Због злоупотреба осуђен директор у „Аутопутевима РС“, да ли остаје на функцији?

Због злоупотреба службеног положаја, у Основном суду у Теслићу осуђен је вршилац дужности извршног директора за правне послове “Аутопутева РС” Синиша Гаврић, сазнаје еТрафика.

Вијести 18.03.2023 | 09:35
Због злоупотреба осуђен директор у „Аутопутевима РС“, да ли остаје на функцији?

Гаврићу је изречена казна затвора у трајању од шест мјесеци — условно двије године. То значи да, ако понови кривично дјело у року од двије године, биће упућен на издражвање затворске казне у трајању од шест мјесеци. Поред тога, изречена му је и новчана казна од 500 КМ. Гаврић је осуђен због кривичних дјела које је починио док је био шеф Паркинг службе у Теслићу.

Занимљиво је да је Гаврић добио посао у „Аутопутевима“ док се против њега водио кривични поступак за ово тешко кривично дјело.

У Основном суду Теслић су нам рекли да је он осуђен због кривичног дјела злоупотреба положаја одговорног лица из члана 249. став 2. у вези са ставом 1. Ако се погледа Кривични законик Републике Српске може се видјети да је Гаврићу изречена казна знатно испод законског минимума.

У Закону се наводи да ако одговорно лице које искориштавањем свог положаја или овлаштења, прекорачењем граница свог овлаштења или невршењем своје дужности прибави себи или другом физичком или правном лицу противправну имовинску корист или другом нанесе имовинску штету, уколико тиме нису остварена обиљежја неког другог кривичног дјела, казниће се казном затвора од шест мјесеци до три године и новчаном казном.

„Ако се извршењем дјела из овог члана прибављена имовинска корист која прелази износ од 10.000 КМ, учинилац ће се казнити казном затвора од једне до пет година и новчаном казном, а ако тај износ прелази 50.000 КМ, казном затвора од двије до десет година и новчаном казном“, презицирано је у Закону.

Занимљива је и Гаврићева политичка каријера, он је био члан СДС-а, да би након тога прешао у ДНС гдје је изабран за предсједник теслићког одбора. Међутим, Гаврић је сада у СНСД-у.

Подсјетимо, Синиша Гаврић био је запослен као шеф Паркинг службе у Теслићу, а случај са малверзацијама карата за паркинг у том граду откривен је још 2017. године и тада је Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело извјештај против осумњичених. Гаврић се сумњичио да је паралелно са набавком општинских паркинг карата, организовао штампање неутврђене количине фалсификованих карата које је продавао дистрибутеру и узимао новац.

Након хапшења, полицијски инспектори су тај дан претресли Гаврићеву кућу и службену канцеларију, те пословне просторије фотокопирнице и књижаре “Копи центар”. Гаврићу се на терет стављало да је, заједно са још неколико особа, пет година штампао већу количину фалсификованих паркинг картица које су потом продавали чиме су, на штету општине, прибавили имовинска корист од неколико десетина хиљада марака.

Иначе, наплата паркинга у Теслићу тада се вршила путем карата које су се продавале на трафикама и другим објектима, а на којима возачи сами означавају вријеме паркирања.

Међутим, ова истрага и оптужница против њега, није представљала проблем да Гаврић добије посао вршиоца дужности директора у државном предузећу.

Наиме, Надзорни одбор јавног предузећа „Аутопутеви РС“ 18. фебруара 2020. године, именовао је Гаврића за вршиоца дужности извршног директора за правне послове Јавног предузећа “Аутопутеви РС”. Приликом потписивања уговора за посао, он је морао да достави потврду да се против њега не води кривични поступак.

Из „Аутопутева РС“ нам нису одговорили на постављена питања о томе да ли ће Гаврић бити разријешен са функције.

Портпарол „Транспаренцy Интернатионала“ Срђан Трајлић рекао нам је да не постоји законска основа да он не може да обавља тренутну функцију, али да се поставља етичко питање да ли је у реду да остане на функцији и поред осуђујуће пресуде за злоупотребу положаја.

„Ми се дуже времена боримо да се измијене ти закони како би се у оваквим случајевима  забранило особама да обављају сличне функције“, рекао је Трајлић.

Он је додао да је спорно и то што се не поштују ни садашња законска ограничиња, али да ће подузети све да се то у наредном периоду промијени.

Подсјећамо, Влада РС и предсједник РС Милорад Додик најавили су након формирања актуелне власти да за осуђена лица неће бити мјеста на највишим функцијама у поменутом ентитету. Дан након што је именован на мјесто министра породице, омладине и спорта РС Дадо Доган је поднио оставку зато што је скривио саобраћајну несрећу у којој је погинуо његов најбољи пријатељ 2012. године и за коју је одслужио годину дана затвора. По истом основу је смијењен и Драгослав Кабић са позиције министра рада и борачко-инвалидске заштите и то због несреће која се догодила прије 24 године.

И то је било све. Када су медији и јавност поглед усмјерили према Петру Ђокићу, лидеру СП-а и вјечитом министру, а који је правоснажно осуђен 2007. године, на три мјесеца затвора зато што је његова приватна фирма крала импулсе из Телекома Српске и тако зарадила 140.000 марака, лидер СНСД-а се повукао.

Ако је останак Ђокића оправдао ријечима да не може утицати на коалиционе изборе, именовање СНСД-овог Зорана Тегелтије за министра финансија у Савјету министара БиХ, који је правоснажно осуђен на пет мјесеци условне казне пред Основним судом у Бањалуци због несавјесног рада у служби док је био начелник Сектора за царинско правне послове Управе царине Бањалука, показало је да је смјена Догана и Кабића била само Додикова „шарена лажа“.

Од тог момента највиши функционери из Републике Српске нису проблематизовали именовања осуђених лица на најзначајније позиције у држави. Нити показују назнаке да ће се тој пракси стати у крај.

(еТрафика) Фото: Цапитал/БН

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

+

18.03.2023 08:48

То је само нама нормално ми смо одавно изгубили разумијевање лосе и добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

18.03.2023 09:38

Он се трудио да га миле прихвати као достојног за радно мјесто, сретно преваранту.

Name

Ре

18.03.2023 11:15

Оде он за министра

Name

Добој

19.03.2023 15:58

Заврсио је високе сколе у Добоју на непостојецем правном факултету,неписмен и затуцан лик ал спреман на крађу!

Name

Да да

18.03.2023 08:53

Директор сектора за правне послове.Сигурно је завршио на чувеном НУБЛу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

18.03.2023 09:23

Мислим да неце остати на овом послу послије пресуде него це да напредује у некој другој бранси гдје це бити много плаценији .Свака пресуда је награда и нови напредак.

Name

??

18.03.2023 08:53

Јасно ко дан.Напустио сдс и прешао и днс.Али није био 100% сигуран да може красти толико колико у снсд,и човхек лијепо прешао.Шзо је сигурно сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.03.2023 08:56

Свима њима узор је генерал јер они буквално за њега раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

18.03.2023 09:01

Поштени Додик је поднио пријаву против Нешића па га поставио за министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

18.03.2023 09:01

Па то му је препорука да још више напредује у каријери зато је и прешао у СНСД јер тунајбрже напредују они са лажним дипломама и осуђеници.Напредак ових из странака коалиције"покрадимо све"ипак је мало спорији него код великог вода бурле из бакинаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риско

18.03.2023 09:09

Ма власт је толико моћна да им се ништа неможе. Нажалошт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

18.03.2023 09:30

Јесте му се извинули за "казну" и требали сте му дати јос пара да плати судске троскове БАГРО ОЛОСУ ГЊИДЕ дај бозе да правда додје први цете бити у целијама говна

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

18.03.2023 09:38

А ово су га сликали кад су му изрекли пресуду, црче од смијеха

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

18.03.2023 09:45

Било би паметно прелистати досијее директора школа и основних и средњих па да видите ту “ ПОШТЕЊА”! Али боље је да не клевећем , све су они то заташкали !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

18.03.2023 09:55

Тата инспектор , мама медицински радник а пунац пропали привредник. Поприлично добра полеђина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавран

18.03.2023 09:58

Чувени теслићки пилићар За марку би продао све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

18.03.2023 09:59

Нај смо јачи, нај смо школованији, нај смо мудрији! Нај смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

18.03.2023 10:53

Види мајмуна безобразног опљацко,покро и јос се смије, лијепа слика додиковог резима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавриц прави примјер

18.03.2023 10:56

Треба да га смијене са посла и да му ЦИК одузме мандат одборника у скупштини Теслића. Покрао опстину за 50.000 КМ а мозда и висе! Велики муљатор и преварант!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

18.03.2023 11:00

Од како је СНсД на власти, константно они који би требали бити у затворима или на маргинама друства су постављани на руководеце друствено одговорне функције. Неморал и анархија је превршила све мјере и не постоји ама баш нико ко би могао то промјенити. Из дана у дан је ситуација све гора, млади одлазе, старије генерације умиру у тешком сивилу и немоћи да било шта промјене. До када може ово потрајати??

ОДГОВОРИТЕ
Name

СлШколски

18.03.2023 11:19

То није фер ово је прави дрзавни слузбеник који је у слузби градјана То свакоднево објављује на фб профилу, колика је патриота то људи моји ех. ми његови сколски другови знамо који је то капацитет :) Доусе мало је штуцао у средњој, али је зато на факултету издоминирао, отприлике као и са картама овим бас стета сто га уцмекаше имао би ове изборе барем 30 директних гласова,овако прц. Добар капацитет за узет коју марку на црно па цовјек је: Сјебо сдс узо плац на тргу. Сјебо днс узо мандат. Ово сто је сјебо снсд тек це се писат .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре снсд у души

18.03.2023 11:53

Све ово може,али уз крађу избора,поштено не би вас било нигдје,за вас је образовање врх рзавски факултет,широки бријег и травник,дипломе које се купују на бензинским пумпама,и то вам је визит карта да радите у министарству.Вас такве треба у прк.. гурнути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.03.2023 12:29

А да ли има иједан чист у тој партији званој СНСД? Има ли и један без осуде,пресуде, лажне дипломе? Шта нас је ово снашло?

Name

УСА

18.03.2023 12:36

Такви труну у затвору а не да отимају И нормално не воле америку они не могу возит ни камијоне да неби украли гуме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Кљечо

18.03.2023 14:06

ЦИК под хитно да му одузме мандат да поштени људи уђу у скупштину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

19.03.2023 05:49

Да је нормална држава он би давно био у затвору а не директор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сим

19.03.2023 19:20

Миле окупља око себе лопове. Тако да ће он навећу позицију.

ОДГОВОРИТЕ