Питање Космета не може се ријешити без питања статуса Срба

Предсједник Србије Александар Вучић ће добити подршку за преговоре о француско-њемачком приједлогу за рјешавање проблема на Косову и Метохији, а на међународној заједници је да одигра одговорно и Србији да довољно времена. Заједница српских општина на Космету ће постојати, а положај Вучића и Србије је бољи него положај Аљбина Куртија, оцијенио је политички аналитичар Душан Јањић у емисији “Мат” БН телевизије.

Република Српска 02.02.2023 | 22:58
Питање Космета не може се ријешити без питања статуса Срба

Француско-њемачким приједлогом за рјешевање питања Космета почиње процес суочавања за реалношћу и власти и опозиције, каже политички аналитичар Душан Јањић. Додаје да је то порука Србији да мора да одлучи да ли је за преговоре и договор са Приштином и наставак европских интеграција или за нестабилност и изолацију у времену изазова али и шанси. 

То није ултиматум

“То није ултиматум у међународно-правном смислу. Ултиматум је када једна земља другој пошаље неки захтјев, као Аустроугарска својевремено Србији 1914. године, и да јој рок за његово испуњење. Француско-њемачки приједлог је стављање у изглед да ако Србија хоће у тим Европске уније мора да одигра на одређени начин. Ја мислим да је то фер”, наводи Јањић.

Додаје да Србији нико није рекао да ће бити бомбардована уколико то не жели, него да ће је оставити па да сама види гдје ће.

“Ту нема чак ни пријетње санкцијама али има озбиљног предочавања могуће политичке, финансијске и дипломатске изолације”, истиче Јањић.

Наглашава да ће предсједник Вучић добити подршку већине за преговоре, а да се питање Косова и Метохије не може ријешити без питања статуса Срба.

“СЗО ће постојати, а положај Вучића и Србије је бољи него положај Аљбина Куртија”, јасан је Јањић.

“Београд и власт у Србији су рекли “ДА” преговорима и сада имају већи маневарски простор. С друге стране, Аљбин Курти је рекао Милошевићево историјско “НЕ” у Рамбујеу. Њему пријети озбиљна изолација јер је Америка већ рекла да нема гласања о чланству у Савјету Европе док Курти не буде конструктивнији”, објашњава Јањић.

Путинови савјетници су послали поруку Додику 

Говорећи о ситуацији у Републици Српској, Јањић је рекао да су Путинови савјетници Милораду Додику послали јасне поруке али да их он није чуо, као ни многе друге. 

Он (Додик) је био феномен који је данас контрапродукт и његова је судбина одређена, категоричан је Јањић.

“Требало је да чује да се бори за Српску, а не за личну власт и њено уништавање, јер је Српску довео у кризу. Странци су рекли да немају разлога да га подржавају уколико сам Додик нема свијест о потреби развоја демократске Српске и након што је ушао у неке комбинације са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом. Додикова одбрана уствари води поништавању Републике Српске”, рекао је Јањић.

Он наглашава да је било јасно да је цијена тога, као и онога што је Додик одиграо са предсједником Мађарске Викором Орбаном али и осталима, било стављање Српске на коцкарски сто због продужење мандата. 

„Да ли је мандат стабилан. Не. Да ли је легитиман, није?“, наводи Јањић.

Додик угрожава положај Србије

Додик више није радо виђен гост ни у Београду јер својим дјеловањем угрожава положај Србије, тврди он.

“Београд може Додику да каже да ће наставити да финансира пројекте у Српској али да га истовремено упита како, ако због њега Србији нпр. ЕУ ускраћују финансијска средства. Ако Вучић са међународном заједницом буде добро одиграо за Србију, то може да донесе корист и Српској али је потребно да га власт Српске не омета”, јасан је Јањић.

На питање каква то корист може да се извуче за Српску, Јањић се не двоуми:

“Неће оспоравати Дејтонски споразум!”

Путин ће у Украјини направити БиХ

Јањић сматра да ће на јесен почети преговори о окончању рата у Украјини те да ће се наћи привремено рјешење које ће трајати 10-20 година или ће поново почети рат.

"Путин ће у Украјини направити БиХ стварањем четири ентитета које ће Украјина временом почети да прихвата" закључио је Јањић у емисији “Мат” БН телевизије.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

+

03.02.2023 05:14

Никад се немозе питање срба рјешити кад нам увијек намећу несто друго и стварају притисак да смо обесправљени. А питање је могуће рјешити само рјесавањем и осталим народима без да својатамо једни од других. Зато градјанска опција је једино могућа за равноправност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

03.02.2023 06:14

Сам Солц, канзелар Њемацке, је рекао да нема просирења ЕУ без унутрасње реформе. Србија неце бити никада примљена у ЕУ. Питање је уопсте ста це од ЕУ да остане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

03.02.2023 06:37

Само Ви "Косметирајте" једино нам је то остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

03.02.2023 06:58

Сви се закацили за ту Заједницу Срба па она це бити само једно тијело на сјеверу а у склопу дрзаве Косово и то је битно Албанцима.Сви знамо да це се са временом јос људи иселити.Бит је у томе да их је сада 4 посто и у свакој дрзави би имали само мањинска права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

03.02.2023 07:05

Је од почетка био дестабилизирајући фактор за Р.Српску,БиХ,и Србију.С тим задатком је и постављен на силу!!!Касно су сви схватили његову мисију,а неки,нажалост још увијек нису,а питање је,хоће ли икада.Браво,Баја!Нека се зна ко је главни,и да си све надмудрио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Додик

03.02.2023 09:42

То је јасна ствар ко дан,ал ми није јасно да мало ко види то. Додик 15 годинw интезивно смета и потура ногу Вучићу и Србији а има толику подршку медју СНСД- ом инсателитима који се опет куну у Србију. Гдје је ту логика?

Name

Хм..

03.02.2023 08:34

А ми што типкамо то не пије воду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајте више оладите

03.02.2023 08:58

Чему толики ризик због те ЗСО ако знамо да је ту остало веома мало Срба и да су национална нањина у односу на преко 90 % албанског становништва?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Везе с везом

03.02.2023 09:02

Овај Јањиц прица да је Додик отписан вец 12 година, а он све јаци и јаци

ОДГОВОРИТЕ