Кинези имају аутопут који пролази средином реке!

Планинска речна долина у кинеској провинцији Хубеј дом је једног од најнеобичнијих аутопутева који изгледа импресивно “речни аутопут“ – аутопут који пролази кроз средину реке.

Занимљивости 21.03.2023 | 15:29
Кинези имају аутопут који пролази средином реке!

Завршен 2015. године, кинески “речни аутопут“ се нашироко сматра инфраструктурним чудом. Дизајниран да повеже град Гуфужен у округу Ксингшан са главним аутопутем између Шангаја и Ченгдуа у југозападној Кини, овај јединствени суспендовани аутопут

Зашто сте изградили масивни мост усред реке Ксиангки, када бисте могли да га поставите поред њега, на копну?

У ствари, вец́ је постојао пут уз реку, што је значило да се то очигледно може урадити, па зашто се аутопут не изгради на тај начин? Па, очигледно, кинески инжењери су одлучили да је суспендовани аутопут који иде средином реке не само јефтинији за изградњу, вец́ и ефикаснији.

Испоставило се да је изградња аутопута кроз сложени планински пејзаж попут долине реке Ксиангки у Хубеију тежа него што звучи. То укључује копање километара тунела кроз чврсте стене, премештање људи који живе на ивици реке и утицај на локалну флору и фауну.

Након што су урадили анализу и прорачуне тим кинеских инжењера је показао да је изградња моста на аутопуту преко реке и јефтинија и бржа од изградње аутопута на копну. Осим тога, решио је и сва остала питања.

Изградња висец́ег пута дужине 4,4 километра који прати кривине реке Ксиангки није био баш јефтин подухват, али је очигледно био бољи од алтернативе. 440 милиона јуана (71 милион долара) потрошено на овај јединствени речни аутопут.

Ово  неколико пута мање од онога што би коштао копнени аутопут у овој долини. Осим тога, скрац́ује време потребно за вожњу од Гуфузена до главног аутопута са више од сат времена на само 20 минута.

За 8 година (2015) од свечаног отварања, кинески речни аутопут постао је помало туристичка атракција, са милионима који путују у Хубеи да искусе вожњу кроз средину реке и уживају у призорима који одузимају дах.

Како изгледа тај аутопут погледајте у кратком видеу:

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар