Ноћас нас очекује феномен који није виђен од каменог доба!

Недавно откривена зелена комета ће ускоро проћи поред Земље први пут у 50.000 година. Посљедњи пут је била видљива на ноћном небу током каменог доба.

Занимљивости 01.02.2023 | 16:34
Ноћас нас очекује феномен који није виђен од каменог доба!
Названа Ц/2022 Е3 (ЗТФ), комета има орбиту око Сунца која пролази кроз спољне крајеве Сунчевог система, због чега јој је потребно доста да поново прође поред Земље.
 
Ова комета ће поред Земље проћи између 1. и 2. фебруара, на удаљености од око 42 милиона километара до 44 милиона километара, преноси ЦНН.
 
 
Рано јутарње небо, када мјесец зађе послије поноћи за оне на сјеверној хемисфери, оптимално је за посматрање комете. Свемирски објекат ће бити теже уочљив за оне на јужној хемисфери.
 
У зависности од своје освјетљености, Ц/2022 Е3 (ЗТФ) може чак бити видљив голим оком на тамном небу, али двоглед или телескоп ће олакшати уочавање комете.
 
Комета се може разликовати од звијезда по својим пругастим реповима прашине и енергизираних честица, као и по сјајној зеленој коми која је окружује.

Кома је омотач који се формира око комете док пролази близу Сунца, што доводи до сублимирања њеног леда или претварања директно у гас. Ово узрокује да комета изгледа нејасно када се посматра кроз телескопе.
 
Након што прође поред Земље, комета ће се најближе приближити Марсу 10. фебруара.
 
Ако облаци или лоше вријеме стане на пут посматрању неба, пројекат Виртуелни телескоп ће подијелити директан пријенос комете на небу изнад Рима.
 
(мондо.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар