Масовна отпуштања у ИТ сектору се настављају

Масовна отпуштања у ИТ сектору се настављају, а само од почетка ове године отказе је добило више од 100.000 радника у великим технолошким компанијама, а отприлике исто толико и током прошле године.

Свијет 25.03.2023 | 20:34
Масовна отпуштања у ИТ сектору се настављају

Конзервативна процјена износи да је 200.000 отказа подијељено од почетка 2022. до данас, док неке процјене иду чак до пола милиона, пренио је портал "Индекс".

Гугл, Мета /Фејсбук/, Амазон, Мајкрософт и бројне друге компаније смањују број запослених, а тај тренд је индиректно довео до почетка масовне кризе, гурајући Банку Силионске долине /СВБ/ у банкрот.

Челници ових компанија велики број отказа углавном правдавају аргументом да су превише запошљавали јер је потражња за њиховим услугама нагло расла током пандемије.

Крајем прошле године, у једном од првих масовних отпуштања компаније Мета /Фејсбук/, челник ове компаније Марк Зукерберг је директно признао лошу пословну процјену.

"На почетку ковида свијет се нагло преселио на интернет, а нагли раст е-трговине довео је до огромног раста прихода. Многи људи су предвиђали да ће ово бити трајно убрзање које ће се наставити чак и након завршетка пандемије. И ја сам то сматрао па сам донио одлуку о значајном повећању улагања. Нажалост, то се није одиграло онако како сам очекивао", написао је Зукеберг у саопштењу запосленима.

Велики талас отказа у ИТ сектору током 2022. и пословање лошије од очекивања били су окидач за банкарску кризу са банкротом Банке силиконске долине.

Та банка је углавном пословала са компанијама из технолошког сектора, а у њој су новац држале многе компаније и стартапи.

Како је 2022. била кризна за ИТ сектор, тако је све мање улагача и фондова хтјело да уложи новац у мале технолошке компаније и стартапе.

Компаније из технолошког сектора, које су биле већина клијената СВБ, почеле су да повлаче новац из банке како би подмирили текуће трошкове. Ова банка је банкротирала 10. марта.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Здравка

25.03.2023 22:52

Ево ,све плацем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да ма да

26.03.2023 04:58

Ево само ћемо сједити испред компјутера, нико неће излазити из куће, нити ће ићи на посао, нити у шетњу, само ћемо буљити у екране и играти игрице!

Name

Q

26.03.2023 06:13

У Босни и Србији се ти "стручњаци" штанцају на траци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста који к… прицас?

26.03.2023 14:50

Стварно, колико љекара познајес а колико програмера/wеб девелопера? Незналицо