Аустралија: Потрага за капсулом траје, љекари страхују

Од прошле седмице у западној Аустралији трага се за радиоактивном капсулом коју је изгубила компанија Рио Тинто. Настала је узбуна због могућег зрачења, рударски гигант се извинио, а у потрагу за капсулом укључила се и војска.

Свијет 01.02.2023 | 07:20
Аустралија: Потрага за капсулом траје, љекари страхују

Радиоактивна капсула је испала из камиона на путу дугом 1.400 километара од рудника Рио Тинта до града Перта. Сумњају да су вибрације из камиона, који је на пут кренуо 12. јануара. олабавиле шрафове паковања у ком је била. Нестанак капсуле откривен је тек 25. јануара.

"Још је нисмо пронашли. Али потрага се наставља, претражићемо све градске улице како бисмо знали да ли је тај уређај био укључен. Ми смо на пола пута, рачунамо да ћемо потрагу да завршимо до петка", каже контролор Одељења за ватрогасне и хитне службе Западне Аустралије Дерил Реј.

Сребрна капсула је део мерне опреме коју је за потребе Рио Тинта за транспорт паковала друга компанија. Димензије капсуле су шест са осам милиметара, садржи цезијум-137 који емитује зрачење као 10 рендгенских зрака на сат. Специјални тимови опремљени су најсавременијим уређајима за детекцију радијације.

Реј наводи да је помоћ стигла од Аустралијске организације за нуклеарну науку и технологију, Агенције заштите од зрачења и нуклеарне безбедности и тимова одбрамбених снага Аустралије.

Иако се верује да је ниво ризика низак, Би-Би-Си преноси изјаве здравствених званичника који страхују да би неко могао да узме капсулу, не знајући шта је.

"Ако неко дође у контакт или је близу капсуле може задобити опекотине коже, а ако је дуже уз нечије тело, може доћи до појаве акутне болести", упозорава Ендру Робертсон, здравствени званичник државе Западне Аустралије.

Власти упозоравају становништво да би капсула могла случајно да се заглави и у гумама аутомобила.

(РТС   Фото:РТС)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милена генерација

01.02.2023 06:37

Опасности од цезијума су бризљиви побројани. Али теско се мозе разумјети да је у Ирану и Еx-Yу била у употреби муниција са језгром од осиромасеног уранијума!? Да ли се ово мозе назвати екоцид или геноцид? И гдје су одговорни данас за тако несто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

01.02.2023 06:48

Тако су испали и докази за Човића, од тужилаштва до суда само је краћи пут и данас је он угледни члан заједнице и за све се пита чак се и корито ријеке измјешта да би он направио вилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како да не.

01.02.2023 06:50

Цуј вибрације од возње камиона олабавиле срафове и ова испала . Ма дајте молим вас , уозбиљите се .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовановиц Цута

01.02.2023 07:21

Кад Рио Тинто поциње преоравање Западне Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

01.02.2023 08:14

Знаци капсула је мања од оне коцкице у не љути се цовјеце 8*6 мм,Па лаксе је наци иглу у пласт сијена вец ту коцкицу у оволикој територији,И ако је толико опасна колицина радиоактивног материјала у тако малој боцици ста це тек бити ако се деси распад Русије који многи призељкују са питај бога колико таквих и вецих и мањих капсулица и других пуњења радиоактивним супстанцама,Да не буду по цитавој европи тразили где је све и код кога заврсио радиоактивне супстанце нестале у русији током распада дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

01.02.2023 08:35

Па украдена, цуј испала из камиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рд

01.02.2023 10:44

Продале барабе,чуј испала?

ОДГОВОРИТЕ