Ово је позадина масових протеста широм Израела

Након 12 седмица протеста против правосудних реформи, израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је како ће наредити привремену обуставу промјена којима се жељело ограничити овлаштења израелског правосуђа и политичарима осигурати практично неограничену власт.

Свијет 30.03.2023 | 08:13
Ово је позадина масових протеста широм Израела

Премијерова најава услиједила је након масовних протеста који су се проширили по читавој земљи, додатно ојачавши када је Нетањаху дан раније отпустио министра одбране након што је овај владу позвао да одгоди спорну реформу.

Због протеста су затворени универзитети, а градске службе престале су дјеловати. Највећа и најјача радничка организација у земљи, Хистадрут, покренула је штрајк. Доктори су одбили радити, израелски генерални конзул у Њу Јорку дао је оставку, приземљени су авиони у државној ваздушној луци. Десетине хиљада протестаната окупили су се испред зграде парламента, а десничарске групе позивале су на насиље, користећи “бензин, експлозиве, тракторе, пушке и ножеве”, како је препричао један свједок, против протестаната.

Израелски предсједник Исак Херцог, чија улога је у Израелу углавном тек церемонијална, представио је почетком марта приједлог компромиса по питању правосудне реформе којим се жељело заштитити демократију у Израелу. Херцог је тада упозорио:

“Израел је у дубокој кризи. Они који мисле да је отворени грађански рат граница коју нећемо пријећи не знају о чему говоре. Понор је врло близу.”

Постоје три приче које објашњавају шта је на коцки на протестима у Израелу:

1. ‘Огромна пријетња демократији’

Поликолог Боаз Атзили с Америчког универзитета написао је: “Демократија није само ствар одржавања избора. Демократија је сет институција, идеја и пракси које грађанима омогућавају континуирано, одлучујуће право гласа у обликовању владе и њених политика.”

Нетањахуова крајње десна влада која је на власт ступила на самом крају прошле године “представља огромну пријетњу израелској демократији, и то на неколико фронтова,” упозорио је Атзили.

Описао је четири начина на које нова власт у опасност доводи демократију у Израелу, почевши од “непријатељског приступа концептима слободе говора и протеста” преко планова “којима би се допустила дискриминација ЛГБТ особа и жена” па све до “анексије и апартхејда на Западној обали” и “брисања концепта диобе власти.”

Судови у Израелу, додао је Атзили, “једина су институција која може ограничити моћ владајућих странака.” Правосудна реформа избрисала би ту диобу власти и, написао је Атзили, “као и Турска, Мађарска или чак Русија, Израел би постао демократија тек именом, али без иједне институције или идеје фундаменталне за власт изабрану од народа, која ради за народ.”

2. ‘Веома опасан период’

Академик Дов Ваксман, стручњак за Израел на америчком универзитету УЦЛА, рекао је да је у почетку вјеровао како су упозорења да би могло доћи до грађанског рата или сукоба “претјерана и стварају непотребну панику.”

Међутим, простести су се распламсали, а број учесника нарастао с десетак хиљада до неколико стотина хиљада људи. Ваксман је средином фебруара промијенио мишљење: “Сада вјерујем како су та упозорења утемељена. Израел заиста улази у веома опасан период.”

Протестии су, пише Ваксман, “мотивисани страховима око ове правосудне реформе, но мислим да су они знак шире нервозе, страха многих Израелаца због будућности демократије у Израелу, али и будућности земље као такве.”

Но док Израелци излазе на улице у одбрани демократије, они у своје протесте нису укључили Палестинце.

– Сигурно разумијем зашто многи Палестинци осјећају да ова нагла забринутост за демократију у Израелу потпуно игнорише чињеницу да готово 50 одсто популације којом влада Израел нема једнака права нити може гласати на израелским изборима,” написао је Ваксман.

“Чињеница да многи Израелци те двије ствари не повезују сугерише да они демократију виде само као унутрашњи проблем који нема никакве везе с палестинским питањем.”

Криза би такође могла нанијети штету израелским интересима ван земље. “Ако завлада мишљење да Израел више није демократија, или барем није либерална демократија, “пише Ваксман, “то би могло додатно ослабити подршку коју Израел има у америчком Конгресу и у Демократској странци. Могло би отежати процес изгласавања америчке помоћи Израелу.”

3. Политичка криза могла би постати сигурносна криза

Дан Арбел, академик с Америчког универзитета који је служио у израелској војсци и дипломатији, наглашава један досад невиђени аспект протеста.

– Доказ кризе није само величина протеста или њихово трајање, написао је. “Треба видјети ко тачно протестује.”

Иако на протестиима учествују људи из читавог низа професија и с различитим интересима, пише Арбел, “међу њима је и група коју се ријетко видјело на досадашњим протестима у читавој 75-годишњој историји земље: резервисти израелских одбрамбених снага.”

Ти резервисти, написао је, “најавили су да неће учествовати у својим дужностима ако реформа буде изгласана у парламенту.”

То је знак да су “импликације ове кризе много шире од домаће политичке арене.” Криза не дотиче само цивилно друштво. “Осим што пријети да ће поткопати привреду и продубити друштвене подјеле,” пише Арбел, “криза би могла нанијети озбиљну штету израелској националној сигурности и изазвати уставну кризу која би могла захватити и војску.”

(Н1)  Фото:ЕПА-ЕФЕ/Yехуда Бергстеин

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јаффа

30.03.2023 06:40

Политика чега се дохватила то је и уништила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

30.03.2023 16:38

Имамо и ми свог нетањахуа, ал га много волимо

Name

Коментар

30.03.2023 06:43

Свугдје народ паметнији него у РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

30.03.2023 08:10

Има Сведска која је је гора само климају главом

Name

Није то бас тако

30.03.2023 09:16

На крају цес закљуцити потпуно супротно томе....

Name

лила

30.03.2023 07:44

Кад је народ образован и разумије посљедице закона. У БиХ им објасниш све уз гајбу пива!

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

30.03.2023 21:47

Баш тако а онда им расту рогови од јелен пива и а онда пређу на ракијицу. И колико су образовани од бакиначке шљивовице и сендвича сломише се радећи за напредак РС а све у свему и упитно је чија је РС

Name

То се казе

30.03.2023 08:23

Демократија је мантра која није ни постојала "у Израелу такодје као ни у САД итд... " Свијет се мијења хегемон скапаје и логицно пуста Израел низ воду.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

30.03.2023 08:41

Тако се то ради а народ овде ко дрогиран.Само јаце ударати мозе се јос трпити?

Name

Идеално

30.03.2023 10:09

Па ови изгледа почели радити по Додиковом рецепту, само што је народ у Израелу изгледа паметан па неда то... То само код нас има да један човјек управља свим и свачим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

30.03.2023 11:56

Сад је јасно као дан ,Нетањаху је био на савјетовању код Лакташенка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мен а џер

30.03.2023 20:35

Нису они уопште толико битни у нашим животима. Новине их дижу у висине са спектакуларним насловима. Кога је брига шта њих двоје раде са својим животима.

ОДГОВОРИТЕ