Избори: Бугарска између Брисела (Берлина) и Москве

 – Након више безуспешних покушаја да званична Софија формира владу у Бугарској су расписани ванредни парламентарни изобри, пети по реду у последње две године, који ће бити одржани у недељу, 2. априла.

Свијет 29.03.2023 | 19:14
Избори: Бугарска између Брисела (Берлина) и Москве

Према предизборној анализи Института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, Избори ће бити одржани у атмосфери доминантне политичке поларизације између председника Бугарске Румена Радева и председника странке Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) Бојка Борисова.

Грађани ће бирати 240 посланика Националне скупштине Бугарске према пропорционалном систему затворених листа. Укупан број изборних јединица је 31, из којих се зависно од величине изборне јединице бира четири до 16 посланика. Изборни праг износи четири одсто.

Према закону из 2016. грађани Бугарске су обавезни да учествују на изборима, како би повећали легитимитет заступника у земљи. Казна предвиђена за гласаче који занемаре обавезу гласања је брисање с бирачког списка. Ипак, избрисани гласачи имају могућност да се поново упишу на бирачки списак, али тиме, наводи се, нису решени проблеми.

Ово је, наводе аналитичари ИФИМЕС-а, недемократски закон – бирачко право значи да сваки бирач одлучује хоће ли или неће учествовати на изборима – не сме бити присиљен или кажњен ако не гласа што већ указује на незнање/непризнавање демократије и антидемократски дух режима у Софији.

Наводе да Бугарска има бројну дијаспору, која традиционално не излази на изборе, а броји између 2-2,5 милиона грађана, јер не постоје прецизне евиденције.

Према оцени аналитичара, главна изборна битка водиће се између покрета Ми смо за промене – Демократска Бугарска (ПП-ДБ) Кирила Петкова, Асен Василев&Христо Иванов и ГЕРБ-а Бојка Борисова.

За њима, додаје се, заостају поприлично изједначени, странка Препород Костадин Костадинов и Покрет за право и слободу (ДПС). У парламент улази и Бугарска социјалистичка партија (БСП) Корнелије Нинове, а изборни праг очекује се да пређу: Бугарски успон (БВ), странка Лијево и Постоји такав народ (ИТН) Слави Трифонова.

ИФИМЕС подсећа да је Бугарска држава са бројним проблемима, грађани у тој најнеразвијеној држави ЕУ живе на рубу сиромаштва. Економија је неефикасна, финансијска средства су ограничена и углавном већ исцрпљена, а створен је снажан слој олигархије, који броји око 3.000 појединаца, који воде клановске борбе за расподелу ограничених финансијских средстава и прерасподелу моћи, имовине и послова.

Неколико супер богатих тајкуна држе у својим рукама пословни и финансијски капитал у земљи. Преко њих практички пролази већина јавних тендера и средстава из ЕУ фондова. Криминал и корупција су свеприсутни и наметнули су се као основна друштвена технологија у управљању јавним фондовима и у свим јавним сферама.

Бугарска стога, кажу, покушава да пронађе неку врсту равнотеже између обавеза према НАТО-у и традиционалних симпатија према Русији.

Аналитичари упозоравају, да су руске сигурносно-обавештајне службе дубоко инфилтриране у сигурносно-обавештајни и одбрамбени систем Бугарске и то реално угрожава сигурност НАТО-а и због тога Бугарску називају „тројанским коњем“ Русије у Алијанси.

Због тога, наводи се, укључивање Бугарске у размену обавештајних података вишег ниво може бити ризичан потез за НАТО, који мора извршити ревизију изданих сигурносних сертификата у Бугарској.

Не треба, кажу аналитичари, заборавити, да је Бугарска нето корисник средстава ЕУ, што значи да живи на рачун других развијених чланица ЕУ (држава није чланица Шенгена и евро зоне).

Европски уред за борбу против превара (ОЛАФ-Еуропеан Анти-Фрауд Оффице) мора проширити истраге због основаних сумњи, да је новац пореских обвезника ЕУ ненаменски потрошен у Бугарској.

Бугарски „новчаник“, истиче се у анализи, налази се у Бриселу, а срце у Москви. Поверење у Бугарску унутар НАТО-а је пољуљано, јер је Бугарска још увек у „наручју“ Русије.

Ситуација у Бугарској вероватно би, кажу, била другачија, да је држава правовремено провела лустрацију кадрова из комунистичког система, који је био интегрални део Совјетске припадности и утицаја.

„Али, није проблем само раздобље Совјетског Савеза и Хладни рат. Снажне везе између Москве и Софије датирају још од настанка модерне бугарске државе. Тачније, Бугарска се никада не би осамосталила као држава (удаљена свега 100 км од Истанбула), да није било руске војске која ју је дословно ослободила 1878.године. Тада је потписан знаменити Санстефански мировни споразум, који је под руским диктатом одредио Велику Бугарску до Охридског језера и Солуна на југу. Велика катедрална црква Александра Невског, која још увек доминира градом Софијом, изграђена је у част овог руско-бугарског пријатељства. Стога је врло тешко очекивати, да ће се прекинути те столетне везе, за које јасно видимо да не нестају ни у најтежим ситуацијама за Русију“, наводе аналитичари.

Они сматрају, да Бугарска још увек балансира између Брисела (Берлина) и Москве, јер тако одржава стабилност у поприлично нестабилној држави и окружењу.

(Тањуг) Фото: Илустрација/Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

АР

29.03.2023 18:32

Сигурно це бугари уз москву а засто И не Оставила И'м је русија веома добар утисак унаприједила бугарску И пољска це на следецим изборима уз русију то је сигурно Али највисе би волио да мадјари оду уз русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бугардка је

29.03.2023 18:40

највеци извозник злата у Евтопи али измонтирани су је добро опљацкали и у дизницком ропству, народ сиромаснији него прије уласка у ЕУ и НАТО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циталац

29.03.2023 18:59

Колико су све те дрзавице уцјењене од стране великих, обицан цовјек треба да гледа само себе и дан да провере сто квалитетније са својом близњим, све тако брзо пролази, зивот, а обицан цовек овој европској багри не мозе ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.03.2023 19:00

Бугарска увек била уз окупатора и сада је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

30.03.2023 07:41

Знаци по овим струцњацима који казу да није демократски обавезно гласање и да у дрзавама где се казњава не излазак на изборе није демократија испада да Аустралија није демократска дезава , Пре 4 године заборавио сам отиц гласат и добио казну 88 $ , Ако стално прицамо о правима које тразимо од дрзаве онда морас имат и обавезу кад дрзава трази да се гласа,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори су

30.03.2023 19:10

Фарса. Јос казњавају људе сто не уцествују у том "позористу лутака". Треба им покрице против тога открица па цак и принудама....

Name

Е цуј?!

30.03.2023 14:10

И Бугарска се успаницила?! Па зар им није лијепо под Западном цизмом?! Мммм плитко су размисљали па сада це као Израел зивјети у страху од сутра...

ОДГОВОРИТЕ