Суд БиХ тражи од Турске да изручи Сакиба Махмуљина

Суд Босне и Херцеговине затражио је од Републике Турске изручење Сакиба Махмуљина, након што се није јавио на издржавање осмогодишње казне затвора због ратних злочина почињених 1995. године у Возући и Завидовићима, сазнаје Детектор.

Босна и Херцеговина 23.03.2023 | 12:31
Суд БиХ тражи од Турске да изручи Сакиба Махмуљина

Државни суд је 28. новембра 2022. издао наредбу за расписивање међународне потјернице. Претходно му је послан позив да преузме акт у којем је наведено да се 6. децембра 2022. јави на издржавање казне затвора.

Скоро четири мјесеца након издате наредбе за расписивање међународне потјернице, из Суда БиХ за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) је речено да се Махмуљин није јавио на издржавање казне затвора, те је послана замолница Републици Турској.

“Осуђени Сакиб Махмуљин се није јавио на издржавање казне затвора. Након расписивања међународне потјернице, Суд БиХ је послао замолницу Републици Турској за изручење осуђеног Сакиба Махмуљина. Суду БиХ није достављена медицинска документација осуђеног”, стоји у одговору Суда БиХ.

Крајем априла 2022. године Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је некадашњег команданта Трећег корпуса Армије Босне и Херцеговине Сакиба Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. у Возући и Завидовићима, пише<стронг> Детектор.

Махмуљин је осуђен за ратни злочин против цивилног становништва на једну годину, за ратни злочин против рањеника и болесника на годину и шест мјесеци, те за ратни злочин против ратних заробљеника на шест година и шест мјесеци затвора и изречена му је јединствена казна од осам година затвора.

Ова пресуда је изречена након обновљеног суђења, када је уважена жалба Одбране на првостепену пресуду којом је Махмуљин осуђен на десет година затвора јер није спријечио и казнио злочине које су починили припадници Одреда “Ел-Муџахидин”, јединице из састава Трећег корпуса, којима је био директно надређен.

(БН/Детектор) Фото: БИРН БиХ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Борац

23.03.2023 13:31

Како су сакрили злоцинца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурке

23.03.2023 15:13

Исто као и десетине њих што су осуђени и крију се у Србији...

Name

један

23.03.2023 15:35

У Србији има 127 истих таквих