Рапорт открива: Шеф дуванске мафије на видеонадзору гледао како га полицајци траже

Граничну полицију Босне и Херцеговине потресао је велики скандал због веза с одређеним криминалним особама које су дио Скy истраге, а у коју је умијешан и наводни шеф дуванске мафије.

Босна и Херцеговина 31.01.2023 | 22:29
Рапорт открива: Шеф дуванске мафије на видеонадзору гледао како га полицајци траже

Због покушаја опструисања истраге с мјеста шефице истражног одјела и контакт тачке БиХ са ЕУРОПОЛ-ом Споменка Маркуљ, по наредби директора Зорана Галића, смијењена је и помјерена на другу позицију.

Компромитовани полицајци

Наиме, истражни одјел Граничне полиције од посебних Скy тимова добио је одређени број Скy крипти. У њима се одређени број полицајаца компромитовао због контаката с члановима организованих криминалних група.

Иако се сама Маркуљ не спомиње у тим комуникацијама, она је тражила да се одређени истражиоци замијене да би се истрага успорила и умртвила.

Но, до тога није дошло па се и сама скупа са истражиоцем Едином Хусомановићем нашла у центру истраге.

Испитујући разлоге за овакво поступање Споменке Мркаљ, наш извор који је близак истрази открио нам је да је прича много компликованија него се чини. Како каже, сеже у једну велику оперативну акцију која је по налогу Тужилаштва БиХ спроведена прије двије године.

Опсежна акција на сузбијању дуванске мафије

Ради се о акцији кодног назива „Wолф“. Истражиоци су тада радили на сузбијању велике дуванске банде одговорне за илегану продају огромне количине цигарета без акцизних маркица.

Ту се прича почиње лагано распетљавати. Како нам је открио наш извор, главни осумњичени у овој акцији је упозорен да се склони.

Ту су се створиле прве сумње да је неко од полицајаца продао кримосима информацију о операцији.

Радило се, како наш извор каже, о тешко доказивој индицији, док им у руке нису пале Скy крипте. У комуникацији су истражиоци открили да се осумњичени Радојица Вуковић хвали да је добио инфо о акцији те да је из једне куће преко видеонадзора пратио како га полицајци траже и претресају.

Ко је кртица?

У тој комуникацији није навео ко је дојавио информацију. Међутим, то је била добра полазна тачка да се открије кртица у Граничној полицији.

Иначе, Вуковић живи на релацији Фоча – Црна Гора. Под потјерницом је и ОСА БиХ га је означила као особу опасну по националну сигурност.

Такође, он несметано долази у Фочу. Како нам је открио наш извор, практично се не крије.

У ове криминалне активности било је умијешано и двоје високо позиционираних припадника МУП-а Републике Српске. Ради се о главном инспектору МУП-а РС Младену Миловановићу и инспекторици Горани Речевић.

Они су ухапшени 2021. године због веза с црногорским криминалним клановима.

Током акције “Wолф” покренуто је 250 полицајаца Граничне полиције БиХ и МУП-а Републике Српске, да би се реализацијом ухапсило 14 осумњичених, углавном ситних риба док су главни организатори упозорени и побјегли.

(Рапорт Фото: Илустрација/ГП)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

пеликан

01.02.2023 06:36

дрзава банана

ОДГОВОРИТЕ
Name

споменка нешто кочи..

01.02.2023 19:40

изгледа да су јој ту умијешане драге особе

Name

СКY-"генерал"

01.02.2023 06:39

Па језгро МУП-а РС је контаминирано, јасна ствар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.02.2023 09:18

Цијели је контаминиран!

Name

дјолс

01.02.2023 07:05

Ма ово је немогуце..ја у ово не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.02.2023 07:47

Хапси багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

01.02.2023 08:16

Јасно да вам је шупља мрежа чим вам крупније рибе побјегну.крпите мрежу или замјените риболовце.друго нема.

ОДГОВОРИТЕ