Словенија у рату против оснивања фиктивних фирми у БиХ

Нова Влада у Словенији на челу са премијером Робертом Голобом кренула је у обрачун са пореским савјетницима који у име привредника, а у циљу мањег опорезивања, предузећа отварају у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 22.03.2023 | 19:57
Словенија у рату против оснивања фиктивних фирми у БиХ

Влади се никако не свиђа њихово отворено лобирање, те апелују на оглашиваче да избјегавају сарадњу са њима, јер је по њиховој оцијени ријеч о контроверзним праксама које могу штетно утицати на буџет земље, успут изражавајући сумњу на утају пореза.

На списку оних, на које је по оцјени Владе и надлежних органа потребно посебно обратити пажњу је и словеначка фирма Рока Снежича, контроверзног бизнисмена, који због својих послова има забрану уласка у БиХ.

У детаљном обавјештењу објављеном на сајту Владе, они упозоравају како је граница између пореске оптимизације коју савјетници нуде и утаје пореза, јако мала те да се појединац који се одлучи отворити фирму у БиХ мора увјерити да не учествује у утаји пореза.

“Порески консултанти често нас увјеравају да је ријеч само о пореској оптимизацији, али у Финансијској управи напомињу да то није случај. Посљедица за појединца и компанију је опорезивање са високим каматама, новчана казна, а у одређеним случајевима може бити и кривично дјело”, упозоравају из Владе Словеније, односно из Пореске управе која се огласила преко њиховог сајта.

Наводе да последњих година порески консултанти нуде услугу отварања предузећа у Босни и Херцеговини, углавном као свеобухватну услугу, са израдом акта о оснивању, овјером докумената, судском регистрацијом, отварањем пословног рачуна у банци, добијањем пореског броја, изнајмљивањем пословног простора и уређењем сједишта фирме, пријавом боравишта.

Притом често истичу да је за то потребна само једнократна посјета Босни и Херцеговини.

Као примјер наводе Рока Снежича и његову фирму “Снежич давчни инжениринг”, али и упућују и на остале који се рекламирају преко сајтова www.агенцијаспин.си, www.лерона.си, www.снезиц.си, www.спиноса.си, www.визија-рацуноводство.си и www.таxофиа.цом.

Признају да су разлике у порезима примамљиве, па тако наводе да се уштеде остварују због нижег пореза на добит који износи 10 одсто, ПДВ-а од 17 одсто док се дивиденде нису опорезоване.

“Битно је да компанија заиста обавља дјелатност и да се услуге стварно пружају. Ако то није случај, говоримо о агресивном пореском планирању, које може довести и до утаје пореза.

То се често дешава у случајевима “сламнатих фирми”, односно празних фирми које немају битну имовину или активности, немају запослених или је само једна особа фиктивно запослена, немају своје канцеларије, већ имају само поштански сандучић (а понекад ни то), регистровано сједиште на непостојећим адресама или без дозволе власника или на “заједничкој адреси”.

Ради се о фирмама које постоје само на папиру, што значи да је фирма регистрована, али не обавља никакву специфичну дјелатност, али је главна (и најчешће једина) сврха постојања компаније пореска уштеда”, наводе у Влади Словеније.

Иначе, уколико се утврди прекршај, порески орган изриче плаћање утајеног пореза, а прекршилац је дужан да плати и додатних седам одсто камате. У случају испуњености обиљежја кривичног дјела пореске утаје или фалсификовања исправа према Кривичном законику, кривични поступак се води и пред надлежним органима.

Снежич: Прогон и дискриминација

Рок Снежич у изјави за ЦАПИТАЛ тврди да премијер Голоб користи државне ресурсе да би се обрачунао са њим.

“Голоб је на официалном сајту Владе објавио да се онај ко у БиХ отвори фирму бави утајом пореза. То је недопуштена дискриминација. Ово је његова лична борба против мене јер сматра да сам га за вријеме бивше владе избацио са позиције директора предузећа “Ген – и” које се бави електричном енергијом јер је желио себи исплати милион евра награде, што није тачно. Ја сам само јавно коментарисао да је то криминал”, каже Снежић.

Додаје да је његовој супрузи словеначка пореска управа заплијенила аутомобил, што је по његовој оцјени наставак одмазде која се води против њега.

То можда и не треба да чуди, с обзиром да је Снежич рекламу о Босни и Херцеговини као пореском рају поставио у непосредној близини Пореске управе, што је по оцјени многих било класнично гурање прста у око надлежним органима.

Подсјећамо, Снежич преко двије године не може да уђе у БиХ, јер је у евиденцији граничне полиције означен као особа чије је присуство пријетња јавном поретку и сигурности БиХ.

Он сматра да је највеће заслуге за то има директор Обавјештајно – безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осман Мехмедагић  – Осмица, против кога је Тужилаштву БиХ поднио кривичну пријаву.

Иначе о пословима Снежича у Републици Српској ЦАПИТАЛ је писао 2020. године у тексту “Српска постала оффсхоре дестинација – Словенци у Бањалуци отворили 200 фантомских фирми”.

Прича је привукла велику пажњу домаће и стране јавности, али и надлежних органа који су у њој видјели елементе појединих кривичних дјела попут преваре и пореске утаје.

Иако је био предмет интересовања истражних органа, Снежич до сада није оптуживан нити осуђен у БиХ.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Фрулас

22.03.2023 19:25

Не мозете ви од Балкана никад побјеци,а ако и побјегнете неце Балкан из вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

22.03.2023 19:35

Познајем много Људи одавде, који имају фирме у Словенији и који тамо успјешно послују ! Зашто би био проблем да Словенци отварају фирме у БИХ ? Како ће оштетити буџет Словеније ако је фирма регистрована у БИХ , или се алудира на "патриотизам" ! Тако је у читавом Свијету, свако иде да ради тамо гдје му је амбијен за пословање бољи ! Сви воле рупе у закону, а да самим тиме не крше закон !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.03.2023 22:03

Ако не контас, надји неку литературу, едукуј се. Ако се не разумијес у ту грану, јбг онда. Укратко, ово је цисто прање пара.

Name

Боље да њима

22.03.2023 22:24

Плацају добар порез него овдје нама и 1КМ.Сто се мене тице боља је и 1КМ.....?

Name

Знаци

22.03.2023 22:29

Само привилеговане оффсхоре дестинације, БиХ не мозе..... Па потрудите се да будете привлацнији.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

23.03.2023 07:51

Нек Голуб казе колико су Гоогле, Амазон и слицни платили пореза у Словенији??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо

23.03.2023 12:58

А словенци ,имЈу милион фиктивних фирми ,без поветницког капитала.

ОДГОВОРИТЕ