Нове кривичне пријаве тужилаштву, ево и против кога

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић поднио је Окружном јавном тужилаштву у Бијељини кривичне пријаве против одговорних и службених лица у Скупштини града Бијељина и Јавној уставнови „Воде Српске".

Република Српска 17.03.2023 | 18:11
Нове кривичне пријаве тужилаштву, ево и против кога

Кривична пријава поднијета против лица у Скупштини града Бијељина поднијета је због постојања основа сумње да су, искориштавајући службени положај, од половине јуна 2020. године па до краја јула 2020. године, као чланови Комисије за избор и именовање и Комисије за прописе, несавјесно поступали и супротно законским прописима утврдили приједлоге рјешења о опозиву и разрјешењу више лица, иако су претходно упозорени да је такво поступање незаконито.

На тај начин су причинили штету граду Бијељина у износу од 108.946,17 КМ, јер су наведена лица након незаконитих смјена покренула поступке пред надлежним судовима, у којима су добили пресуде у своју корист, а износи који су утврђени правоснажним пресудама судова пали су на терет градског буџета, односно, грађана Бијељине.

И кривична пријава против одговорних и службених лица у Јавној установи „Воде Српске" Бијељина поднијета је због постојања основа сумње да су, искориштавајући службени положај, током 2022. године пословали и радили на незаконит, односно, свјесно кршили обавезе из Закона о јавним набавкама, јер су проводили преговарачке поступке без објаве обавјештења, иако за то нису били испуњени услови.

- У односу према закону и праву не смије бити недодирљивих. Исто тако, свако службено и одговорно лице, не само да не смије да крши законе, него мора и да их поштује, јер Закон о кривичном поступку јасно каже да су службена и одговорна лица у свим органима власти у Републици Српској, јавним предузећима и установама дужна да пријаве кривична дјела о којима су обавијештена или за која сазнају на неки други начин.

Зато, нека се нико не нада да ћу затварати очи пред криминалом и незаконитим трошењем буџетских средстава. Као градоначелник, преузео сам политичку одговорност да се борим против тога, али и обавезу да поштујем закон и тако ће бити док год сам на тој дужности - јасан је био градоначелник Петровић и најавио да ће кривичне пријаве сљедеће седмице бити поднијете и за несавјесно пословање и злоупотребу службеног положаја у Аграрном фонду града Бијељина, везано за дебљину и квалитет асфалта при асфалтирању у оквиру тзв. „руралног развоја" реализованог од стране Аграрног фонда.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДА ДА

17.03.2023 17:21

треба их истјерати из мрака на свјетло дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економy

17.03.2023 21:04

Када це кривицна пријава против директорице дома здравља Бијељина због несавјесног водјења установе и негативног пословања?

Name

Миле

17.03.2023 18:21

Ста је предузето за криминал и проневјере Дарка Митрица у Еко депу, па у Водоводу а треба му провјерити и диплому

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2023 21:52

Лопов постао папак. Сада га миско стити.

Name

Посматрач

17.03.2023 18:23

Па гдје си досад био?

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

17.03.2023 18:51

ако тузилац буде као ЗЕКЕРИЈАХ МУЈКАНОВИЦ, главни тузилац у Брцком онда ниста од тих пријава, тај мајмум и такви као он стите и бране криминалце, ђубре смрдљиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

17.03.2023 19:16

Свака част господине Петровићу треба им стат у крај народ мора да се пробуди и да казнимо све који су се огрешили

ОДГОВОРИТЕ