На Новом Зеланду постоји ограда од грудњака!

Новозеланђани имају јединствен начин да одбаце своје смец́е – каче га на ограде. Можда је најпознатија ограда је ограда од женских грудњака односно Цардрона Бра Фенце у Централном Отагу.

Занимљивости 07.03.2023 | 15:27
На Новом Зеланду постоји ограда од грудњака!

Грудњаци, чизме, четкице за зубе, бицикли, све оно што је имало век трајања масовно се качи на ограде поред пута.

Ограда од женских грудњака је почела једног јутра 1999. године када су пронађена четири женска грудњака причвршц́ена за жичану ограду поред пута и лепршала на поветарцу. Тако је до краја 1999 године број грудањака на огради био доста велик.

Прича се да је група жена дочекивала Нову годину у хотелу Кардрона и након што су касно у ноц́ изашле из кафане, одлучиле да скину грудњаке и окаче их на ограду. Током наредних неколико недеља, број грудњака на огради се стално повец́авао све док их није било још шездесет до краја фебруара 2000.године

У октобру 2000. године је неколико непознатих особа скинуло око 200 женских грудњака са ограде. Године 2006. чак је и веће округа ускочило и уклонило 1.500 грудњака са ограде. Али ограда је поново почела да обнавља своју колекцију. Касније те године, направљен је покушај да се направи најдужи ланац грудњака на свету.

Како су се вести о огради шириле, почело је да се појављује још више грудњака. У наредним годинама број грудњака је порастао на хиљаде, а ограда је постала јединствена туристичка атракција која је задобила пажњу широм света.

Чак у једном моменту 2015.године број груданка окачених на ограду је достига невероватних 10.000. комада!

Са популарношц́у, ограда је почела да привлачи и мрзитеље који су сматрали да је неометано излагање доњег веша на јавној улици срамота и рак рана . Почели су да нападају ограду, а грудњаци су у више наврата скидани. Али сваки пут су се грудњаци врац́али.

У протеклих неколико година, ограда је коришц́ена за прикупљање новца за Фондацију за борбу против рака дојке путем донација туриста у ружичастој добротворној кутији на огради.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар