Суд није смањио казну осуђеном за смрт пјевача

Њемачки суд одбио је ревизију пресуде коју је тражио њемачки држављанин осуђен да је скривио саобраћајну несрећу у којој је погинуо пјевач Шабан Шаулић.

Србија 01.02.2023 | 08:04
Суд није смањио казну осуђеном за смрт пјевача

Портпарол највишег регионалног суда у Хаму, у западној Њемачкој, рекао је да су судије утврдиле да пресуда није погрешно примијенила материјално право, што ју чини правомоћном и осуђеник ће морати провести три године иза решетака.

У октобру прошле године Савезни суд већ је ублажио првостепену пресуду којом је 37-годишњак био осуђен.

Суд га је осудио на три године затвора због двоструког убиства, угрожавања саобраћај, вожње без возачке дозволе с предумишљајем и тјелесних повреда с предумишљајем.

Претходно га је, у јануару 2022., локални суд у Гитерслову осудио на три мјесеца дужу затворску казну. Због дужине поступка одлучио је да је већ одлежао три мјесеца. Затворске казне дуже од двије године у Њемачкој не могу се претворити у условне казне.

Оптужени је у фебруару 2019., возећи пијан и под утицајем дрога на аутопуту код Гитерслоа, налетио на аутомобил који се налазио испред њега у којем је био српски музичар.

Оптужени, који никада није имао возачку дозволу, возио је брзином од најмање 156 километара на час путем на којој су се изводили радови.

Вјештак је процијенио да је могао видјети аутомобил испред себе и да је имао 12 секунди да реагује, па је несрећа могла бити избјегнута.

Од силине удара без кочења три су путника у удареном возилу задобила тешке тјелесне повреде, а 67-годишњи Шаулић убрзо је преминуо усљед повреда.

Његов клавијатуриста преминуо је неколико дана касније од трауматске повреде  мозга. Трећи путник због несреће има здравствених проблема и неспособан је за рад.

Суд је првостепену казну смањио за три мјесеца јер је оптуженик детаљно признао кривично дјело и исказао кајање, као и због неосуђиваности, преноси Њемачка новинска агенција.

Врховни земаљски суд у Хаму оцијенио је да је оцјена суда била исправна, али није нашао разлога за додатно смањење затворске казне.

(Ало   Фото: Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Илија цворовиц

01.02.2023 07:41

Невероватно,убио два цовека,од једног направио инвалида,возио пијан и дрогиран,никад није имао возацку...и добио само три године.Страсно!Какве олаксавајуце околности,па ста ако је признао ово дјело,ста ако није осудјиван,убио је два цовјека,казна од 30-ак год би била задовољавајуца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.02.2023 10:00

Тако ти је то, земљаче, људски живот је најјефтинији! Да је убио две мачке или два пса, а једног направио инвалидом, све невладине организације и оне за заштиту животиња а и остале, би се дигле на протест, и овај идиот би добио бар 6 година затвора! Овако - чувај се док си жив!

Name

није кочио..

01.02.2023 16:28

значи урађено с умишљајем

Name

Татар

01.02.2023 07:42

Код нас би вјероватно добио какав орден обзиром да је починио злодело са смртним исходом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

01.02.2023 08:00

Убио двоје једног ранио, дрогиран возио без дозволе и добио три године,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.02.2023 08:36

Цуј'им закона и прице свапске,возила мрцина пијана,без дозволе,156км на х и то на мјесту гдје је брзина ограницена на 50х ,због радова,убио'два цовјека,једног инвалидом направио и добио 3г затвора...Е,јест вам дрзава све вам ј.бем свапско...Да су мрцину пијану или дрогирану зауставили и да није никога такао,а камоли овако гнусно побио требао је добити те три године ,да се опамети и то строгог затвора,уз бар 10 хиљада е казне...Смрадови свапски,да је неко од нас Балканских народа кврцнуо сс бабу свабицу,ту у тој Њем,добио би бар 5 година и то ако није пијан.

ОДГОВОРИТЕ