Милионске преваре - Ухапшени чланови српског клана

Припадници француске полиције успјели су разбити криминалну групу из Србије, која је била укључена у милионску превару, а која је имала пребивалиште у једном од најлуксузнијих дијелова Париза.

Свијет 01.02.2023 | 10:12
Милионске преваре - Ухапшени чланови српског клана

Ухапшење и раскринкавање клана учествовало је више полицијских сектора, а приведени су осумњичени у Паризу и Бордоу.

Л Паризјан пише да је клан, тј. породица наводно била умијешана у велики „рип дил“ у Француској и Европи. Почињена дјела повезана са преваром организоване банде. Након тужбе једног од преварених у Дордоњу, Истраживачки одсјек Бордоа (СР) почео је да истражује овај случај, а јавно тужилаштво предало је случај ЈИРС-у (специјализована међурегионална надлежност). Процјењена је висина преваре: више од милон евра.

“Рип дил” је превара која се састоји у уливању повјерења жртви, приликом предлагања инвестиционих трансакција са циљем крађе готовине или драгоцјености замјењујући их фалсификатима. Иначе, ријеч је о превари која се брзо шири у области криптовалута. Управо су сумње у отуђивање крипто-активне валуте довеле истражитеље на траг овој породици.

Осумњичени су се наводно представљали као богати инвеститори. Убјеђивали су своје жртве да се састану са њима у луксузном хотелу или ресторану ван Француске. Ово је случај жртве чија је тужба прва стигла код истражитеља. Наводно је контактиран у јулу 2019. и изгубио је еквивалент од милион и по евра у криптоактиви током састанка у Милану (Италија).

Током овог састанка, жртва је уступила крипто-средства у замјену за кофер фалсификованих новчаница. Од децембра, истражитељи су идентификовали још двије жртве, међу којима је и Американац који је такође срео ову групу у Милану. С друге стране, лопови су жељели да имају гаранцију да је њихова жртва солвентна. Тада су замолили жртве да отворе дигитални новчаник.

Затим су успјели да испразне овај “новчаник” тако што су добили кључ за приступ или шифру, а све јер би измислили разлог да би се на кратко послужили телефоном жртве.

У луксузној кући клана, истражитељи су открили скровишта, луксузни накит, сатове, укључујући Патек Филип, вриједан 130.000 евра. Пронађено је 58.000 евра у готовини, два порше возила, бентли, 280.000 евра у крипто-активи (која је од тада пребачена на рачун Аграсц-а, агенције за управљање и повраћај заплијењене и конфисковане имовине) и лажне документе.

Иначе, како преносе медији, међу ухапшенима је и био мушкарац са иницијалом М., стар 72 године. Али он се лоше осјећао и мјера му је укинута током хоспитализације. Када је изашао из болнице, нестао је и, према сазнањима Л Паризјан-а, у бјекству је у Србији.

(Н1   Фото:Пиxабаy)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Илија цворовиц

01.02.2023 10:31

Мајку му,па како ових лаких превара није било прије 40-50 год.Било је крадја као крадја и то је то.Гдје сте полетили сви за криптовалутама,картицама,електронском банкарству...Ста фали нама који то немамо,узивамо у зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

01.02.2023 12:03

Ухапсили су их само зато сто су Срби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

01.02.2023 13:58

И замислите да истражитељима који истражују овако комплексна кривична дјела руководе Перица од Прњавора и Ђурица шмекар - пушач цигарета негдје тамо из Посавине.

ОДГОВОРИТЕ