Дошле на наплату стотине милиона марака узетих кредита

Република Српска не престаје са задужењима већ годинама. Нека од њих стижу на наплату ове године, а они који су нас задужили лицитирају па кажу, има новца али није још на рачуну. 

Република Српска 17.03.2023 | 20:00
Дошле на наплату стотине милиона марака узетих кредита

- Има пара, нема пара. Задужили се јесмо али вратићемо. Обезбиједили смо средства али можда и нисмо.

Овако би се укратко могао описати одговор министра финансија Републике Српске Зоре Видовић на посланичко питање посланика ПДП-а Игора Црнадка како ће Република Српска обезбиједити новац за дуг од 330 милиона КМ који долази на наплату 28.јуна ове године, а по основу емисије обвезница на Бечкој берзи из 2018.године и шта ће се десити уколико та количина новца тог дана не буде на располагању.

"Средства за исплату тих обвезница ће бити обезбијеђена у суштини већ су обезбијеђена само нису на рачуну тако да нема бојазни да се неће те обвезнице исплатити ми ћемо их чак почети исплаћивати од априла мјесеца да не буде све у један дан“, рекла је Зора Видовић.

Црнадак каже да је након одговора министрице финансија затражио писани одговор на питање како је новац обезбијеђен и из којих извора јер гарант за исплату задужења је буџет, односно Влада Српске.

 „Ми смо скренули пажњу на то да је у питању нешто на шта смо указивали и тада 2018., кад су емитоване обвезнице на Бечкој берзи, да је све нетранспарентно и да није било довољно осмишљено. Оно што је најопасније јесте да за ово гарантује буџет и немате гаранцију са нивоа БиХ него буџет РС и не смијем ни помислити шта би се десило да се тај новац не скупи до 28 јуна“, каже Црнадак.

Република Српска прошле године узела је кредит од 214 милиона марака од Извозно-увозне банке Мађарске, а намјена је отплата старих дугова.

Остаје нејасно да ли  је Зора Видовић мислила на та средства или ће се поново пласирањем обвезница и новим задуживањем покушати отплатити дугови, што је постала устаљена пракса.

Економисти кажу да постоје два сценарија.

„Или ћемо комбиновати средства расположива у буџету са кредитом из Мађарске и задужења на домаћем тржишту или ћемо ићи на обвезнице. Претпстављам да ће се ићи на обвезнице јер је то у овом моменту интересантније мада не знам да ли је 6,5 процената камате, које је дефинисала Влада за ту врсту задуживања, довољно у овом моменту раста инфлације и раста каматних стопа у Америци и ЕУ“, каже Зоран Павловић, економиста.

Република Српска ове године мора да врати дугове „тешке“ 1,1 милијарду марака, што је скоро петина буџета од 5,38 милијарди марака. То нису мали износи, зато и чуди изјава министра финансија Зоре Видовић да нико не треба да брине око враћања дугова.

„Зашто би смо ми вјеровали институцијама? То су нам говорили и кад су пропадале три банке - све је у реду, ништа се неће десити, ту смо ми и онда се појаве политичари, унесу кризу и немир и онда банке пропадну из разлога неповјерења у такве политике. Не кажем да ће бити неки вид банкрота али да ће бити потешкоћа, хоће“, сматра проф др са Економског факултета у Бањалуци Јелена Тривић.

Дугорочно задуживање у 2023. планирано је до износа од милијарду и 80 милона КМ и то кроз емисије хартија од вриједности и кредитна задуживања код домаћих и страних банака.

Највећи дио новца, 780 милиона марака власт ће тражити на страном финансијском тржишту, док би се остатак од 300 милиона посудио на домаћем.

Поред дугорочног, власт ће грађане и буџет задуживати на краткорочни период, емисијама хартија од вриједности.

(БН

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Моно

17.03.2023 19:28

Све теме што их Додик намеће једино су у сврху скретања пажње с праве теме о којој се не говори никад, новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.03.2023 11:42

Има новца пуна три камиона, али не знају сеље како да тај кес пребаце на рацуне па га легализују. Засад су добацили да га уплацују преко градње, куповине и продаје некретнина, али авај не могу опрати довољно, па сад фалсификују папире у апифу, да има висе фирми на списку него у стварности, па онда за фиктивну добит као уплацују порез на добит пореској тј. у будзет. Ако се неко пита откуд марициц на црној листи.... Да напоменем, УСА су рат против картела објавиле јос за Регана и он је јос у току, а сад је на ред досла и линија снадбјевања у југоистоцној европи! Пријатно свима у бакинцима!

Name

трагац

17.03.2023 19:31

Има Миле лову, ће да врати са једну руку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

17.03.2023 20:59

ПОЛА ГОДИНЕ ПРЕДСТАВНИЦИ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И МИЛОРАД ДОДИК ИЗЛАЗЕ У ЈАВНОСТ И ГОВОРЕ КАКО ЈЕ БУДЗЕТ ЛИКВИДАН,И НАЈЕДМОМ МИНИСТАРКА ИЗЛАXИ И КАЗЕ КАКО ТРЕБА ВРАТИТИ ДУГ ОД 350 МИЛИОНА ЕУРА ДО КРАЈА ЈУНА,ДА ИМА ПАРА А НЕМА НА РАЦУНУ.ИМА ИМОВИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРОСКЕ,АЛИ ДУГ ЈЕ РДЈАВ ДРУГ.УМЈЕСТО ДА МИНИСТАРКА ОБЈАВИ ДА ЦЕ ДАТИ ПОМОЦ ЗБОГ ЕНЕРГЕТСКЕ КРИЗЕ И ИНФЛАЦИЈЕ ПЕНЗИОНЕРИМА И НЕЗАПОСЛЕНИМ,ОНА КУКА КАКО ВЕСТИТИ КРЕДИТ.ХРВАТСКА ДАЈЕ СВОЈИМ ОЕНЗИОНЕРИМА И НЕЗАПИСКЕНИМ ТРЕЦИ ПАКЕТ ПОМОЦИ ОД ЈЕСЕНАС У ИЗНОСУ ИД 150 ЕУРА ПЕНЗИОНЕРИМА И 100 ЕУРА НЕЗАПОСЛЕНИМ.КОД НАС НИСТА.

Name

Ре Статистичар

17.03.2023 23:10

Ви сте погрешно чули. Нису они говорили да је Буџет ликвидан него да је Буџет ликвидиран. Сјећа ли се неко да је наш Миле имао у неко доба црвену алергију на прстима. То му је било од чепркања новца по касама.

Name

Хдодод

17.03.2023 19:41

Самоукините се, бице лаксе свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

17.03.2023 19:47

Зорка је пукла ко шљива чачанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦО

17.03.2023 20:08

То це да се Плати АКЦИЗАМА. Ста ту није Јасно ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

УПРАВО,

17.03.2023 20:14

НИСКО У АТМОСФЕРИ,МЕТЕОР У ПРАВЦУ СЈЕВЕР/СЈЕВЕРОЗАПАД! ИЛИ НЕШТО ОД ЛЕТЈЕЛИЦЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

17.03.2023 20:39

Да су којим случајем резултати избора били другачији, опозиција би морала да нас вади из гована. Овако, сједите опозиционари у својим удобним фотељама и захваљујте богу што вам је припало да само критикујете издалека. И гледајте како се ови копрцају. Јер, нико паметан заиста не жели да чисти за њима и враћа њихове дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.03.2023 07:48

Нису то њихови дугови, вец наси. Они це отици кад-тад, а дуг неце остати ни њима ни новој власти, вец теби и мени. Умјесто скола, болница, па ето и социјалне помоци угрозенима, ми цемо плацати дугове које је на нас рацун направила ненормална власт. Не разумијем да људи јос не схватају да су паре у будзету насе паре, обвезнице су насе обвезнице... не припадају оне некој апстрактној дрзави или некоме другом, то све финансирамо ми. А онда не тразимо да нам полозе рацуне како су их потросили.

Name

Станко

17.03.2023 20:53

Довољно је да дигне цијену струје по домаћинству по 100 км и има на годишњем нивоу 1200 км од сваког домаћинства, и сеак у републици српској плаћа струју три пута више него њемац, и ето пара .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос

17.03.2023 21:18

зато криминалац опет прица о сецесији..овај народ је унистио и осиромасио снсд и њихов водја Миле за 15 год владвине неповратно и непоправљиво..сад прекида комуникацију са америком и британијом, сљедеце је рат..а ту нецете видјети ни додика ни игора ни горице ни снсдоваца јер су вецином ратни профитери, сверцери, пљацкаси, дезертери који нису линије видјели у зивоту..ово сто имамо и то цемо изгубити..нецемо З4, нецемо Рамбујеов план, нецемо да останемо у БиХ..крај се назире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

18.03.2023 06:40

Дали је вама некад неко рекао за ријец ПРОТЕСТИ а не само модна ревија или ти мирно окупљање и сетање градом. Треба народу објаснити и превести ријец " оно понаски " ста знаци ПРОТЕСТ. Ако незнате барем преписите од других. Парола " СНАДјИ СЕ "

Name

Ре

18.03.2023 07:42

Није политика за тебе. Какав З4 јадан не био

Name

АР

17.03.2023 21:51

Па оцигледно је да баји гори под ногама Цак је спреман да уведе санкције америци Хоце да отима дрзавну имовину па да то залози као гарант за нови кредит све јасно И цисто као суза Баја је спреман направити И нови конфликт све зарад свог богатства а богатство је стекао крадјом лоповлуцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајззак

17.03.2023 22:02

Због ових ствари се Додик бори за 'дрзавну имовину' и пријети сецесијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

18.03.2023 07:50

Види народ Србија има разне програме помоћи младима, и свим грађанима, додела кућа и имовине у селима, потицајна средства, једнократне учестале помоћи и сл, а шта ради снсд и бурло у РС у, а бурлин буџет вишеструко већи од Вучићевог. Шта чека опозиција са агендом општег народног незадовољства, или су и они пришли насилничкој владавини власти.

Name

Боро

17.03.2023 22:54

Зато не усвајају буџет на нивоу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

18.03.2023 06:24

Миле ће то вратити из свог једног ђепа, а камо ли из својих штекова у којима је наш новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

18.03.2023 06:26

300 милиона еура коста ДЦ тоwер 1 у Бецу. 600 милиона марака. То сто нама европа посуди је смијесно за њих, али це нам одерати нацију до 5 кољена са каматама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лифт

18.03.2023 07:01

Није сигуран који она отвори а камоли градјани..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.03.2023 08:55

Морало се десити.Али сви они који су учествовали у библијској пљачки ове јадне државе и овог полуписменог народа мислили су сами како ће почистити државну касу а ко ће то вратити није им било битно вероватно мислећи да тај дуг неће тако брзо стићи иако су они потписивали сва та задужења.И ево додје судњи дан дан кад се мора подвуци црта.Сад би ти исти потписници збрисали било где али нема се куд земља тврда а небо високо .Зато иду сад све те глупости око клевете око државне имовине око војске и све остало не би ли се скренуле мисли . Наше можда и хоће али мисли кредитора неће сигурно