Отворен Форум о демократији у Пекингу

У Пекингу је отворен други Међународни форум о демократији под називом „Демократија: Заједничке људске вредности“. Форум је отоврен уочи америчког „Самита за демократију“.

Свијет 24.03.2023 | 08:29
Отворен Форум о демократији у Пекингу

На форуму у Пекингу учествује преко 300 гостију из више од 100 земаља и региона. Учесници разговарају о различитим облицима демократије.

Говорници су се сложили да истинску демократију карактеришу дијалог, међусобно поштовање и узајамно учење. Они су нагласили неопходност коегзистенције различитих система у заједници посвец́еној заједничкој будуц́ности човечанства. 

Дијалог о демократији 

Форум нуди платформу за све земље да поделе своја размишљања, искуства и праксе у вези са демократијом.

Ли Шулеи, члан Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) и шеф Одељења за јавност Централног комитета КПК-а, рекао је у свом уводном говору да је демократија заједничка људска вредност, универзални циљ којем теже све земље које иду ка модернизацији. Он наводи и да је демократија темељ на коме се заснива изградња глобалне заједнице заједничке будуц́ности.

Ли је такође нагласио да земље треба да траже заједнички језик, да оставе разлике по страни и да поштују пут сваке појединане државе ка демократији, додајуц́и да то да ли је нека земља демократска или не треба да призна међународна заједница, а не произвољно неколико самопрокламованих судија.

Председник Кинеске академије друштвених наука Гао Сијанг је констатовао да свет пролази кроз промене незабележене у једном веку. Он је рекао да све земље морају да буду отворене и да се укључе у дијалог како би се суочиле са заједничким изазовима са којима се суочава човечанство како би осигурале да препознатљиви модели демократије буду у стању да покрену глобални напредак.

Директор Института политичких наука при Кинеској академији друштвених наука Фанг Нинг рекао је да демократију не треба догматизовати. У данашњем свету демократија је разнолика и вишеструка као што су и саме земље различите, а њихови демократски концепти засновани су на сопственим искуствима и пракси, рекао је Фанг. Наметање свог модела демократије другима може само да омета развој демократије, додао је он.

Потпредседник Кинеске медијске групе (КМГ) Синг Бо рекао је да инциденти, попут испадања токсичног воза из шина у Охају, дечијег рада и полицијског насиља над Афроамериканцима, показују да САД одступају од демократије. Позивајуц́и на разбијање хегемоније западног дискурса и пружање позитивније енергије за глобално управљање, Синг је рекао да је КМГ отворена за међусобно учење са пријатељима из других земаља у ширењу демократије као важног достигнуц́а људске политичке цивилизације.

(КМГ) Фото: КМГ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор

24.03.2023 08:07

Право мјесто за демократију . ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декларативно да

24.03.2023 08:52

Постоји! У пракси не постоји нигдје.... Стога се треба назвати разлицита, разлицит степен или тезња да се постигне а која траје вјековима.... За обицног цовјека постало безнадезан слуцај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЗОВИТЕ БУРЛУ

24.03.2023 10:07

ТАМАН ДА БУРЛУ ПОЗОВЕТЕ НА ДЕМОКРАТСКО ВАСПИТАЊЕ. О ДЕМОКРАТИЈЕ.. А ПОСТО ЈЕ ИСТОК.. СУМЉАМ У ТО.. МОРАТЕ НА ЗАПАД И ЕУ ДА ПОСЈЕТИТИТЕ И УЦИТЕ И ДЕМОКРАТИЈИ.. СТАНДАРДИМА РЕСПЕКТУ. ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

24.03.2023 10:59

Досадили сте висе са тим "Бурло", Он је Милорад ДодиГ, од Томиславграда!