врата о томе да ли ће захтев Приштине за чланство у Савету Европе бити прослеђен Парламентарној скупштини Савета Европе на изјашњавање. 

Иначе, саветник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар у ауторском тексту за приштинску Коху истакли су да је време за оснивање Заједнице општина са српском већином и да је то правно обавезујућа међународна обавеза.

(Тањуг Фото: Илустрација/Схуттерстоцк.цом/Марк Ван Сцyоц) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лазу цим зину

31.01.2023 20:52

Западу никад не вјеруј . То су сада сви предсједници рекли .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад је зло

01.02.2023 07:38

чим је омогућио републику српску која је настала на злочинима

Name

Еди

31.01.2023 21:15

На дјелу је Америцка империалистицка политика, у којој боли њих уво и за Косовске Србе и Куртија онице направити било ста само да доказу своју империалистицку инфериорност. Најбоље о свему овоме говори изказана Ескобарова ароганција, која се у првом погледу схваца као да је окренута према Куртију а уствари она иде према објема странама. Јер док Ескобар вристи на Куртија он исто тако препада и Вуцица и једним метком два зеца. Америкцка империјалистицка политика је највеце зло на планети они су отворили преко 40 ратова и зариста у свијету и тако манипулису миром и владају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хабарт

02.02.2023 14:31

Није инфериорност вец доказују супериорност! Инфериорност знаци да доказују да су слабији од некога ;)

Name

Деx

31.01.2023 21:20

Какво сте ви зло за нас, да Бог сачува.Попустите више Србију и Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

01.02.2023 03:04

Америка спасава србе а срби их опет не воле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не не

01.02.2023 09:54

Никад Амери нису спасавали Србе. А за Нијемце и Енглезе нетреба ни збора реци. Само јбг. Срби су били јесу и биће тврд камен на Балкану. Ништа још није готово док то Срби не кажу. Засад Живјела Србија и Република Српска.

Name

Борко

01.02.2023 07:15

ЗСО це бити основана.А Њемци су подговарали политицаре у Пристини да то избјегавају.Слицно као и Мински споразум,на коме је радила Меркел,а сада изјављује да нису мислили да се тај споразум треба провести.Па и Даyтон споразум.Па ста је рекао Смит?Засто је досао у БиХ?Нароцито они нису мислили 1995 да тај Дејтон треба да опстане.Страсно им Дејтон смета.Амери их висе не слусају ста треба радити на Балкану,а ста це бити видјецемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш

01.02.2023 07:30

Америчка багро марширајте кораке уназад од Балкана.Ви сте узрок свих ратова у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

01.02.2023 10:16

Сви су други криви осим главних криваца. Зна се ко је започео све ратове на балкану и тај треба да плати цијену.

Name

Грга

02.02.2023 08:31

Како смо као народ незахвални Америци,а она нас спасила да Бања Луку не падне и да свих живимо у Србији

ОДГОВОРИТЕ