Како су лажни власници продали зграду ФЗО и зарадили милион КМ

Управни одбор ФЗО РС је у јуну 2016. године донио одлуку о куповини пословног простора за потребе своје филијале у Требињу. На основу те одлуке Фонд је закључио Уговор о купопродаји у износу од 1.274.000 КМ са Срђаном Шућуром, за којег ће се касније испоставити да је најобичнији преварант и фалсификатор.

Република Српска 27.03.2023 | 08:21
Како су лажни власници продали зграду ФЗО и зарадили милион КМ

Убрзана пресуда

Према Уговору, Шућур је имао обавезу да Фонду достави доказ да земљиште и зграда у којој је пословни простор нису оптерећени хипотеком.

У Уговору је било јасно прецизирано да ФЗО РС продавцу неће уплатити средства за пословни простор све док не достави документ којим се доказује да не постоји хипотека над земљиштем и зградом.

Шућур је у децембру 2016. године доставио наводни доказ о томе, и то рјешење Републичке управе за геодетске и имовинске – правне послове, Подручна јединица Требиње.

Нема сумње да је Шућур дјеловао у спрези са руководством Подручне јединице РУГИП-а из Требња, на чијем је челу Борко Ћорлука, јер у документу који је Шућур доставио Фонду није било наведено да је простор оптерећен хипотеком.

Након што су утврдили да документ који им је Шућур доставио није валидан, ФЗО РС је одлучио да продавцу пословног простора не плати уговорену цијену, већ да против њега покрене тужбу, тражећи да се уговор раскине. У исто вријеме, Срђан Шућур подноси тужбу против Фонда.

Тада на сцену ступа бањалучки Основни суд, који експресно, у року од пет дана, доноси пресуду у Шућурову корист, на основу које је банка 2018. године извршила принудну наплату и са рачуна Фонда скинула 1,7 милиона КМ, укључујући и затезне камате и трошкове.

С друге стране, бањалучком Основном суду требало је цијелих осам мјесеци да размотри тужбу Фонда против Срђана Шућура и против одговорног лица Подручне јединице РУГИП-а.

Потом је Окружни суд у Бањалуци поништио незаконито рјешење о извршењу бањалучког Основног суда, којим је ФЗО незаконито скинуто са рачуна око 1,7 милиона КМ.

Новац је „испарио“

Пресуди Окружног суда у Бањалуци претходили су пресуда и мишљење Врховног суда РС, којој се обратио Хипотекарни повјерилац „Хипо Банка“, која је полагала право хипотеке и прије закључивања спорног Уговора о купопродаји пословног простора у Требињу.

Ипак, Срђан Шућур до дана данашњег није вратио тај новац Фонду, јер је новац са његових рачуна „испарио“, а није посједовао ни било коју другу имовину. Није, међутим, у овим малверзацијама учествовао само Срђан Шућур, већ и Сладомир Ђурић, власник бањалучке фирме „Респецт плус“.

Управа криминалистичке полиције РС је у октобру 2020. године против Шућура и Ђурића поднијела кривичну пријаву, због сумње да су оштетили ФЗО за 1,75 милиона КМ. Осим Фонда, оштетили су и предузеће „Плантс Глобал Инц“ из Зворника за још око 865.000 марака.

Из МУП РС тада је потврђено да је двојац Шућур-Ђурић починио превару, фалисификовање исправа и прање новца. Заправо, Шућур и Ђурић су прво преварили зворничку фирму да им прода свој пословни простор у у Требињу.

Потом су у спрези за директором Подручне јединице РУГИП Требиње, Борком Ћорлуком, укњижили тај простор на Срђана Шућура. Притом, простор нису платили фирми „Плантс Глобал Инц“, а продали су га ФЗО РС. Нотару, који је овјерио Уговор о купопродаји са ФЗО, накнадно су приложили фалсификовану потврду да су простор платили ранијем власнику, зворничкој фирми.

Та потврда је била услов пуноважности уговора закљученог са ФЗО РС, на основу којег је експресном и веома спорном судском поступку са рачуна Фонда скинуто 1,7 милион КМ.

Шућур и Ђурић су потом склопили више фиктивних уговора о позајмицама, па је новац Фонда, који је уплаћен на Шућуров рачун, на крају завршио на рачуну Ђурићеве фирме „Респецт плус“. Та фирма, према порталу акта.ба, у прошлој години имала је приход од 2.066.163 КМ, док ФЗО РС и даље потражује 1,7 милиона марака. 

„Фонд наставља своју правну борбу и апелује на све институције да заштите права Фонда,  јер је бањалучки Основни суд поред бројних упозорења и дописа које је ова институција послала вишим инстанцама одлучио да донесе овакву незакониту одлуку на коју је Фонд упозоравао“, одговорено је Журналу из ФЗО у вези са случајем куповине пословног простора у Требињу.

Стари власници траже закупнину

Фонд се, осим Тужилаштва, обраћао и свим осталим  правосудним органима, укључујући и Правобранилаштво РС, у циљу заштите интереса имовине и средстава осигураника, али до данас нису успјели да врате новац који им је одузет.

„Поред ове агоније, Фонд се у међувремену суочио са још једним правним нонсенсом! Иако је Фонд склопио Уговор о купопродаји пословног простора са Срђаном Шућуром, појавила се и трећа страна и трећа пресуда по којој Срђан Шућур није ни био власник, него је то ’Плантс Глобал’.

Тако да су нама са рачуна од стране суда  ’скинута’ средства која су уплаћена  особи за коју се испоставило да није ни власник објекта. Још апсурдније је што нас је и ’Плантс Глобал’ тужио и тражио да платимо закуп простора од 2016. до 2021. године у износу од 653.000 КМ,  док још увијек траје правна борба између Фонда и Срђана Шућура“, истакли су из ФЗО РС у одговору Журналу.

Зворнички „Плантс Глобал“ је био ранији власник простора, који су 2015. продали преваранту Срђану Шућуру. И они су пред судом покренули заштиту својих права и на крају је донесена судска пресуда према којем је „Плантс Глобалу“ враћено власничко право над простором у Требињу. Да би надокнадила штету, зворничка фирма сада тражи од ФЗО да им ретроактивно плати закуп простора у износу од 653 хиљаде КМ.

„Као што је видљиво, у свим повезаним поступцима, једина оштећена страна је Фонд у укупно три различите пресуде које се односе на овај спор. Што се тиче закупа,  донесено је рјешење о извршењу, на које је ФЗО РС уложио приговор.

Тако да поред 1,7 милиона КМ који су нам скинути са рачуна још раније, и 653.000 КМ које је сада суд наложио да Фонд плати за закуп, Фонду пријети и  још један апсурд - могућност да останемо без простора, што би значило и деложацију наших радника“, нагласили су из ФЗО РС.

У Фонду се надају да ће, с обзиром на то да је против Шућура и осталих подигнута оптужница, ова правна заврзлама коначно бити завршена како би се зауставила штета.

Да ли ће се појавити нови власник тог простора, неизвјесно је. Извјесно је, међутим, да је у овом случају ријеч о превари, која је, договорена и у којој су, сем Шућура и Ђурића, учествовали и неки од службеника ФЗО из времена док је том институцијом руководио Дарко Томаш.

Томаш је сада начелник Прњавора.

(Журнал.инфо)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Б.лука

27.03.2023 06:47

Тако то бива у држави коју смо градили у рату животима и линијом фронта мукотрпно и тешко , а сада су је корумпирани до те мјере да у њој влада корупција и криминал а творци истих епитета то називају демократском, сада ти исти то покушавају заштитити законом, као да планирају вјечно владати и савити овај напаћени народ , само могу рећи да смо јадни зато што бирамо за власт људе који ће нас тихим изгладњивање угушити , нека нам је бог у помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самаран

27.03.2023 07:07

УИГРАНА БАЊАЛУЦКА СЕМА....

Name

Гаја

27.03.2023 08:34

Куповне приватне дипломе са НУБЛ, Прометеја, Инжињеринга., УПС, Апеирона долазе на видјело. Није то ништа ста це доћи.

Name

Ре

27.03.2023 11:04

Дрзаву стварали па побогу није ни д од дрзаве или?

Name

Супер

27.03.2023 11:37

Тако је и Уједињена српска у Зворнику купила пословни простор за милион и двјеста па га и не користи. Вазно је да је дрзава платила продавцу инаце њиховом куму а Костадин то продао.

Name

Тито

27.03.2023 07:14

То само доказује да је кадар на челу ФЗО постављен по страначкој линији, без квалификација и без икаквих квалитета. Са купљеном дипломом се ништа боље није ни могло очекивати. Између осталог то показује стање у цјелокупниј власти ове несретне државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2023 09:15

Дрзава није несретна него ти и ја и овај народ ми цинимо дрзаву где злоупотребљавамо систем вредности на своју стету. Шта је битно овдје да је неко националистички настројен да је из одредјеног народа и да се руга оном другом не прихватајуци било ста сто онај предлаже. То дали је по закону и уставу или није то је небитно битно је бити баја. Друг мој основа једног здравог друштва је устав и закон то је кључ успјеха и благостања. Све остало је шунд а ми бирамо ти стконтај

Name

Даре

27.03.2023 07:18

Овде се не помиње и одговорност Суда тј судија у предмету који је пресудио да се новац скине са рацуна, јасно указује да и ту постоји спрега јер тако хитно пресудити значи да је добро подмазан како би се новац узео а сад нек се остало развлачи у недоглед.Сипа треба привести судију и онда да се судија стручно изјасни како је тако "брзо" ријешио случај заплијене новца са рачуна фонда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.03.2023 07:24

Додик !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прсан

27.03.2023 16:02

Основни суд експресно донио одлуку. Није основни суд него судија основног суда.Како је име и презиме тог тзв судије

Name

Славко

27.03.2023 07:35

Корумпирано судство и дрзава,док Додик слави пид саторима и покусава да на све позиције постави снсд послуснике. Унисти дрзаву,напуни дзепове

ОДГОВОРИТЕ
Name

www

27.03.2023 07:36

једноставно нема имовину затвор принудни рад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре www

27.03.2023 12:08

Какав принудни рад? Сви су у шеми, судија, РУГИП, тужилац... Тај што је продао туђе је најмање крив у цијелој причи.

Name

Пера

27.03.2023 07:49

Ово у свијету НИГДЈЕ нема!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

27.03.2023 07:53

Па сад нека ми неко каже да је судство независно и да није корумпирано.Сви су у спрези и требало би их послати на голи оток.Мислим да нам бурле може помоћи пошто немамо море а он је добар са хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

27.03.2023 07:55

Интересантно је како та елита из центра моћи све себи узима а мобилише те бираче , од којих су узели њихова добра, да за њих гласају сваких избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Али

27.03.2023 08:00

Када се уведе "закон о клевети" овакве ствари неће се смјети писати ! Ово слободно Новинарство је толико "безобразно"! Шта њих брига ако је неко тамо негдје украо милион или два, ово је још и задирање у приватност ! Неће то моћи још дуго тако !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

27.03.2023 09:14

Да али,очигледно да си ти један од многих дупетолизаца владајуће структуре па ти и овај текст смета,смета ти начин како су паре узете,смраду дупетолизаца владајућих.

Name

Тако је!

27.03.2023 10:16

Ко се усуди да писе о оваквим стварима, судице му исти ови непристрасни и независни судови који су у наведеном слуцају донијели експрес пресуду да покраду насе народне паре! Све постено, институције це да раде свој посао...

Name

Ха Ха

27.03.2023 13:29

Пази овога "Правда" ! Земљак, у питању је нај обичнији Саркастичан коментар ! Прочитај неколико пута, можда ти дође из дупета у главу !

Name

16 крајишка

27.03.2023 08:02

Ста цека полиција и тузиластво тај исти Слађо хоце да преко Аутопревоза отме земљу вриједну 100 милиона марака сви шуте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

27.03.2023 08:25

Чека да генерал нареди да га ухапсе.

Name

Воxпопули

27.03.2023 08:22

Врзино коло,2 милиона људи узели преко лажних папира,обичном раднику треба 10 живота да то заради.Похапсити банду и на 10 година затвора уз принудни рад и да им се сва имовина одузме и све што посједује најближа фамилија.У Кини за ово иду по кратком поступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

27.03.2023 08:46

Овде влада закон јачег и моћнијег, ако је истина а прочитао сам да је Основни суд у БЛ за пет дана донио пресуду и за тужиоца и полицију ништа није сумљиво онда ће се и даље наставити таква пракса и онда Додик може причати да никад није позвао нити ни једног тужиоца и судију а и потковани у емисији може рећи да није Додиков човјек а кад буде смјењен, одма сљедећи дан постане његов савјетник или за Вукана иде убрзана процедура а ако си члан секте слиједи развлачење случаја и онда се чудимо што људи одлазе и што људи кои нису за овакво стање ,причају и пишу да је то све организовао и да је то секта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.03.2023 09:12

Изгледа да је Сладјо преварио и Дарка Томаса у подјели плијена док се не огласава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

27.03.2023 09:13

Сила појединаца јаца од памети масе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

27.03.2023 09:24

Због оваквих малверзација и сличних се тражи закон о клевети. Пљачка и пљачка , само докле ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видик

27.03.2023 09:42

Бар 90% функционера у р.с. треба да иде на дугогодишњу робију, али да прво врати незаконито стечену корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

27.03.2023 09:48

Бице све по закону, они се растале...а нама ударају думагију како нам је све крив мрски запад!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

27.03.2023 15:03

Одлуку о куповини донио је тата града а Валерија мора да слуша. Знали су добро шта купују и хвалили се тиме. А неко је све добро наплатио. За сада је тај недодирљив....

ОДГОВОРИТЕ